De hypotheekcrisis in 2008 eist steeds meer slachtoffers

Terwijl hij zijn nieuwe boek promootte, verklaarde Alan Greenspan dat de subprime-crisis onvermijdelijk was. Hij had al lang een crisis verwacht, maar zo’n crisis had hij niet verwacht. Ondertussen vallen er steeds meer slachtoffers en wordt Alan Greenspan anders herinnerd dan hij had gehoopt.

Bron: AZRainman, Flickr (CC BY-2.0)

Alan Greenspan

Alan Greenspan was 18 jaar lang de belangrijkste financiële persoon ter wereld zonder interviews te geven. We moesten het altijd doen met orakeluitspraken die voor veel interpretatie vatbaar waren. Nu hij met pensioen is en een nieuw boek schrijft, maakt hij een comeback. Nu niet als orakel, maar in duidelijke taal. Nu noemt hij de hypotheekcrisis in de VS een ongeluk waar je op had kunnen wachten. Het is vreemd dat als iemand de leiding heeft, er geen actie wordt ondernomen, en als velen nu in de problemen komen, zeggen ze, kijk, dat is wat ik dacht.

Knoop Wellink

Dat de problemen ernstig zijn, bleek ook uit de verklaringen van de president van de Centrale Bank van Nederland, Nout Wellink. Hij schat de potentiële verliezen als gevolg van de hypotheekcrisis op maximaal 1.200.000.000 euro, ofwel 1.200 miljard euro. De massale interventie van centrale banken en meest recentelijk de renteverlaging van een half procentpunt door de FED in de VS is duidelijk. Alsof de problemen voorbij zijn. Mensen die nu een half jaar of een jaar geleden hun hypotheek moeten verlengen, hebben nu een lagere rente dan voor de korting. Maar het is altijd een paar procentpunten meer dan aan het begin van de hypotheek. Deze teaserleningen beginnen met een zeer lage rente, maar volgen daarna de huidige rente. Daardoor zijn hun betalingsproblemen in de risicovolle markt nog steeds groot, maar iets kleiner.

Duitse Bank

Deutsche Bank meldde dat het in ernstige problemen verkeerde. Tot voor kort ontkende de CEO dat, maar blijkbaar kan er nu niets meer aan. CEO Joseph Ackerman zegt dat de bank problemen heeft met leningen ter waarde van 29 miljard euro. De cijfers zullen tegenvallen. Een dikke winstwaarschuwing dus. Wie volgt?

Overzicht

Er was al een overzicht van belangrijke gebeurtenissen tijdens de crisis. maar deze lijst zal naar verwachting nog veel groter worden: