De groene lening en energiebesparingssubsidie ​​is fiscaal slim

Investeren in energiebesparing voor uw woning is niet alleen economisch, maar ook fiscaal slim. Met de nieuwe Subsidie ​​Energiebesparing Eigen Woning (SEEH) kunt u tot 15.000 euro subsidie ​​krijgen. Door de corona kunt u in het kader van de energietransitie een hogere subsidie ​​voor woningverwarming krijgen. Door gebruik te maken van zonnepanelen en dubbele beglazing bespaart u niet alleen op uw energierekening, maar kunt u ook allerlei fiscale voordelen krijgen. Het wooncomfort stijgt, de energierekening daalt en ook de Belastingdienst betaalt mee als je kiest voor slim financieren. Bij de juiste financiering zijn de rentekosten fiscaal aftrekbaar.

U kunt ook kiezen voor een groene lening en een subsidie ​​tot 15.000 euro voor een eigen woning

Krediet voor zonnepanelen kost geld

Er zijn veel manieren om het energieverbruik in huis te verminderen. Gevelisolatie, dubbele beglazing, vloerisolatie, dubbele beglazing, een warmtepomp en zonnepanelen kunnen wonderen doen voor uw maandlasten. Na verloop van tijd betaalt u uw groene investering in uw woning volledig terug. Het mooie is dat het wooncomfort stijgt en hoogstwaarschijnlijk ook de waarde van uw woning. Maar beleggen kost geld. Als u geld op uw spaarrekening heeft staan, kunt u dit natuurlijk als financiering gebruiken. In veel gevallen gaan mensen naar de bank en kijken naar financieringsmogelijkheden voor energiebesparende maatregelen. Als u het verstandig doet, betaalt de Belastingdienst ook. Er zijn ook vaak subsidies om uw investering te krijgen.

Welke groene lening kiezen?

Een groene lening is een lening die u gebruikt voor milieudoeleinden, zoals energiebesparing. Een groene lening kan op verschillende manieren worden vormgegeven. Zonnepanelen kunnen bijvoorbeeld vaak op afbetaling worden gekocht. U heeft de panelen geplaatst en betaalt binnen een bepaalde periode een vast rente- en aflossingsbedrag aan de leverancier. Betalen naar gebruik is niet altijd de goedkoopste optie, maar het kan snel worden gedaan. U kunt ook naar de bank gaan en een persoonlijke lening of doorlopend krediet aanvragen. Maar er zijn nog meer mogelijkheden.

Energie besparen met een hypotheek

De hypotheekrente is vaak laag, veel lager dan de rente op een persoonlijke lening. Omdat het nemen van de juiste energiebesparende maatregelen de waarde van uw woning verhoogt, is de bank vaak ook bereid om uw hypotheek te verhogen. Zeker als uw woning een aanzienlijke overwaarde heeft. U kunt zelfs tot 105% van de waarde van uw huis lenen als u van plan bent uw huis energiezuiniger te maken.

Groene leningen

Een bank als ABN AMRO heeft groene leningen gecreëerd waarmee u duurzaam wonen op een betaalbare manier kunt financieren. De volgende rentepercentages worden berekend voor 60 maanden, 120 maanden en 180 maanden.

Een fiscaal slimme lening

Er zijn nog meer leningen die u kunt afsluiten. Zo is er de Energiebesparingslening voor Eigenaren van het Nationaal Energiebesparingsfonds NEF en bieden gemeenten vaak groene leningen aan. Welke lening u ook kiest, zolang u er maar voor zorgt dat de energiebesparende maart-regel goed aan uw woning vast zit en de woning de woning is waar u in woont, dan is de leningrente die u terugbetaalt gewoon aftrekbaar als hypotheekrente. Dit geldt voor de meeste leningen, behalve voor doorlopend krediet. Installeert u energiebesparende maatregelen die niet veilig zijn en dus makkelijk elders kunnen worden ingezet, dan is de rente over de groene lening niet fiscaal aftrekbaar. Op termijn betaalt u de groene investering terug, de groene investering waar de Belastingdienst aan bijdraagt ​​door de hypotheekrenteaftrek te verhogen, betaalt u nog sneller terug. Na een paar jaar bespaart de energiebesparing u alleen maar geld.

Spaargeld gebruik je als financiering

Sparen kan ook slim zijn. Als je spaargeld besteedbaar is (je hebt het op korte termijn niet nodig), levert investeren in duurzaamheid en energiebesparing je waarschijnlijk een veel hoger rendement op dan wanneer het geld op een spaarrekening staat. Bijkomend voordeel is dat u achteraf minder onroerende voorheffing betaalt. Daarom stimuleert de Belastingdienst ook energiebesparing in je woning door te sparen.

€ 15.000 subsidie ​​van de overheid via de Energie Besparen Eigen Subsidie ​​(SEEH)

Als particulier kunt u subsidies aanvragen voor opwarmingsmaatregelen, die kunnen oplopen tot 15.000 euro. Ook VvE VvE kan subsidie ​​aanvragen en de VvE-subsidie ​​kan oplopen tot meerdere malen. Belangrijke voorwaarden zijn dat de aanvrager de hoofdbewoner van het pand is en dat er minimaal twee soorten isolatie zijn aangebracht (bijvoorbeeld dakisolatie en vloerisolatie). De subsidie ​​geldt voor isolatie geplaatst na 15 augustus 2019.

Voorwaarden voor de SEEH-subsidie ​​voor verwarming

De belangrijkste voorwaarden zijn:

Conclusie slimme investeringen in energiebesparing met hulp van Belastingdienst

Er zijn veel manieren om uw investering te financieren, banken zijn vaak bereid om mee te denken. Kiest u voor een lening, dan is de rente over de lening in de meeste gevallen aftrekbaar in kolom 1 van de inkomstenbelasting en betaalt u dus minder belasting. Tegelijkertijd bespaart u op energiekosten en verhoogt u de waarde van uw woning. Als u met uw eigen geld een investering in een groene woning betaalt, betaalt u in de meeste gevallen minder onroerende voorheffing. In bijna alle gevallen zit je voortaan lekker warm. De nieuwe SEEH-subsidieregeling biedt extra mogelijkheden om uw woning te isoleren met behulp van subsidies.

Lees verder