De hypotheekcrisis in 2008 eist steeds meer slachtoffers
Terwijl hij zijn nieuwe boek promootte, verklaarde Alan Greenspan dat de subprime-crisis onvermijdelijk was. Hij had al lang een crisis verwacht, maar zo’n crisis had hij niet verwacht. Ondertussen vallen er steeds meer slachtoffers en wordt Alan Greenspan anders herinnerd dan hij had gehoopt.
Bron: AZRainman, Flickr (CC BY-2.0)
Alan Greenspan
Alan Greenspan was 18 jaar lang de belangrijkste financiële persoon ter wereld zonder interviews te geven. We moesten het altijd doen met orakeluitspraken die voor veel interpretatie vatbaar waren. Nu hij met pensioen is en een nieuw boek schrijft, maakt hij een comeback. Nu niet als orakel, maar in duidelijke taal. Nu noemt hij de hypotheekcrisis in de VS een ongeluk waar je op had kunnen wachten. Het is vreemd dat als iemand de leiding heeft, er geen actie wordt ondernomen, en als velen nu in de problemen komen, zeggen ze, kijk, dat is wat ik dacht.
Knoop Wellink
Dat de problemen ernstig zijn, bleek ook uit de verklaringen van de president van de Centrale Bank van Nederland, Nout Wellink. Hij schat de potentiële verliezen als gevolg van de hypotheekcrisis op maximaal 1.200.000.000 euro, ofwel 1.200 miljard euro. De massale interventie van centrale banken en meest recentelijk de renteverlaging van een half procentpunt door de FED in de VS is duidelijk. Alsof de problemen voorbij zijn. Mensen die nu een half jaar of een jaar geleden hun hypotheek moeten verlengen, hebben nu een lagere rente dan voor de korting. Maar het is altijd een paar procentpunten meer dan aan het begin van de hypotheek. Deze teaserleningen beginnen met een zeer lage rente, maar volgen daarna de huidige rente. Daardoor zijn hun betalingsproblemen in de risicovolle markt nog steeds groot, maar iets kleiner.
Duitse Bank
Deutsche Bank meldde dat het in ernstige problemen verkeerde. Tot voor kort ontkende de CEO dat, maar blijkbaar kan er nu niets meer aan. CEO Joseph Ackerman zegt dat de bank problemen heeft met leningen ter waarde van 29 miljard euro. De cijfers zullen tegenvallen. Een dikke winstwaarschuwing dus. Wie volgt?
Overzicht
Er was al een overzicht van belangrijke gebeurtenissen tijdens de crisis. maar deze lijst zal naar verwachting nog veel groter worden:
- 28 augustus 2007. RTLZ rapporteert en keurt de belangrijkste risico’s van ABNAMRO goed. Maar liefst 83 miljard dollar zou de balans verlaten! Dit gebeurt met behulp van zogenaamde pijpleidingen.
- 31 augustus 2007. Brits]Barclays kondigt aan dat het €1,2 miljard heeft geïnvesteerd in hedgefonds Cairn. Dit investeringsvehikel van Barclays stond op instorten vanwege grote investeringen in risicovolle hypotheken in de VS.
- 6 september 2007. De Europese Centrale Bank heeft in het kader van de eendaagse herfinancieringscompetitie 42,2 miljard euro in de Europese geldmarkt geïnjecteerd. Extra liquiditeit moet volatiliteit op kredietmarkten omvatten.
- 14 september 2007. De centrale bank van Groot-Brittannië, de Bank of England, bereidt zich voor om de grootste hypotheekverstrekker van Engeland, Northern Rock, te helpen met een noodlening. Northern Rock heeft moeite om haar activiteiten te financieren vanwege de onrust op de financiële markten.
- 15 september 2007. Deposanten staan dit weekend in de rij bij Northern Rock om hun geld op te nemen. En Nout Wellink van DNB zegt dat de hypotheekcrisis in het ergste geval € 1.200.000.000.000 kan kosten.
- 19 september 2007. Deutsche Bank geeft winstwaarschuwing. De VS heeft een leningprobleem van 29 miljard.
- 25 september 2007. Hiax, het beleggingsfonds van het Amsterdamse effectenbedrijf Factor Securities, zit in zwaar weer. Er werd belegd in zeer risicovolle activa, waaronder de risicovolle sector in de VS. Faxtor wil in overleg met banken een nieuw bedrijf starten.
- 26 september 2007. De ECB heeft naar eigen zeggen een recordbedrag van 3,9 miljard euro aan kortlopende leningen van 5 procent aan banken uitgeleend.
- 28 september 2007. De Britse bank Northern Rock heeft opnieuw 5 miljard pond geleend van de Britse centrale bank. Dit is het grootste bedrag dat in bijna drie jaar op één dag is uitgeleend.
- 1 oktober 2007. UBS moet dit jaar 4 miljard Zwitserse frank, ruim 2,4 miljard euro, afschrijven als gevolg van de kredietcrisis. Daardoor komt de bank in het derde kwartaal op een verlies van 600 tot 800 miljoen frank, ofwel ongeveer 360 tot 480 miljoen euro. Dit is het eerste kwartaalverlies van de bank in negen jaar. Dan Citigroep. De omwentelingen op de financiële markten hebben de resultaten van de grootste Amerikaanse bank, Citigroup, ernstig aangetast. Zo daalt de winst in het derde kwartaal met 60% ten opzichte van vorig jaar.
- 3 oktober 2007. Als gevolg van de kredietcrisis schrijft Deutsche Bank 2,2 miljard euro af.
- 18 oktober 2007. Bank of America, de op één na grootste bank in de Verenigde Staten, zag de nettowinst in het derde kwartaal van 2007 met 32% dalen tot $ 3,70 miljard, van $ 5,42 miljard in dezelfde periode vorig jaar. jaar. Als gevolg hiervan gebruikte het bedrijf een voorziening voor kredietverliezen van $ 2,03 miljard, vergeleken met $ 1,81 miljard in het tweede kwartaal van 2006 en $ 1,17 miljard in het derde kwartaal van 2006.
- 19 oktober 2007. De voorzitter van de raad van commissarissen van Northern Rock, Mart Ridley, verlaat de Britse bank op 19 oktober 2007.
- 24 oktober 2007. Bank Merrill Lynch dacht eerder deze maand dat het $ 5 miljard van zijn hypotheekportefeuille zou moeten afschrijven. Nu blijkt het echter 7,9 miljard dollar te zijn. Merrill Lynch leed in het derde kwartaal een verlies van 2,2 miljard dollar. Een jaar eerder, in dezelfde periode, werd een winst gemaakt van 3,1 miljard. Het is het eerste kwartaalverlies in zes jaar.
- 30 oktober 2007. De kredietcrisis treft ook Chinese banken. Als gevolg van de Amerikaanse kredietcrisis moest de Bank of China in het derde kwartaal 225 miljoen euro opzij zetten. De bank heeft nog eens 7 miljard euro geïnvesteerd in Amerikaanse hypotheekobligaties, deels in de subprime-markt. Ook andere Aziatische banken melden getroffen te zijn door de hypotheekcrisis.
- 31 oktober 2007. Merrill Lynch-topman Stanley O’Neill is gedwongen af te treden. Hij zou bij zijn vertrek $ 159 miljoen ontvangen.
- 1 november 2007. Citigroup moet mogelijk $ 30 miljard aan fondsen vrijgeven of opnemen omdat de bank niet langer aan haar kapitaalratio’s voldoet. Dat staat in een rapport van analisten van CIBC World Markets.
- 3 november 2007. Citigroup CEO Chuck Prince zal morgen aftreden na een speciale vergadering van de raad van bestuur van Bank of America, volgens de Wall Street Journal.
- 8 november 2007. Morgan Stanley schrijft $ 3,7 miljard af op zijn leningenportefeuille.
- 9 november 2007. De Amerikaanse bank Wachiova schrijft haar kredietportefeuille van 1,1 miljard dollar af.
- 28 november 2007. De Amerikaanse bank Wells Fargo neemt een last van 1,4 miljard dollar op zich.
- 1 december 2007. Royal Bank of Scotland, dat ABN Amro samen met Fortis en Santander kocht, moet miljarden aan slechte kredietportefeuilles afschrijven, aldus analisten van Sanfort C. Bernstein & Co. Analisten zijn van mening dat RBS 2,8 miljard euro zal moeten afschrijven voor leningpakketten en leveraged finance.
- 6 december 2007. Royal Bank of Scotland is van plan in de tweede helft van 2007 1,3 miljard euro op te halen als gevolg van de kredietcrisis.
- 10 december 2007. UBS gaat nog eens 10 miljard dollar aan Amerikaanse subprime-investeringen afschrijven.
- 14 december 2007. In navolging van Rabobank, HSBC en Royal Bank of Scotland haalt Citigroup zeven investeringsvehikels uit de markt. Citigroup heeft zeven SIV’s – gestructureerde investeringsvehikels – ter waarde van $ 49 miljard op zijn balans.
- 8 januari 2008. De kredietcrisis heeft de topman opnieuw gekost. Deze keer is het James Cain, voorzitter van investeringsbank Bear Stearns.
- 11 januari 2008. Het gerucht gaat dat Merrill Lynch, Amerika’s grootste investeringsbank, maar liefst $15 miljard in de markt zal moeten afschrijven. In de Verenigde Staten wordt de grootste hypotheekverstrekker in het hele land overgenomen door Bank of America.
- 18 januari 2008. President Bush onthult noodplan van 145 miljard dollar om de Amerikaanse uitgaven te stimuleren. Op deze manier moet worden voorkomen dat de economie van het grootste land ter wereld in een recessie belandt. Het plan is ongeveer 1 procent van het bruto binnenlands product.
- 21 januari 2008. De aandelenmarkten over de hele wereld dalen sterk, te beginnen vanuit het oosten. Dat wil zeggen, behalve in de VS, waar de beurzen gesloten zijn vanwege Martin Luther King Day. Dit zijn de grootste dalingen sinds 11 september 2001. Zo staat de AEX 6,1% lager. Vandaag verdampt alleen al op de Europese aandelenmarkten 334 miljard dollar aan marktwaarde. In India bedroeg het verlies 11%. De belangrijkste redenen: Bijna alle grote Amerikaanse banken hebben grote nieuwe afschrijvingen gedaan, het Duitse WestLB zat in de problemen, Schotse weduwen zaten in de problemen. Zelfs ING daalt met meer dan 10%, Aegon met 8,2% en Fortis met 6,7%.
- 22 januari 2008. De Nikkei is nog eens 5,65% gedaald.
- 17 februari 2008. Northern Rock is genationaliseerd.
- 17 maart 2008. Bear Stearns koopt JPMorgan Chase met financiële hulp van de Federal Reserve.
- juli 2008. De meeste Amerikaanse banken melden grote afschrijvingen. Henry Paulson presenteert een plan om de grote hypotheekbanken Freddie Mac en Fannie Mae financieel te helpen. Huiseigenaren in de VS krijgen financiële steun.
- augustus 2008. UBS moet in totaal ruim 40 miljard dollar afschrijven.
- 8 september 2008. Freddie Mac en Fannie Mae worden genationaliseerd.
- 15 september 2008. De grote zakenbank Lehman Brothers stort in en eist uitstel van betaling. Overnamekandidaat Bank of America wilde Lehman Brothers niet kopen, maar koopt Merrill Lynch voor $50 miljard.
- 21 september 2008. Verschillende banken kampen met acute problemen en zijn gedeeltelijk genationaliseerd. Help Fortis is de slimste van Nederland.
- 22 september 2008. Zwarte maandag, zwarte maandag. De aandelenmarkten over de hele wereld dalen fors, onder meer omdat het Amerikaanse reddingsplan door het Huis van Afgevaardigden werd verworpen.
- 1 oktober 2008. Amerikaanse Senaat keurt reddingsplan van 700 miljard dollar goed. Nu is het wachten op een hernieuwde stemming in de Tweede Kamer.
- 3 oktober 2008. De Nederlandse staat neemt ABN AMRO Nederland en Fortis Nederland over.
- 5 oktober 2008. Het Franse BNP Paribas koopt het resterende belang in Fortis van de Belgische staat. De Belgische staat heeft een belang van 25%.
- 6 oktober 2008. De aandelenmarkten over de hele wereld dalen sterk. De AEX is meer dan 9% gedaald op de dag.
- 8 oktober 2008. De AEX staat ongeveer 8% lager. IJsland Icesave Nederland balie gesloten. Centrale banken over de hele wereld verlaagden de rente met 0,5%.
- 9 oktober 2008. De Europese Centrale Bank heeft vandaag een recordbedrag van 100 miljard dollar in de geldmarkten geïnjecteerd.
€
€