De voordelen van turbo als investering

Investeer anders, investeer in een turbo of sprinter als alternatief en maak superwinsten. Met turbo belegt u indirect in aandelen, een beursindex of bijvoorbeeld grondstoffen. Met hefboomwerking kunt u zeer hoge winsten maken op de aandelenmarkt. Het heeft te maken met de turbo- of sprinterhendel. Artikelen zijn populair als basis, maar het aanbod is veel groter. Turbo wordt ook met succes gelanceerd door bijvoorbeeld marktleider BNP Paribas. De ING Sprinter is een vergelijkbaar investeringsvehikel en daarmee een alternatief voor de turbo. Wat is uw strategie om grote winsten te maken op de aandelenmarkt?

Waarom investeren in een turbo?

Beleggen met een turbo of sprinter

ABN AMRO introduceerde in 2004 het nieuwe beleggingsproduct turbo. De mogelijkheden van de turbo werden toen sterk uitgebreid. U kunt nu turbo’s kopen voor meer dan tweehonderd basiswaarden. Turbo heeft futures voor alle grote indices zoals de AEX en de American Semiconductor Index SOX, grondstoffen zoals goud en zilver.

Turbohandel, hoe doe je dat?

Handelen is eenvoudig met Binck, Lynx en andere platformen. RBS en ABN AMRO geven nu turbo’s uit. Eind 2008 lanceerde ING haar beleggingsproduct Sprinter, waarmee ING inmiddels zo’n 40% van de markt in handen heeft. Het is bijna een gelijkwaardig product, maar er zijn minder onderliggende activa waarin u kunt beleggen en handelen met Sprinters.

Wat is een turbo?

De prijs van de turbo is afhankelijk van de ontwikkeling van de onderliggende waarde. De prijs wordt bepaald op de beurs. Het kenmerk van ING turbo of een vergelijkbare sprinter is dat je belegt met geleend geld. Hierdoor beleg je met een veel kleiner bedrag van je geld en betaal je bepaalde rente over het geleende bedrag. Het feit dat u leent, betekent ook dat het rendement op uw hefboominvestering veel hoger is dan het zelf handelen in aandelen. Met hefboomwerking bedoelen we hoe vaak de turbo zal veranderen ten opzichte van de onderliggende waarde.

Turbo hendel

Dit is een hefboomwerking waarmee u met een relatief kleine investering veel geld kunt verdienen. Vergelijk dat met een huis van € 400.000, waarvan je € 100.000 investeert en de rest financiert. Elke prijswijziging daarna beïnvloedt het rendement vier keer sterker. Dus als de woning voor € 40.000 met 10% stijgt, is uw winst op uw investering van € 100.000 ook € 40.000. Dit is een stijging van maar liefst 40%. Deze hefboom zie je bij turbo’s, speedbreakers, opties en garanties, en ex-ABN AMRO handelaar.

Turbotypes en hefboomwerking

Er zijn twee soorten turbo’s om uit te kiezen. Het is een turbo short die stijgt wanneer de onderliggende waarde daalt en een turbo long die stijgt wanneer de onderliggende waarde stijgt. Turbo’s kunnen bijvoorbeeld aanzienlijke prijsveranderingen ondergaan in zowel stijgende als dalende aandelenmarkten.

Strategie om turbo te investeren

Turbo kan worden gebruikt voor snel bergop of bergaf. Als je gelijk hebt met de richting die je eerder hebt gekozen, kan het veel geld opleveren. Een andere strategie is om uw aandelenportefeuille te beschermen tegen koersdalingen. Met turbo kunt u uw voorraadverliezen goedmaken. Uw aandeel zal te lijden hebben onder een prijsdaling, maar de turboshort maakt dit goed.

Turbo-basiswaarde

Turbo’s en sprinters hebben veel soorten kernwaarden. Natuurlijk nationale en internationale aandelen en obligaties, maar ook grondstoffen, indices. Bovendien kun je long of short gaan. Met andere woorden, u verwacht dat de onderliggende waarde omhoog, lang of omlaag gaat, kort. Als je goed zit met de richting die je kiest, kom je terug. Speculaties over een stijgende of dalende aandelenmarkt kunnen gemakkelijk worden ontwikkeld. Door te beleggen in turbo kunt u ook uw aandelenportefeuille beschermen tegen verliezen: met een turbo short verdien je geld als de aandelenkoersen dalen.

Een voorbeeld van een turbo long berekening:

Laten we zeggen dat je basis turbolengte 15 euro is. RBS financiert u hiervan € 15. De dekkingsgraad is dan 15 euro. Dit betekent ook dat je turbo long €5 kost, dat is €20 minus €15. Als de basiskoers nu stijgt naar €20, een stijging van 33 procent, dan stijgt uw turbo long van €5 naar €10. Dit is een stijging van 100 procent, dus drie keer meer dan het aandeel zelf. Hefboomwerking is in dit geval gelijk aan 3.

De voordelen van turbo als investering

Turbo wordt verhandeld totdat de stop loss-waarde of het stop loss-niveau is bereikt. Het stop loss-niveau is de prijs waartegen de turbo automatisch wordt beëindigd. Elke derivaat, dus ook de Sprinter, heeft zijn eigen stop loss-waarde. Daarnaast bepaalt de hoogte van de stop loss-waarde ten opzichte van de prijs van de onderliggende waarde hoeveel een turbo of Sprinter waard is. Logischerwijs: als er een grote kans is om de stop loss-waarde te halen, is de kans groot dat de turbo of Sprinter uit de markt wordt genomen en daarom is de waarde van de respectieve waarde dienovereenkomstig lager. Een belangrijk voordeel is dat je bijna altijd de waarde van de full stop loss terugkrijgt. Vergelijk dat eens met een optie die waardeloos kan aflopen.

Nog een voorbeeld ter illustratie

Aannames over de geselecteerde turbo:

  1. Stel je hebt een voorraad turbo van ZZX.
  2. Laten we zeggen dat de stop loss-waarde 15 is.
  3. Laten we zeggen dat je een turbogeest hebt.
  4. Laten we aannemen dat de waarde van een aandeel ZZX op het moment van aankoop 17 euro is.
  5. Stel dat de turbo u nu € 3 kost omdat de bank u indirect € 14 leent. Deze 14 euro heet de dekkingsgraad waarover rente wordt betaald.

Conclusies rekenvoorbeeld turbo lang:

  1. Daalt de waarde van de actie naar 15 euro, dan wordt je turbo van de markt gehaald. De restwaarde is dan 1 euro, dus de laagste prijswaarde minus het financieringsniveau: 15 minus 14 euro
  2. Omgekeerd, als het aandeel ZZX met 10% stijgt naar € 18,7, stijgt uw turbo naar € 18,7 minus € 14, ofwel € 4,70. Een stijging van maar liefst 57 procent. Je kocht immers voor 3 euro, terwijl de turbo of sprinter nu 4,70 euro waard is.

Bescherm uw winst en winst

Beleggen met turbo beschermt uw winst en maakt winst, net als bij opties. Als je met dit fantastische product aan de slag wilt, raad ik altijd aan om je eerst goed af te drogen. Want de turbo en de sprinter zijn vooral voor een belegger met voldoende beleggingservaring. Natuurlijk, want beleggen is risicovol en je kunt niet elke dag winst maken.

Haal meer rendement uit turbo

Turbo vereist een goede kennis van het product, maar als je het eenmaal onder de knie hebt, kun je grote winsten maken. Volledig vergelijkbare producten zijn sprinters en stagers. Wees voorzichtig, want je kunt natuurlijk ook verliezen. Het grote voordeel van deze producten is dat ze een stop loss waarde hebben, u kunt dus niet uw gehele inleg verliezen. Iets wat bij de optie wel het geval is.

Eindelijk alle voordelen van investeren in een turbo

Op de beurs kan turbo uitstekende resultaten behalen. Dit komt vooral door de hefboomwerking. Profiteer hiervan of gebruik het om uw beleggingen te beschermen tegen koersdalingen op de beurs.

Lees verder