De goedkoopste betaalrekeningen in 2020

Het opzetten van een bankrekening kost in de meeste gevallen geld. De tarieven die door banken worden vastgesteld, lopen echter sterk uiteen. Sommige banken bieden ook meer aanvullende diensten aan, zoals een tweede pinpas of een gratis creditcard die bij het betaalpakket is inbegrepen. Als je wilt weten waar bankieren voor jou het goedkoopst is, is het belangrijk om alle details te vermelden, zoals de rente en kosten zoals rood staan, creditcardgebruik en de kosten van een tweede pinpas.

De goedkoopste betaalrekeningen van Nederland

Waar is de goedkoopste betaalrekening in 2020?

Wilt u in 2020 een nieuwe betaalrekening openen en zoekt u een bank met
lagere prijs
dan moet je bij ING Bank, ABN Amro of Rabobank zijn. In 2020 kost het eenvoudigste pakket 18,60 euro per jaar bij alle drie de grote banken, ofwel 1,55 euro per maand. Wil je ook een creditcard, dan is de goedkoopste bank ING Bank. Moneyyou biedt een betaalrekening zonder vaste kosten, maar in dit geval kun je alleen via de app bankieren en is het bijvoorbeeld niet mogelijk om te veel uitgeven, een tweede pinpas aan te vragen of een creditcard te gebruiken.

De meeste banken bieden de keuze uit een redelijk standaardpakket met één pinpas of een uitgebreider pakket waarmee je meerdere pinpassen kunt krijgen, een creditcard kunt gebruiken en meer rood kunt staan. Qua standaardpakketten gelden in 2020 de volgende tarieven:

Bank Kosten per jaar Toeslag creditcard
geld voor jou € 0 Niet beschikbaar
ING Bank € 18,60 € 17,40
ABN Amro € 18,60 22,42 euro
Rabobank € 18,60 € 24,00
ASN Bank € 19,80 € 22,50
regionale bank €29,40 € 23,00
SNS Bank € 33,00 € 15,75
Triodos bank € 42,00 Niet beschikbaar
Knab € 60,00 Inclusief

Rente, tweede pinpas, rood staan ​​en extra’s

De kosten van een bankrekening kunnen natuurlijk worden uitgedrukt in meer dan alleen het maand- of jaartarief dat u moet betalen. Gebruik je bijvoorbeeld een
kredietkaart
en apart betalen? In dat geval kan het voordeliger zijn om over te stappen naar een duurder betaalplan met creditcard. Maar er zijn ook andere zaken waar u rekening mee moet houden, zoals de rente, de kosten van een tweede pinpas en rood staan.

interesse

Daarnaast kan het ook van belang zijn of je
interesse
ontvangen voor het saldo op uw betaalrekening. Nadat de meeste banken het de afgelopen jaren hebben afgeschaft, heeft SNS Banka als eerste deze rente hersteld. In maart 2020 bieden ASN Bank en SNS Bank een rente van 0,01% en Moneyyou en Knab – 0,02%. Daarom zijn deze percentages in het totale kostenbeeld verwaarloosbaar. In 2020 werd zelfs voor het eerst gespeculeerd over de invoering van negatieve rente of boeterente, waardoor je geld moet betalen voor het saldo.

staat rood

Een ander ding dat van belang kan zijn, is de rente die u betaalt als u rood staat. In 2020 zal dit percentage voor ING Bank en Rabobank het hoogste zijn: 12,90%. Bij de relatief dure Knab-rekening is dit percentage erg laag – 5%. Moneyyou kan niet in het rood staan.

Tweede bankkaart

Als je een gezamenlijke rekening hebt, heb je natuurlijk een tweede pinpas nodig. Dit is bij sommige pakketten inbegrepen, maar de bank kan u hiervoor extra in rekening brengen. Knab wordt geleverd met een tweede pinpas. In 2020 rekent Regiobank hiervoor een relatief kleine vergoeding van 7,47 euro, maar bij de meeste banken ligt dit tarief tussen de 10 en 20 euro.

Extra’s

Daarnaast bieden banken vaak aanvullende diensten aan tegen een gereduceerd tarief. Zo kun je bij veel banken een reisverzekering afsluiten. Dit kan alleen als u al een betaalrekening bij deze bank heeft. Ook kunt u als bankklant soms profiteren van speciale aanbiedingen, zoals kortingen op reizen of producten. Al deze zaken kunt u meenemen in uw keuze voor een bepaalde bank.

Gratis bankieren?

U kunt bij de meeste banken een gratis betaalrekening gebruiken als u 18 jaar of jonger bent. Studenten kunnen ook een gratis betaalrekening gebruiken, gewoonlijk een studentenrekening genoemd. Vaak is de voorwaarde dat je een bewijs van inschrijving bij de onderwijsinstelling kunt overleggen en je studiefinanciering of studiefinanciering wordt overgemaakt naar de betreffende rekening. Als je afgestudeerd bent, moet je dat bij je bank indienen. Doe je dat niet, dan ontvang je uiteindelijk een bericht en wordt je account beëindigd en omgezet naar een regulier account. Vaak krijg je een nieuw pakket aangeboden zoals een starter of
jonge specialisten
.

Lees verder