De rijken pronken niet altijd met hun rijkdom

Het aantal miljonairs in ons land is tussen 2006 en 2016 met 50% gestegen tot 112.000. Slechts 15% van hen had een baan. Het waren vooral (ex-)ondernemers die hun fortuin hadden verdiend in de landbouw, de financiële en zakelijke dienstverlening, de handel en de zorgsector. Dat blijkt uit een onderzoek dat het CBS in opdracht van Van Lanschot bank heeft uitgevoerd. Uit beleefdheid vragen we minder snel hoeveel geld iemand heeft of verdient als we iemand zien die duidelijk niet arm is. Maar er lopen ongetwijfeld talloze mensen rond die helemaal niet rijk zijn, maar die graag doen alsof. De juiste auto, dure merkkleding en een flitsende ring aan elke vinger. Ieder van ons heeft wel iemand gezien die op deze manier zijn vermeende rijkdom aan de wereld wil laten zien. Aan de andere kant leven veel van de echt rijken sober en bescheiden en vermijden ze de schijn.

Inhoud

Een gedrag dat veel rijke mensen niet gemakkelijk zullen waarnemen

Soms willen mensen hun rijkdom aan de hele wereld laten zien. Maar voor de meesten van hen is het gewoon een show. Uiterlijk is niet altijd een betrouwbare indicator of mensen echt vermogen hebben of niet. Hoewel rijke mensen niet kunnen worden ingedeeld naar levensstijl, zijn er zelfs onder de superrijken mensen die extreem zuinig en bescheiden leven. Degenen die hun rijkdom hebben vergaard, hebben dat vaak vanaf het begin gedaan door zuinigheid, discipline en respect voor hun werk. Deze houding verandert niet wanneer de waarde van zijn activa tot astronomische hoogten stijgt.

De superrijken worden soms introverte mensen genoemd

Van een aantal rijke mensen is bekend dat ze er niet van houden om in het middelpunt van de belangstelling te staan. Ze proberen ook niet altijd dicht bij andere mensen te komen. In het gezelschap zullen zij nooit degenen zijn die met wilde gebaren en luide stemmen de aandacht van alle aanwezigen trekken. Ze hebben niet het gevoel dat ze iemand iets te bewijzen hebben. Wat te denken van bijvoorbeeld twee ondernemers uit het begin, de broers Aldis Karli en Theo Albrecht. Ze behoorden tot de rijkste Duitsers in hun leven, met een geschatte waarde van 16 en 17 miljard euro. Ze leefden volledig geïsoleerd, gaven geen interviews en vermeden het publiek. Er zijn maar een paar foto’s van en Karl slaagde er zelfs in om zijn geboortedatum en geboorteplaats uit alle officiële bronnen te wissen.

De rijken zijn niet altijd duur en elegant gekleed

Als ze niet voor de camera staan ​​of anderszins in de schijnwerpers staan, kleden rijke mensen zich vaak bescheiden en nonchalant. Ze neigen naar klassieke kleding met gedempte kleuren en kiezen meestal kleding die comfortabel is en goed past. Designer-logo’s zijn ook niet voor hen. Misschien wel het meest opvallende voorbeeld hiervan is Mark Zuckerberg. De CEO van Facebook kleedt zich meestal in een eenvoudig T-shirt en een spijkerbroek. Het was dus een buitengewoon vreemd gezicht toen hij begin 2018 wanbeheer in pak en stropdas verdedigde voor de Amerikaanse en Europese financiële wereld.

Veel rijke mensen praten niet graag over hun geld of bezittingen

Iedereen die veel praat over geld en dure aankopen, probeert waarschijnlijk de mensen om hen heen jaloers te maken. De reden hiervoor is simpelweg dat hij iedereen ervan wil overtuigen dat hij echt rijk is en in zijn ogen goed gezelschap. Degenen die echt in grote rijkdom leven, hoeven dit niet te doen. Rijke mensen waren meestal succesvol in hun leven en hoeven daarom hun onzekerheden niet met grote woorden te compenseren. De zeer rijken zijn vrij bescheiden mensen. Warren Buffett woont nog steeds in hetzelfde huis dat hij in 1958 kocht voor $ 31.500. Het is ook bekend dat Buffet geen mobiele telefoon of computer heeft. En dat hij liever een portie friet heeft dan een chique maaltijd van oesters en kaviaar. De rijkste man van Mexico, Carlos Slim, leeft ook een even bescheiden levensstijl. Slim weigert de luxe van een privéjet of superjacht. De zakenman rijdt nog steeds rond in zijn oude Mercedes-Benz. Hij woont ook al tientallen jaren in hetzelfde huis en eet het liefst huisgemaakte maaltijden met zijn kinderen en kleinkinderen.

Rijkdom wordt bepaald door rijkdom, niet door inkomen

Armoede en rijkdom worden door de overheid bepaald op basis van inkomen, maar rijkdom niet. Het is niet het inkomen dat bepaalt wie rijk is, maar rijkdom. Iedereen wil rijkdom opbouwen omdat het veiligheid en onafhankelijkheid schept. Het kan erfelijk zijn en helpt risico’s in het leven te dekken. Een goedbetaalde baan kan daarentegen snel eindigen. Fortune, dat voornamelijk in handen is van ondernemers, is duurzamer. Een vermogend persoon heeft niet altijd een villa en rijdt niet in een limousine. Het is een rijke man die alleen kan leven van de rente en inkomsten uit zijn vermogen, en dus niet hoeft te werken. Overigens heeft het CBS in opdracht van Bank Van Lanschot de waarde van koopwoningen en hypotheekschulden niet meegenomen bij de bepaling van het vermogen.

Inkomensongelijkheid versus rijkdomongelijkheid

Anno 2018 is er duidelijk een grote ongelijkheid in welzijn in ons land. De inkomensongelijkheid is echter veel kleiner. Dit komt door de egaliserende werking van ons belastingstelsel. Mede dankzij de vele toeslagen die we in Nederland kennen, liggen de inkomens van rijke en arme huishoudens niet zo ver uit elkaar.€