De hypotheekrenteaftrek: geschiedenis, heden en toekomst

Hypotheken, hypotheekrenteaftrek en hypotheekbedrag. Het komt regelmatig in het nieuws en wordt regelmatig besproken. Of de hypotheekrenteaftrek het gevolg is van goodwill van de overheid, wordt vaak besproken. Dat is niet helemaal waar, maar wat dan? Een stukje geschiedenis over de hypotheekrenteaftrek vanaf 1893.

Vroege geschiedenis

De aftrek van rente op hypotheken gaat terug tot 1893. Dhr. N. Pearson voerde vervolgens de eerste inkomstenbelasting in Nederland in, met het argument dat deze eerlijker zou zijn dan het voorheen bestaande accijnsstelsel. De woning van de eigenaar werd ineens als inkomstenbron gezien, de huur was immers ‘verdiend’. Ik betwist de eerlijkheid van deze vraag niet. Maar de meeste mensen konden het niet uit eigen zak betalen, dus onder druk van de rijke Nederlanders werd een compensatie bedacht, de hypotheekrenteaftrek. Gezien deze historie lijkt het redelijk om tegelijk met de hypotheekrenteaftrek het eigenwoningforfait af te schaffen.

Na de Tweede Wereldoorlog

Na 1945 begonnen mensen massaal hun eigen huis te kopen. De algemene gedachte was dat kopen beter was dan huren, want nadat de overheid van alles had gedaan om de koopwoning te stimuleren (hypotheekgaranties), werd ook de hypotheekrenteaftrek verborgen. subsidie. Fout, als je naar de geschiedenis kijkt, zou ook de huurwaarde ineens met hypotheekrenteaftrek moeten worden afgeschaft, en dat zou de rijke Nederlanders behoorlijk in de problemen brengen. Nederland deed het goed in de jaren zestig en zeventig, met een stijging van de koopwoningen tot 35%. In 1973 is op basis hiervan de vaste huurwaarde verhoogd.

In de jaren negentig was er een trend om een ​​100% hypotheek af te sluiten, zodat het overschot kon worden besteed aan consumptie. Het eigenwoningforfait stegen de pan uit, wederom grotendeels in het voordeel van de vermogende Nederlander.

In 2001 maakte Coke hypotheekrenteaftrek niet meer aftrekbaar voor tweede woningen of consumptiegoederen, en vanaf dat moment was de aftrek beperkt tot dertig jaar.

In 2004 treedt binnen Balkenende een aanvullende leenregeling in werking. De overwaarde van de verkoop van de woning moet worden gebruikt voor de nieuwe woning. Doet u dit niet, dan is het bedrag dat overblijft na de verkoop niet aftrekbaar van de nieuwe hypotheek.

Vandaag

Ook tijdens het kabinet Rutten komt de aftrekbaarheid van hypotheekrente aan de orde. Deze discussie laait immers altijd op als de overheid te maken krijgt met economische tegenslagen. Nu is de schreeuw nuchter. Ze willen de hypotheekrenteaftrek niet afschaffen, maar het overgedragen bedrag terugbrengen tot het na dertig jaar op nul staat. Het kabinet wordt in zijn plannen ondersteund door de directeur van de Nederlandse bank. Maar komt het daardoor, of is de invloed van de rijke Nederlanders nog te groot?

De toekomst

Wat er in de toekomst ook gebeurt, in 2031 stopt de hypotheekrenteaftrek voor sommige Nederlanders (een overeenkomst van 30 jaar). Hopelijk is de huizenmarkt tegen die tijd weer aangetrokken of ik voorzie veel problemen. 100% of meer van de waarde van de woning lenen behoort definitief tot het verleden. Gezien de effecten die het heeft gehad op de kuststabiliteit en de problemen die het heeft gecreëerd voor eigenaren van ‘onderwaterhuizen’, zal een dergelijke kans niet terugkeren.€