De spaarbank en de hoge spaarrente zorgen voor de ratrace

Op dit moment is er een echte ratrace uitgebroken op de spaarmarkt: wie de hoogste spaarrente biedt, lijkt zeker de meeste jonge spaarders van Nederland te hebben. Banken als NIBC Direct, Bank of Scotland en MoneYou zijn de duidelijke leiders in de race. Bent u op zoek naar een hoge spaarrente, of in ieder geval meer dan uw bank rente geeft? Kijk ook eens naar een langlopend deposito bij NIBC, want u krijgt gegarandeerd een hoge rente op uw spaargeld. Momenteel groeit de belangstelling voor sparen.

Spaarbank en beurs

De spaarmarkt in Nederland is in toenemende mate een vraagmarkt geworden. Consumenten bepalen steeds vaker hoe hoog de spaarrente moet zijn als ze willen overstappen naar een andere bank. Want de Nederlander stapt niet zo snel over naar een andere bank. Vaak bang voor allerlei administratieve zorgen en lasten. Maar als het renteverschil groot genoeg is, gaan we. En aangezien nogal wat banken geld nodig hebben, zijn ze nu bereid veel te doen.

De hoogste rente

We weten niet precies hoeveel mensen overstappen naar een andere spaarbank. Soms komt het naar buiten als bijvoorbeeld de Rabobank meldt veel extra spaargeld te hebben gekregen van nieuwe spaarders die voorheen bij andere grote banken zaten, zoals Fortis en ABN AMRO. Deze schakelaars kiezen voor Rabobank A-status, wat veiligheid betekent. Deze overstappers zullen waarschijnlijk niet snel overstappen naar een nieuwe spaarbank als NIBC Direct. NIBC biedt echter een goede rente.

NIBC Direct

NIBC Direct kan een ander type spaarder nodig hebben. De actieve, veelal jongere spaarder die wel een gokje wil wagen. Ook een spaarder die waarschijnlijk weer overstapt als iemand anders een aanzienlijk hogere spaarrente biedt. Het houdt prijsvechters ook gevangen in een soort ratrace. Om uw nieuwe deposanten te behouden, moet u niet één keer, maar consequent de hoogste rentetarieven bieden. En het wordt nog mooier als mensen bereid zijn hun geld langer op een termijndeposito te houden. NIBC heeft meerdere deposito’s, zelfs met een korte looptijd van drie maanden (juni 2015):

Nog een spaarbank

Het speelveld op de spaarmarkt is in korte tijd veranderd. Aanvankelijk waren dat vooral kleine Turkse banken en de Amsterdamse Commercial Bank, die relatief hoge spaarrentes bood. Nu is het relatief stil over banken als Yapikredi, de Garantibank en anderen. Zouden ze iets merken van de verandering van deposanten? Moeten zij niet ook snel hun spaarrente verhogen? Of ze gokken erop dat spaarders blij zullen zijn met een relatief lagere rente. Wat gaan andere banken doen?

Banesto Bank van Spanje

De Spaanse Banestobank bewees dat banken bereid zijn tot het uiterste te gaan om spaarders aan te trekken. Bij het openen van een depositorekening met een looptijd van twee tot drie jaar krijgen klanten een scooter of een auto cadeau, afhankelijk van de hoogte van de borg. Echt waar:

Slot

Het is hier niet zo erg als bij de Spaanse Banestobank, maar wie weet wat de kredietcrisis ons gaat brengen. En met de huidige spaargarantie van De Nederlandsche Bank tot 100.000 euro per persoon en instelling loopt de spaarder die overstapt relatief weinig risico. Dus waar ben je naar op zoek.

Lees verder