De energierekening in 2020 en 2021 is hoog, dus overstappen?

De energiebelasting in Nederland is goed voor ongeveer 50% van de energierekening. In 2019 werd de energierekening veel duurder door de verhoogde energiebelasting, in 2020 en 2021 gaat de energiebelasting voor gas omhoog en de energiebelasting voor elektriciteit omlaag. In 2022 wordt de energiebelasting minder verhoogd om een ​​deel van de gasprijsstijging te compenseren. Wat je merkt aan de energiebelasting hangt af van de samenstelling van je energieverbruik. Hoeveel energiebelasting betaalt u en wat wordt de energiebelastingkorting (gedeeltelijke vermindering energiebelasting)? Als je echt wilt besparen op energie, sluit dan een goedkoper gas- en elektriciteitscontract af. Overstappen naar een andere energieleverancier, dat is tegenwoordig heel eenvoudig. Denk aan aanbieders als Energiedirect of Nederlandse Energie Maatschappij. Energie in huis kan goedkoper. Dit zorgt voor lagere stookkosten.

Energiebelasting 2020, 2021 en 2022

Samenstelling van de energierekening

Ongeveer de helft van de energierekening is belasting en de andere helft is de prijs van de energieleverancier vermenigvuldigd met het verbruik. De energiebelasting bestaat uit vier onderdelen:

Met een heffing op de prijs van gas en de prijs van elektriciteit wil de overheid invloed uitoefenen op uw verbruik. In het kader van het klimaatakkoord wil het kabinet het gebruik van minder gas en waar nodig meer elektriciteit stimuleren. Daarom daalt in 2021 de energiebelasting voor elektriciteit met 3,5% per kWh en voor gas met ongeveer 4,7% per m³. ODE stijgt met 9,9% voor elektriciteit en 9,8% voor gas, dus er is bijna geen verschil. Ten slotte is er de energiebelastingkorting. Het is een belastingteruggave, qua geld, deze korting is voor iedereen gelijk en dus onafhankelijk van verbruik. Het zal stijgen met 527,17 euro in 2020 tot 558,56 euro in 2021.

Energierekening in 2020 en 2021

Je energierekening is ook afhankelijk van je verbruik. Kijken we naar een gemiddeld huishouden met een verbruik van 2700 kWh elektriciteit en 1200 m2 gas, dan betaal je min of meer ten opzichte van vorig jaar:

Energiebelasting in 2019, 2020 en 2021 t.o.v. vorig jaar bij gemiddeld verbruik:

WHO 2019 jaar 2020 jaar Het jaar 2021
gemiddeld huishouden + 144 euro – 97 euro

Verrassend is dat de energiebelasting op gemiddeld verbruik vooral in 2019 en een deel daarvan in 2020 duurder is geworden. In 2021 zullen de vergoedingen voor het gemiddelde gezin ongeveer gelijk zijn aan die in 2020. Wie minder gas en meer elektriciteit gaat verbruiken, krijgt wellicht een betere deal.

Energierekening in 2022

Mensen met een variabel energiecontract en zij die (ja) hun vast contract moeten afsluiten of verplaatsen, maken zich zorgen over stijgende energieprijzen. Om een ​​deel van deze kosten te compenseren, wordt de belastingvermindering op de energierekening verhoogd met 230 euro per jaar (vast bedrag voor iedereen). De energiebelasting voor elektriciteit wordt iets verlaagd ten opzichte van de geplande verhoging. Het compenseert dus niet volledig de stijgende energieprijzen. Mensen die in 2022 nog de goedkope energiedeal volgen, hebben geluk (geen hogere kosten, maar toeval).

Waarom overstappen naar een ander energiebedrijf?

Wat denk je nu. Overstappen naar een andere energieleverancier zal je verbruik niet verminderen, maar het kan wel je energiekosten verlagen. Wellicht kunt u er nog gebruik van maken. Overstappen kan lonend zijn als:

Meld je aan voor een vast energiecontract

Wie kiest voor een vast contract kan langer profiteren van lagere energieprijzen. De energieprijs is dan gegarandeerd voor de duur van het energiecontract. Dit geeft u vertrouwen in de prijs. U kunt zo’n vast contract voor maximaal 5 jaar afsluiten. Als de energieprijzen blijven dalen is een vast contract natuurlijk een nadeel, maar er is ook een oplossing.

Annuleringsvergoeding als u het contract verbreekt

Iedereen met een contract van 1 jaar of langer kan onder het contract komen als hij een
Annuleringskosten
betaalt. Ook als je een instaptarief moet betalen, kun je geld besparen bij een andere energieleverancier. In de berekening vergelijk je de voordelen van de lagere prijzen van de nieuwe aanbieder met de opzegvergoeding die je aan de oude aanbieder verschuldigd bent.

Sluit een variabel energiecontract af voor lagere stookkosten

Een variabel contract is als een variabele hypotheek: u bent op de lange termijn goedkoper uit, maar timing is van essentieel belang, aangezien het jaren duurt voordat de energieprijzen kunnen stijgen. En het juiste moment is niet gemakkelijk. Niet op de beurs bij beleggen, niet bij de hypotheekrente en niet bij energieprijzen. Er gaat geen bel die aangeeft dat er een bodem is bereikt en dus een op handen zijnde stijging. Als u verwacht dat de energieprijzen stijgen, is een vast contract wellicht een betere optie.

Bespaar geld op energie- en stookkosten in huis in 2021 en 2022

Wil je een ander contract, kies dan gewoon een andere energieleverancier. Sommige Nederlanders doen dat echter wel. Het betekent ook dat je beter nog geen vast contract aangaat, maar wacht tot er een daling is. Sommige dienstverleners geven consumenten een aanzienlijk bedrag terug als ze kiezen voor een vast contract. In dat geval hangt het van het verbruik af of je er beter mee af bent. Let ook op de aanbiedingen van energiebedrijven, deze kunnen zeker interessant zijn.

Lees verder