De hypotheekregels wijzigen

Een hypotheek voor twee inkomens, vol extra leningen en niets af te lossen. Er werd alleen rente betaald. De waarde van de huizen bleef immers stijgen en daardoor werd het geld altijd terugverdiend. Tot 2008/2009 huizenprijzen daalden sterk. De huizenprijzen bereikten naar verluidt hun laagste punt in 2013. Maar de overheid heeft al maatregelen genomen tegen hypotheken. Wat zijn het en hoe werken ze?

Aftrek van hypotheekrente

De rente die u betaalt over het geleende bedrag (hypotheek) kunt u gedeeltelijk aftrekken van uw belastbaar inkomen. Deze rente is maximaal 30 jaar aftrekbaar en alleen het bedrag aan rente gerelateerd aan de eigenwoningschuld is aftrekbaar. Dit geldt ook voor het feit dat bij nieuw afgesloten hypotheken hypotheekrenteaftrek alleen mogelijk is bij volledige en maandelijkse aflossing.

Soms is een hypotheek met volledige maandelijkse aflossingen te duur. Daarna is het mogelijk om een ​​gecombineerde hypotheek af te sluiten. De eerste hypotheek wordt volledig en op basis van een annuïteit afgelost en de tweede lening bepaal je zelf. De tweede lening mag niet meer bedragen dan 50% van het bedrag. De hypotheekrenteaftrek kan ook alleen worden toegepast op de eerste hypotheek.

Hoogte hypotheekrenteaftrek

De hoogte van de hypotheekrente wordt vanaf 2014 verlaagd naar het vierde tarief (52% in 2013) naar de derde categorie (42% in 2013). Dit gebeurt in stappen van 0,5% per jaar. Dat betekent dat het in 2034 klaar zal zijn.

Hypotheekbedrag

Vroeger mochten mensen veel meer lenen dan wat hun huis op dat moment waard was. Ook werden een auto, een nieuwe keuken en meubels meegefinancierd. Dit is niet meer mogelijk. In 2013 mag de hypotheek maximaal 105% van de waarde van de woning bedragen (inclusief 2% overdrachtsbelasting). Dit wordt lening-naar-waarde genoemd. Als u investeert in energiebesparing (bijvoorbeeld dakisolatie, dubbele beglazing, zonneboilers) mag de hypotheek na de verbouwing maximaal 106% van de (taxatie)waarde van de woning bedragen.

In 2018 wordt het hypotheekbedrag zelfs verlaagd naar 100% van de woning. Na renovatie of energiebesparende investeringen blijft er een eventueel grotere lening over.

beginners

Voor starters worden de hypotheekvoorwaarden versoepeld als ze een inkomensstijging verwachten. Hierdoor kunnen starters een genereuzere hypotheek krijgen. Deze maatregel geldt vanaf 1 januari 2013.

resterende schuld

Door de daling van de huizenprijzen hebben veel mensen hun woning met verlies verkocht. Hierdoor ontstaat een restschuld. Vanaf 2013 zijn de rente over de restschuldlening en de kosten van deze restschuld maximaal 10 jaar fiscaal aftrekbaar. De voorziening is van toepassing op restschulden die zijn ontstaan ​​(of zijn ontstaan ​​tussen 29 oktober 2012 en 31 december 2017). De regeling geldt ook voor mensen die huren na verkoop. Dit is echter een tijdelijke regeling.

Lees verder