De verhouding tussen rente en rente zorgt voor een hoger eindkapitaal

Als we een spaarrekening bij de bank hebben, krijgen we elk jaar rente. Als de bank de rente bijschrijft, maakt dat rentebedrag direct deel uit van het spaartegoed en levert het dus ook rente op. Dit is het rente- en rente-effect. Maar aan de andere kant zijn we geld verschuldigd aan een geldschieter, niet aan een spaarrekening, dit effect van rente en rente werkt eigenlijk tegen ons.

Rente op sparen

Als wij een spaarrekening hebben, wordt de rente meestal op dezelfde spaarrekening gestort en wordt vanaf dat moment ook rente. Dus als je een bedrag van 1000 euro op je spaarrekening hebt staan ​​met 3% rente, wordt er na 12 maanden 30 euro rente bijgeschreven. En dus krijgt u vanaf nu 3% rente over € 1030, ofwel een rentebedrag van € 30,90. Het lijkt geen groot verschil, maar laten we zeggen dat je het 10 jaar volhoudt in een (theoretische) situatie waarin de rente 10 jaar gelijk blijft op 3%, dan heb je na 10 jaar € 1.343,92 op je spaarrekening staan. Dit is € 43,92 meer dan wanneer u telkens € 30 rente zou krijgen. De totaal verdiende rente is 343,92 euro en wordt ook wel samengestelde rente genoemd.

Ondanks extreem lage rentes van minder dan 1% geldt dit principe nog steeds.

Borg

Met een storting heb je meestal niet zoveel hefboomwerking omdat de vrijgekomen rente op een betaalrekening gaat en vanaf dat moment nul of heel weinig rente verdient. Weliswaar kan de rente weer op de spaarrekening worden gestort, maar tegen welk percentage is pas op dat moment duidelijk. Dit kan natuurlijk ook voordelig zijn als de rente tijdens de looptijd van het deposito stijgt.

Schuld

Als je een lening hebt, werkt het omgekeerde, tenminste als je die rente niet betaalt maar hebt meegefinancierd. Want stel dat je een schuld hebt van 1000 euro met een rente van 6%, dan wordt deze schuld na 12 maanden met 60 euro verhoogd, zodat je voortaan 6% van 1060 betaalt. Als we dit ook over een periode van 10 jaar blijkt dat de lening niet met 10 x 60 is verhoogd, maar met het bedrag van 791 € tot een totale schuld van 1791. Kijk daarom altijd goed naar de voorwaarden van de lening. lening, omdat u de rente misschien elk jaar wilt betalen totdat de voorwaarden van de lening dit toelaten.

Percentage-effect

Het rente- en rente-effect van spaarrekeningen en schulden geldt ook voor onze loongroei, koopkrachtontwikkeling, inflatie etc. Omdat het rente- en rente-effect eigenlijk een procentueel effect is. Een fenomeen dat ons hele leven beïnvloedt, zelfs als we niets verzamelen of lenen, zoals je kunt zien aan de hand van een voorbeeld:

Laten we aannemen dat de prijzen met 3% per jaar stijgen. Dit betekent dat je nu een product koopt voor bijvoorbeeld € 1,00, maar over een jaar kost hetzelfde product € 1,03. Na 10 jaar kost dit product echter niet € 1,30, maar € 1,34. Wil je salaris dit bijbenen, dan zal het natuurlijk elk jaar met 3% moeten stijgen en jij bijvoorbeeld van € 2.000 bruto naar € 2.688, dat is ook een totale stijging van 34%. Stel dat uw salaris in die 10 jaar helemaal niet is gestegen, dan zou het koopkrachtverlies zo’n 25,5% bedragen, niet 34%.

Dit procentuele effect (negatief of positief) doet zich ook voor bij huurprijzen van huizen, koopprijzen van huizen, goederen in de winkel, deflatie, pensioeninflatie, AOW. Kortom alles wat in geld kan worden uitgedrukt.

Lees verder