De hoogste spaarrente door meer sparen?

Als u uw spaargeld voor een langere periode vastzet, leidt dit vaak tot een hogere spaarrente. U kunt kiezen voor een periodiek deposito met een vaste looptijd of een oplopend deposito. Laat u echter niet misleiden door de banken. Dit zijn vaak spaarrentes die u pas in het laatste jaar van uw storting ontvangt.

Door uw spaargeld voor een bepaalde tijd vast te zetten, kunt u een hogere spaarrente krijgen op uw spaargeld. De bank houdt het geld voor een langere periode beschikbaar, dus het is ook mogelijk om uw belegde geld voor een langere periode uit te lenen. In vergelijking met een spaarrekening zonder opnamelimieten, ontvangt u een hoge rente op uw storting. Het nadeel van een aanbetaling is dat het geld voor een vooraf afgesproken tijd vaststaat.

Nadelen van de aanbetaling

Je krijgt een hogere spaarrente op je storting, maar er zijn ook nadelen ten opzichte van een spaarrekening zonder opnamelimieten. U kunt uw spaargeld uit het deposito tijdelijk of onder bepaalde omstandigheden niet gebruiken. Een ander nadeel is dat u niet kunt profiteren van de stijging van de spaarrente. Als u kiest voor een deposito voor tien jaar en de rente stijgt na de inleg, kunt u in het nadeel zijn ten opzichte van een gewone spaarrekening.

Kies je voor een deposito of een oplopend spaardeposito?

De rentevergoeding is vergelijkbaar, maar bij een oplopend spaarboekje krijgt u de eerste jaren een lagere rente en in de latere jaren een hogere rentebetaling. Het voordeel van een oplopend spaardeposito is dat de voorwaarden voor tussentijdse opnames vaak gunstiger zijn. Met een oplopende spaarrekening kunt u bijvoorbeeld na één tot vijf jaar sparen geld opnemen.

Banken geven misleidende informatie over meer sparen

Banken gebruiken dit soort spaargeld vaak om klanten aan te trekken met de spaarrente die ze in het laatste jaar van inleg ontvangen. Bij een oplopende deposito met een stijgende rente van 2 procent naar 4 procent is de gemiddelde rente voor spaarders bijvoorbeeld 3 procent, maar banken proberen klanten aan te trekken door 4 procent te adverteren. Die rente krijgen ze echter pas in het laatste jaar.

Pas op voor boeterente

U dient de voorwaarden goed door te lezen voordat u de aanbetaling opneemt. Opnames vóór de vervaldatum brengen vaak kosten met zich mee. De voorwaarden kunnen bijvoorbeeld zeggen dat het gratis is, maar in de praktijk kan er nog steeds een addertje onder het gras zijn. U ontvangt bijvoorbeeld geen spaarrente over het jaar waarin u geld opneemt van het deposito.

Kies de handigste vorm van sparen

Banken proberen de mooiste ontwerpen op hun spaarrekeningen te bedenken, maar in de meeste gevallen zijn het slechts manieren om te verhullen dat ze een lage rente bieden. De beste zijn spaarders die kiezen voor een storting met gunstige voorwaarden of een rekening zonder beperkingen. Sparen op een aanbetaling kan aantrekkelijk zijn, maar u moet het item goed controleren voordat u het opneemt.€