De overwaarde in uw huis gebruiken

Is uw woning meer waard geworden dan de oorspronkelijke aankoopprijs, dan is er sprake van overwaarde. Het eigen vermogen biedt een financiële buffer doordat uw woning in waarde is gestegen of een deel van uw hypotheek is afgelost. U kunt de overwaarde gebruiken om meer financiële ruimte te krijgen en extra saldo te krijgen. Als u de overwaarde in uw woning wilt gebruiken voor meer financiële ruimte, moet u de overwaarde aantonen door middel van een taxatierapport.

Financiële ruimte, het extra saldo dat u verdient
meerwaarde gebruiken
U wilt misschien veel dingen, zoals: kwijtschelding van schulden of lening, renovatie/bouwfinanciering, groenvoorziening, betalen voor studie(s), reizen, werkonderbreking, rentevergoeding.

Evaluatieverslag

U kunt de overwaarde in uw woning gebruiken om extra financiële ruimte te krijgen en om renteopslagen te elimineren. In beide gevallen geldt in ieder geval als algemene regel dat u een taxatierapport dient op te stellen om het eigen vermogen aan te tonen. Voordat er een taxatierapport wordt gemaakt om het renteverlies op te vangen, is het een goed idee om uw hypotheekverstrekker te vragen of dit mogelijk is en hoeveel het netto voordeel van een verlaging van uw maandlasten zou zijn. Als u een taxatierapport heeft dat nog geen jaar oud is, kunt u met uw hypotheekverstrekker/adviseur overleggen of dit gebruikt kan worden.

Als u een aanzienlijk bedrag aan overwaarde vermoedt, kan een hypotheekverstrekker bereid zijn om uw woning gratis te taxeren. Houd er rekening mee dat naast eventuele taxatiekosten (die fiscaal aftrekbaar zijn), er ook andere kosten aan verbonden kunnen zijn, zoals notariskosten, hypotheekoverdrachtskosten, eventuele boeterente. Daarom is het belangrijk om vooraf goed geïnformeerd te zijn. Ook is uw hypotheekrente niet fiscaal aftrekbaar als u uw eigen vermogen gebruikt om de lening af te lossen. Maar ook dan kan het interessant zijn om uw overwaarde hiervoor in te zetten.

Meer financiële ruimte

Hiervoor moet u de overwaarde van uw woning aantonen met behulp van een taxatierapport. U hoeft uw huis niet te verkopen om uw overwaarde te gebruiken. U sluit een lening af en het eigen vermogen dient als onderpand. Omdat de hypotheekverstrekker het risico op zich neemt als u overwaarde afsluit, wil de hypotheekverstrekker kijken naar uw inkomensgegevens. Afhankelijk van hoe de hypotheekverstrekker uw inkomensgegevens beoordeelt, kan de hypotheekrente licht stijgen.

Afschaffen renteopslag

Wanneer het verschil tussen de hypotheek en de waarde van uw woning is toegenomen, kan de rente dalen. Bij het afsluiten van een hypotheek kijkt de hypotheekverstrekker naar het risiconiveau van de hypotheekverstrekker. Het risico voor de hypotheekverstrekker is hoger als je veel leent in vergelijking met de waarde van de woning, dus de rente was ook hoger toen je de hypotheek afsloot. Om erachter te komen of de markering geheel of gedeeltelijk kan verlopen, moet u eerst uitzoeken of u een markeringslimiet heeft en hoeveel deze is. De hogere premie mag pas eindigen als uw rentevaste periode afloopt. Meestal is een beoordelingsrapport vereist en moet u zelf het initiatief nemen. De kosten van het taxatierapport zijn fiscaal aftrekbaar.€