De kosten van verhuizen naar het nieuwe, kleinere huis
Verhuizen is een grote klus op zich, maar als je naar een kleinere woning wilt verhuizen, heb je een nog grotere taak voor de boeg. Niet alle meubels en spullen kunnen immers mee naar de nieuwe woning. Er moeten keuzes gemaakt worden. Wat werkt en wat niet? Past de kledingkast bijvoorbeeld in de nieuwe woning of moet hij op zoek naar een nieuwe, kleinere? Passen alle gerechten er nog in of moet er een deel weggegooid worden? Waar gaat alles heen? Ook kunnen de kosten die gepaard gaan met verhuizen naar een kleinere woning soms oplopen. Ook kan het soms erg emotioneel zijn om bepaalde meubels of antiek weg te doen. Zeker als er herinneringen aan verbonden zijn.
Jongeren moeten ook vaak verhuizen naar een nieuwe, kleinere woning
Niet alleen ouderen moeten verhuizen naar een kleiner huis, appartement of opvanghuis, maar vaak hebben ook jongere mensen ermee te maken. Na een scheiding moet de eigen woning meestal worden verkocht om de partner zijn deel van de woning te betalen. Ook meubels en andere bezittingen worden dan uitgedeeld. Een ander huis is vaak kleiner omdat je met de helft van het geld dat je samen verdient minder kunt doen dan je samen zou kunnen investeren.
Verhuizen naar een kleinere woning brengt ook extra kosten met zich mee
Het is goed om je van tevoren voor te bereiden op de verhuiskosten. Een nieuwe woning vraagt vaak om wat aanpassingen. Het heeft meestal schilderen en nieuwe vloeren nodig. Vaak zijn ook andere kleine aanpassingen nodig.
Bereken de kosten zorgvuldig
Daarom is het goed om direct na ondertekening van het contract of koopovereenkomst een lijst te maken van werkzaamheden en benodigde materialen. Daarnaast is het noodzakelijk om te beslissen wie al deze aanpassingen gaat doen. Doe je alles zelf, met familieleden, of huur je een bedrijf in?
Apparaat moet worden geïdentificeerd
Neem de afmetingen van de meubels die je mee wilt nemen naar je nieuwe huis. Als er een meubelstuk is waar u geen afstand van wilt doen, meet dan met u de maten op wanneer u uw potentiële nieuwe huis gaat bekijken en voordat u het contract ondertekent, zodat u zeker weet dat het werkt. Kijk om je heen en bepaal mentaal waar alles komt te staan. Zo weet u al ongeveer wat er wel en niet geplaatst mag worden en van welke meubels en spullen u afstand zult moeten nemen.
Wees realistisch
Wanneer al deze voorbereidingen zijn getroffen, de materialen en vloerbedekking zijn gekozen en het idee is ontstaan hoe de nieuwe woning in te richten is het tijd om de spullen in de oude woning te scheiden. Begin altijd met schoonmaken. In de jaren dat je er gewoond hebt, heb je veel dingen verzameld die je niet meer nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan oude bloempotten, oude of kapotte borden, cadeaus van anderen die in de kelder staan, overtollig beddengoed, ja, zelfs oude kleding die je al twee jaar niet meer hebt gedragen.
Uit elkaar gaan doet vaak pijn
Afscheid nemen van dingen waar je aan gehecht bent, doet pijn. Maak het jezelf niet te moeilijk. Neem met je mee waar je echt aan gehecht bent en zuiver datgene waar je niet echt goede herinneringen aan hebt. Denk echter goed na. Wat eens weg is, kan niet meer worden teruggewonnen.
Denk aan kinderen en/of kleinkinderen
Dit geldt ook voor eventuele kinderen en kleinkinderen. Ook kunnen ze herinneringen hebben aan bepaalde meubelstukken of decoratiestukken waar jij geen waarde meer aan hecht. Laat ze dus vroeg zien of tussen alle dingen die je niet mee wilt nemen naar hun nieuwe huis, er iets is dat ze leuk vinden.
Waar gaat alles heen?
De kunst is natuurlijk om zoveel mogelijk spullen te verwijderen tegen weinig of geen kosten. Kleding, oude brillen, oude schoenen kunnen worden gedoneerd aan goede doelen zoals het Leger des Heils of een instantie die het levert aan behoeftige mensen in Polen, Roemenië of Afrika. Overtollige cd’s, video’s, borden, etc. kunnen worden verzameld en naar de rommelmarkt worden gebracht. Als je hier geen zin in hebt, laat dan iemand het hiervoor komen ophalen. Dan ben je klaar.
Gebruik de markt voor onnodige meubels en andere dingen
Kom je meubels tegen waarvan je denkt dat ze te mooi zijn voor de rommelmarkt, maar die je niet mee wilt nemen, zet ze dan op Marktplaats. Het is niet moeilijk en je krijgt er meestal iets voor terug. Begin er vroeg mee want het duurt vaak even voordat je het kwijt bent. Vraag naar een realistische prijs of doe een bod.
IJzer, koper, zink, enz. verhuiskosten kunnen worden verlaagd
IJzer en andere metalen brengen tegenwoordig behoorlijk goed geld op. Ze kunnen worden afgehaald en afgeleverd bij de koper. Een oude oven, fornuis, hometrainer, enz. kan op deze manier nog steeds goede resultaten geven en de verhuiskosten helpen verminderen. Verzamel dus alle metalen voorwerpen die je kwijt wilt, of leg ze op een briefje zodat je niets vergeet als je het ophaalt.
de verhuizer
Iedereen die slecht ter been is en weinig familie heeft om te helpen, kan een verhuizer regelen. Informeer naar de verhuiskosten. Meestal levert de verhuizer ook inpakdozen, waarin u alles zelf kunt opbergen. Als u het zelf niet kunt, kan de vervoerder vaak tegen een meerprijs iemand regelen om het voor u te doen.
Schik de dozen
Als u alleen gaat verhuizen, kunt u op de verhuisdag een bestelwagen of vrachtwagen huren met of zonder chauffeur om uw inboedel naar uw nieuwe woning te vervoeren. Wel moet u dan wel zelf zorgen voor verhuisdozen voor uzelf en de mensen die komen helpen bij het verhuizen van uw inboedel. Haal de bananendozen op tijd in de supermarkt. Ze zijn breed en groot. Pak het echter niet vol met boeken, omdat ze te zwaar zijn om te dragen. Boeken kun je beter in iets kleinere dozen verpakken, waar je er ook veel in de supermarkt kunt vinden.
Oud papier opruimen
Bij een verhuizing is er altijd veel oud papier. Controleer op tijd alle mappen en dozen om geen extra papieren mee te nemen naar uw nieuwe woning. Pas op dat je niet te veel weggooit. Oud papier kan echter meestal gratis worden opgehaald of meegenomen.
Overtollige boeken kunnen ook een tweede leven krijgen
Overbodige boeken die niet meer in gebruik zijn en weinig waarde hebben, kunnen ook met het oud papier worden weggegooid. Boeken die nog waardevol zijn, kunnen vaak worden gedoneerd aan een goed doel, markt, vereniging of rommelmarkt. Je geld krijg je meestal niet terug, maar je verliest het gratis, en als je het hen vraagt, komen ze het vaak bij je thuis ophalen.
Recyclen of verkopen op Marktplaats
Meubels die nog in goede staat zijn, kunnen vaak in een kringloopwinkel terecht, maar je kunt ze ook op Marktplaats zetten. Soms is iemand anders er al jaren blij mee. Tegenwoordig hebben kringloopwinkels het te koop, en vaak brengen ze je zelfs kosten in rekening voor het meenemen van je meubels. Maar wie ze via Marktplaats verkoopt, kan een aandeel pakken en extra geld krijgen. Het kan ook de verhuiskosten verlagen.
Gratis afhalen
Mocht je deze niet kwijtraken in de Marktplaats, dan kun je de meubels daar ook gratis afhalen. Dan krijgt u gratis garantie. Je hoeft ze er niet eens zelf uit te halen. Eenvoudiger kan het niet en zo krijgen de meubels een tweede leven. Ze worden vaak verzameld door mensen die meubels restaureren en vervolgens doorverkopen.
Familie, vrienden, kennissen
Anderen hebben misschien familieleden, vrienden of kennissen die je kunnen vereren met een schilderij dat te groot is voor het nieuwe huis, een set glaswerk voor een jongere die net hun huis decoreert, of een mooie vaas, lamp of iets anders als bedankt voor de hulp die je hebt gekregen.
Sommige in het oude huis en sommige in het nieuwe huis
Je kunt jezelf natuurlijk niet in tweeën splitsen. Zorg dat er tijdens de verhuizing in beide huizen iemand aanwezig is zodat de verhuizers daar de spullen op de juiste manier en in de juiste volgorde kunnen ophalen en op de juiste plek in het nieuwe huis kunnen neerzetten. Zo hoef je achteraf minder vaak spullen te sjouwen.
Geef op papier aan waar je je meubels wilt hebben
Maak dit plan van tevoren. Maak een tekening op schaal van de verschillende kamers van je nieuwe huis. Markeer waar de meubels in het nieuwe huis moeten komen. Dit bespaart u later veel extra werk.
Verhuizen is hard werken
Begin op tijd met de voorbereidingen en vooral met opruimen. Verhuizen is eigenlijk een goede manier om veel rommel kwijt te raken. Binnenkort zit u goed in uw nieuwe woning.€