De ontsnappingsroute De overname van ABN AMRO heette MAC

Dat de kredietmarkt behoorlijk geblokkeerd was door de Amerikaanse hypotheekcrisis en het onderlinge wantrouwen kwam ook tot uiting in de koers van het aandeel ABN AMRO. Niemand wilde de hoofdprijs betalen en er werd een ontsnappingsclausule opgenomen. Eerst volgde de nationalisatie van ABN AMRO bank en eind 2015 werd een deel van de aandelen van ABN AMRO toegelaten tot de beurs. Van bijna faillissement tot een nieuwe beursgang van ABN AMRO, het was allemaal een dolle rit.

Inhoud

Aanbiedingen voor ABN AMRO in 2007

Aanbiedingen
ABN AMRO
gedateerd eind juli en begin augustus 2007. Een consortium van Royal Bank of Scotland, Fortis en Santander bood bijna EUR 38, terwijl het bod van Barclays EUR 32 waard was. Een groot verschil van ongeveer EUR 11 miljard. Wat verrassend was, was dat de prijs van ABN AMRO nog steeds € 33 bedroeg, iets meer dan het bod van Barclays, maar veel minder dan het bod van het Consortium. Hoe was dit mogelijk, want het ABN AMRO-tarief zou naar verwachting rond de 38 euro liggen. Maar de markt heeft altijd gelijk, dus de vraag is wat hier is gebeurd.

kredietcrisis

Vooral institutionele beleggers schuwen sinds de zomer van 2007 bijna alles wat op risico leek. Men belegde liever in veilige staatsobligaties dan in onzekere aandelen. Voor zover ze toch risico’s namen, eisten ze een risicopremie. De aandelenkoersen werden hard geraakt. Vooral investeringsbanken kregen te maken met prijsdalingen tot 30 procent. Als gevolg hiervan viel het bod van Barclays, dat voornamelijk in aandelen was uitgedrukt, en leek het bod van het Consortium nauwelijks houdbaar. De markt zag het en heeft het ingeprijsd. Bond sprak nu zelfs luidkeels over het niet overnemen.

Bank van Nederland

Daarnaast moesten De Nederlandsche Bank en minister Boss van Financiën nog beslissen over de bezwaarschriften aan het consortium. Naast een dergelijke aankondiging werden eventuele aanvullende voorwaarden verwacht die toezichthouders zouden kunnen stellen om de risico’s van de voorgestelde splitsing van ABN Amro te beperken. Een gezonde financiering was dus nog niet rond. Ook op het gebied van concurrentie moest de Europese Commissie instemmen.

ABN AMRO als bank

De zakenbank ABN AMRO, die ook deel uitmaakte van de boedel, had hard kunnen worden getroffen door de kredietcrisis. Dit betekende extra risico en dus een verdere waardedaling. Inmiddels was ook duidelijk dat nogal wat klanten ABN AMRO hadden verlaten. Hoeveel weten we niet, maar Rabobank en andere banken hebben geprofiteerd van deze downtime.

De MAC-clausule als ontsnappingsroute

Een MAC-clausule is een materiële ongunstige wijzigingsclausule. Het kan van kracht worden in geval van significante veranderingen in de markt of in een van de deelnemende banken. Het is niet helemaal duidelijk wat met essentieel wordt bedoeld, aangezien de clausule in de praktijk bijna wordt gebruikt. De marktonderzoekers hielden er echter rekening mee dat er een poging zal worden gedaan om een ​​punt toe te passen, waardoor het aanbod wordt afgewezen of het aanbod aanzienlijk wordt verlaagd. En beleggers houden niet van die onzekerheid. Temeer omdat dergelijke inmenging ook kan leiden tot aanvullende schadeclaims en langdurige juridische procedures. Met dat in het achterhoofd leek zelfs de prijs rond de 33 euro nog te hoog.

Overname van ABN AMRO

Het mocht allemaal niet baten. Een consortium van RBS, Fortis en Banco Santander nam in 2007 ABN AMRO over. Dit duurde niet lang, want op 29 september 2008 maakte Fortis bekend deze last niet langer te kunnen dragen. Compleet faillissement, inclusief ABN AMRO, dreigde.

Nationalisatie van ABN AMRO in 2008

Op 24 december 2008 wist de toenmalige minister Wouter Boss ABN AMRO van de totale ondergang te redden door de bank te nationaliseren. De nationalisatie heeft zeker 22 miljard euro gekost, plus verloren rente. De periode van 2009 tot 2015 werd vooral gebruikt om de zaken bij ABN AMRO op orde te brengen, zodat het weer een levensvatbare bank kon worden die naar de beurs kon. Eind 2015 leek het wel zo. Een deel van de aandelen zou op de beurs worden verhandeld. Nou, aandelen, het waren geen gewone aandelen, maar certificaten. Op die manier zou een stevige muur van bescherming kunnen worden gecreëerd om een ​​nieuwe desastreuze bankovername te voorkomen.

Beursbeurs ABN AMRO in 2015, IPO

Eind november 2015 is een deel van ABN AMRO openbaar gemaakt. Of het een goede investering is, hangt af van de prijs die u betaalt voor de effecten en natuurlijk van de prestaties van de bank. Velen speelden toch. Op 20 november 2015 waren de prijzen aan het begin van de handel 2,4 procent hoger – 18,18 euro. Eind augustus 2017 is de wisselkoers 23,8 euro. Exclusief dividenden is dat een stijging van 31%.€