De prijs van aluminium wordt bepaald door inspanning en vraag

Gelukkig zijn de dagen dat de prijs van aluminium hoger was dan de prijs van goud allang voorbij. Anders zouden aluminium profielen, aluminium buizen en dergelijke zeker niet zo gewoon zijn. Hoewel er steeds efficiëntere methoden worden ontwikkeld voor de winning van zogenaamd primair aluminium, zijn de processen nog steeds zeer energie-intensief. Deze inspanning heeft uiteindelijk een sterke impact op de prijs, aangezien er tot 17,7 kWh elektriciteit nodig is om één kilogram te produceren. Vergeleken met andere industriële metalen is aluminium relatief licht en zeer corrosiebestendig. Dit maakt aluminium tot een populair industrieel materiaal. Typische toepassingen voor aluminium zijn te vinden in veel industrieën, zoals de luchtvaart, de automobielindustrie, de medische technologie, de elektrotechniek of de machinebouw. Als je elke dag om je heen kijkt, zul je het veelzijdige materiaal in veel producten, apparatuur en andere objecten opmerken.

Aluminium, een belangrijk industrieel metaal

Aluminium
is het belangrijkste industriële metaal naast koper. Vooral bij de productie van auto-onderdelen, elektrische geleiders, aluminium ramen en deuren en verpakkingsmaterialen is het door zijn lichte gewicht onmisbaar. Hoewel aluminium in de natuur overvloedig aanwezig is (het is het meest voorkomende metaal in de aardkorst), wordt de winning ervan als zeer arbeidsintensief beschouwd, omdat het moet worden verkregen uit zeer stabiele chemische verbindingen.

Wereldwijd wordt naar schatting 33 miljoen ton aluminium verbruikt. De belangrijkste markten zijn de VS, de EU en China, precies de moeilijkste mijnbouwgebieden op onze planeet. En nu kan India worden toegevoegd als een steeds serieuzere wereldspeler. Door de gunstige ligging produceert India bovendien meer dan het nodig heeft en kan het dus het overschot exporteren.

Futurescontracten voor aluminium

De meeste grondstoffen zijn niet beschikbaar voor beleggers via de spotmarkt (grondstoffen voor geld). De uitzondering zijn edele metalen. Kan goud, zilver, platina en palladium bevatten
spotmarkt
worden gekocht en verkocht. De meeste grondstoffen kunnen alleen worden verhandeld met futures-contracten.

Stel dat u wilt investeren in varkensvlees en speculeert op stijgende prijzen. Als u dit product op de spotmarkt zou kopen, dan zouden de goederen bij u worden afgeleverd. Dan heeft u niet alleen hoge transportkosten, maar ook hoge opslagkosten: bederfelijke goederen moeten immers tot de definitieve verkoop in de koelkast worden bewaard. Daarom is dit type handel bij veel items niet succesvol.

Om deze redenen zullen particuliere beleggers geen grondstoffen op spotmarkten willen kopen en verkopen. Op deze fysieke grondstoffenmarkt zijn dus alleen fabrikanten, groothandels en hedgefondsen actief. Handel in de vorm van futures-contracten werd ontwikkeld om investeringen en handelsinstrumenten uit te breiden.

London Metal Exchange (LME)

Aluminium wordt verhandeld op ’s werelds grootste metaalbeurs, de London Metal Exchange (LME), waar aluminium wordt verhandeld onder het symbool AH. Aluminium heeft dagelijkse contante transacties, driemaandscontracten en contracten met looptijden tot 63 maanden. Het futures-contract heeft betrekking op 25.000 ton aluminium met een minimale schommeling van 0,0005 cent per pond, of $ 22.

Aluminium prijs:

Er was een tijd dat
de prijs
vooruit
aluminium
kende maar één richting: omhoog. Na een hoogtepunt van $ 2.706 per ton in april 2011, was de prijs gedaald tot onder $ 1.600 medio 2020. Op het eerste gezicht is dit niet eenvoudig te verklaren, aangezien er geen sprake is van een daling van de wereldwijde vraag. In dezelfde periode is de waarde van de dollar echter gestegen, bijvoorbeeld ten opzichte van de euro. Aluminium is alleen
verhandeld in dollars
. Daarom moet u bij het bekijken van prijsgrafieken rekening houden met de huidige ontwikkeling van de dollar.

Als industrieel metaal, bepaald door vraag en aanbod

Aluminium, als industrieel metaal, is voornamelijk blootgesteld aan macro-economische prijsschommelingen. Wetten in deze markt
vraag en aanbod
. Als er minder industriële vraag naar aluminium is vanwege een lagere productieactiviteit, zal dit de prijs verlagen. Aluminium is tot nu toe veel minder zichtbaar geweest als speculatief instrument, ondanks soms zeer heftige prijsbewegingen. En logischerwijs, als de dollar sterk is, vertragen grote aluminiumimporteurs (bijv. Duitse bedrijven) hun aankopen een beetje. Dit alles drukt de prijs nog verder. En aan aluminium is er simpelweg geen gebrek.

Recycling van aluminium kost minder inspanning

Ook
verwerken
aluminium speelt een belangrijke rol: 40% van de ruwe hoeveelheid gereviseerde aluminium onderdelen, zoals aluminium profielen, is afkomstig van aluminiumschroot. Recycling van aluminium is waardevol omdat het slechts 5% van de energie vereist die bij de primaire productie wordt gebruikt.

Zilver is een prima alternatief als investering

Dus als je aluminium alleen als investering zag, zou je een ander industrieel metaal zoals zilver als een geweldig alternatief kunnen zien. Volgens voorkennis heeft zilver als beleggingsinstrument een aanzienlijk hoger winstpotentieel dan bijvoorbeeld goud. Er is veel vraag naar goud als veronderstelde veilige haven vanwege inflatievrees, maar financiële experts zijn ervan overtuigd dat de huidige goudrally zich in de laatste fase bevindt.€