De meerwaarde van een hypotheekadviseur?

De meeste mensen weten niet genoeg van hypotheken om een ​​hypotheek zonder hypotheekadviseur af te sluiten. Een goede hypotheekadviseur kan veel waarde toevoegen.

Het kopen van een huis is een grote financiële beslissing, maar dat geldt ook voor het afsluiten van een hypotheek. Hoewel hypotheekbetalingen een groot deel van uw maandbudget kosten, kan een kleine kostenbesparing u op de lange termijn veel geld besparen. In het verleden werd het honorarium van de hypotheekadviseur direct door de bank betaald, maar indirect werd de rekening doorberekend aan de consument. Vanaf 2013 wordt de rekening van de hypotheekadviseur rechtstreeks naar de klant gestuurd. Vanaf 2013 geldt het provisieverbod.

Waarom verbiedt de bank commissie?

Het elimineren van commissies vereist het ontwikkelen van een andere manier van verdienen voor de adviseur. Uurtarief lijkt het meest logisch. Om de kosten van hypotheekadvies transparanter te maken voor de klant is besloten om provisies te verbieden. Hypotheekadviseurs hebben in het verleden te veel geld verdiend op basis van het werk dat ze moesten doen om een ​​hypotheek te krijgen.

Concurrentie leidt tot hogere tarieven

Door inzicht te geven in de kosten kan de opdrachtgever adviseurs op uurtarief met elkaar vergelijken. Consultants moeten hun tarieven concurrerend op de markt brengen om ervoor te zorgen dat ze klanten krijgen en houden.

Het uurtarief verbetert het advies

Door over te stappen op uurbetaling in plaats van commissie, krijgen klanten gemiddeld ook betere fooien. Vroeger keek een adviseur bij welke bank of verzekeraars hem de beste vergoeding gaven. Daarnaast werkte de adviseur niet met alle kredietverstrekkers mee, waardoor niet alle banken en verzekeraars bij het overleg betrokken waren. Als de adviseur van mening was dat een hypotheek van Centraal Beheer Achmea het meest geschikt zou zijn voor de klant, was dit niet aan te raden aangezien deze verzekeraars rechtstreeks met de klant zaken doen.

Nadelen van het gebruik van een uurtarief

Het consult wordt aan de particulier gefactureerd. In het verleden was dit impliciet het geval, maar het was niet duidelijk. Individuen kiezen er nu eerder voor om geen ‘dure’ adviseur in te schakelen om geld te besparen. Dit kan resulteren in een hypotheek die niet past. De hypotheek is in de eerste plaats een adviesproduct. Je moet er veel van weten om de juiste beslissing te nemen.

Hoe vind ik de beste adviseur?

Op de kwaliteit van een adviseur kun je niet vooruitlopen. Kwaliteit kun je niet beoordelen aan het tarief dat de adviseur stelt. Adviseurs worden getest op hun kennis, maar ondanks dezelfde opleiding zijn er toch grote verschillen tussen verschillende adviseurs. In het eerste gesprek kun je al kijken in hoeverre je klikt met de adviseur. Hij of zij moet u begrijpen, maar u moet ook de hulpverlener begrijpen. Een adviseur moet je voelen en je goed adviseren over een lastig vraagstuk.€