De kwaliteit van de hypotheekadviseur

Een goed hypotheekadvies kan het verschil maken. Maandelijkse betalingen zijn verschuldigd gedurende dertig jaar. Een klein verschil in het maandbedrag is een groot verschil over de hele looptijd.

Huizenkopers bekijken een woning vaak drie tot vier keer met verschillende mensen voordat ze een woning kopen. Voor de meest redelijke kopers wordt er ook een bouwakte opgemaakt om alle mogelijke bouwproblemen aan het licht te brengen. Ze gaan dan naar de eerste beste adviseur om een ​​hypotheek te krijgen. In sommige gevallen kan dit zeer nadelig zijn.

Om de voor uw situatie meest geschikte hypotheek te krijgen, dient u minimaal twee verschillende adviseurs in te schakelen. Een tweede adviseur kan met een aanbod komen dat veel beter bij u past. Houd er ook rekening mee dat de laagste maandlasten vaak niet de beste hypotheek zijn.

Een hypotheek afsluiten doe je individueel

Je moet goed zijn in hypotheken om het advies goed te kunnen beoordelen. Er zijn veel dingen om te overwegen. Er zijn tientallen verschillende hypotheekvormen op de markt, elk met hun eigen kenmerken. Welke hypotheekvorm het beste is hangt helemaal af van de huizenkopers, hun financiële situatie en toekomstplannen. De adviseur moet daarom eerst veel informatie van de opdrachtgever verzamelen om een ​​goed advies te kunnen geven.

De laagste maandlasten zijn vaak de slechtste hypotheeklening

Door uw hypotheek zoveel mogelijk renteloos te houden, krijgt u de laagst mogelijke maandlasten. Door uw hypotheek zo snel mogelijk af te lossen, krijgt u de hoogst mogelijke maandlasten. Met andere woorden, u kunt de kwaliteit van een hypotheek niet afleiden uit de maandelijkse betalingen. De truc is om de maandelijkse betalingen betaalbaar te houden en de hoogst mogelijke hypotheekkwaliteit te krijgen. De hypotheek moet aan het einde van de looptijd volledig zijn afgelost en het resultaat mag niet afhankelijk zijn van de prestaties van de beleggingen.

Invloed van adviseurs

De meeste mensen weten niet veel van hypotheken. Daarom vertrouwen zij blindelings op het advies van de adviseur. Dit maakt de kwaliteit van het advies erg belangrijk. Het probleem is echter dat je niet weet wie goed advies geeft en wie slecht. In het verleden werd er veel slecht geadviseerd bij het adviseren van beleggingshypotheken met een hoog beleggingsrisico. Er werd zelfs geadviseerd op basis van een return on investment van ruim tien procent. Ook worden adviseurs vaak negatief beïnvloed door provisies van banken en verzekeraars.

Provisiehypotheken zijn vanaf 2013 niet meer toegestaan

De overheid heeft ingezien dat het onverstandig is om de adviseur via een verzekeraar of bank te laten betalen. Dit komt doordat de tussenpersonen steeds hogere provisies kregen betaald en de kosten werden doorberekend in de hypotheek en bijbehorende verzekeringen. Vanaf 2013 moet de adviseur de kosten rechtstreeks van de opdrachtgever dekken. Het voordeel hiervan is dat de consument de hoogte van de kosten kan vergelijken. Dit vergroot de concurrentie tussen consultants en uiteindelijk zullen de advieskosten dalen.€