De vakantieportemonnee wordt klein

Helaas is het vakantieseizoen ook “dieventijd”. Dus waar ga je heen met je kostbare sieraden, bezittingen en belangrijke documenten als je voor langere tijd van huis gaat met uitzicht op de zon en het strand? Voor belangrijke documenten, sieraden of waardepapieren is een vakantiekluis nog steeds een van de veiligste plekken om deze op te bergen. Door de aanhoudende sluiting van bankfilialen worden er echter steeds minder kluizen voor vakanties en worden banken gedwongen een moeilijke keuze te maken. Zelfs een rekening bij de ING Bank is niet meer voldoende. Vanaf juni 2015 moet er minimaal 1.750 euro bij deze maand worden opgeteld.

Kostbaarheden achter slot en grendel

Professionele dieven kennen al lang veel creatieve schuilplaatsen, zoals een uitgehold boek, een lege vuilniszak of een koffiebewaarblik. En er is nog iets dat veel vakantiegangers hebben moeten ervaren met hard werken: hoe beter de opvang, hoe moeilijker het is om het na de vakantie te onthouden. Zo duikt jaren later oma’s bestek ineens weer op onder aan de parasol en verdwijnt de verlovingsring, samen met de PET-flessen, voor altijd in de vuilnisbak.

Vraag naar vakantielockers stijgt

Een kluis in huis biedt ook voldoende bescherming tegen inbraak als het gaat om modellen die vast aan de wand zijn aangesloten. Veel woninginbrekers worden afgeschrikt door gepantserde kluizen, ofwel omdat ze tijd nodig hebben om te kraken of omdat ze te groot zijn om mee te nemen. Maar ook de zogenaamde muurkluizen, die ingebouwd worden, zijn slechts marginaal veilig.

Wachtlijsten bankmedewerkers

Er zijn echter nog steeds diefstallen waarbij de kluis is ingebroken of geheel is gestolen. Daarnaast kost een hoogwaardige kluis al gauw tussen de 4 en 5.000 euro. Vakantiekluizen bij banken bieden daarom meer veiligheid. De vraag naar vakantiekluizen neemt echter toe en anno 2015 bieden veel banken geen gratis kluizen meer aan. Voor de rest is het aanbod beperkt en is er een wachtlijst. Er is een gebrek aan kwalitatief hoogwaardige huurkluizen in ons land.

Halverwege de jaren zeventig van de vorige eeuw, toen er op bijna elke straathoek een bankfiliaal was, was het heel normaal om voor de feestdagen een vakantiekluis bij de bank te huren. De minimale huurperiode was meestal 1 maand. Door de geleidelijke afname van het aantal bankkantoren is deze gewoonte de afgelopen decennia enigszins verdwenen. Sinds de financiële crisis in 2008 is de vraag naar vakantiekluizen echter weer toegenomen. Het klassiek en veilig bewaren van edele metalen (munten en baren) en diamanten in een bankkluis wordt weer steeds populairder. De capaciteit van bankkassa’s is de afgelopen decennia echter snel afgenomen. Oudere bankvestigingen werden gesloten en nieuwe filialen bezaten ofwel minder kluisjes of lieten hun installatie helemaal achterwege.

Geen rekening, geen kluis op de bank

Door de definitieve sluiting van bankfilialen zijn er steeds minder kluizen bij banken en werken mensen met wachtlijsten. Voorwaarde voor het huren van een bankkluis is bij veel banken in ieder geval dat de huurder een (werk)relatie met de bank onderhoudt. In dit verband is het meestal vereist om ten minste één rekening bij de instelling te hebben.

Inkomenseis voor kluis bij ING Bank

Vanaf juni 2015 is het beleid van ING Bank nog strenger en geldt er zelfs een inkomenseis. Het volstaat niet meer om klant te zijn, iedereen die een kluis wil huren bij ING moet minstens 1750 euro per maand op zijn bankrekening ontvangen. Overigens stelt ING dat er vroeger ook een inkomenseis was, al lag de drempel bij een maandinkomen van € 1.000 veel lager. Verenigingen van ouderen en consumentenorganisaties zijn zeer ontevreden over de inkomenseis van ING Bank. Het is pure discriminatie: wat op iemands bankrekening wordt bijgeschreven, zegt immers niets over zijn vermogen.€