De dreiging van het aflossen van een hypotheek voor ouderen

Door de dalende huizenprijzen hebben huiseigenaren zich gerealiseerd dat een hoge hypotheekschuld hen kwetsbaar maakt. Senioren voelen ook de drang om extra af te lossen op de hypotheek, maar dat is vaak onverstandig.

Vroeger was het nog mogelijk om een ​​hypotheek af te sluiten tot 112% van de aankoopprijs van de woning. Een deel van deze hypotheek hoefde ook niet te worden afgelost of de hypotheek werd pas op de datum van kwijting van de hypotheek afgelost. Sinds 1 januari 2013 gelden er strengere regels met betrekking tot het recht op hypotheekrenteaftrek. Er moet nu afbetaald worden tijdens de looptijd van de hypotheek en aflossingsvrije hypotheken kunnen niet meer worden afgesloten. Hypotheken afgesloten voor 2013 worden gerespecteerd. Veel huiseigenaren met aflossingsvrije hypotheken besluiten echter om extra af te lossen.

Is het verstandig om een ​​hypothecaire lening met rente af te lossen?

Om uw hypotheekschuld te verminderen is het verstandig om extra af te lossen op het aflossingsvrije deel van de hypotheek. Maar er zijn uitzonderingen. Ouderen die een pensioen hebben waar ze van kunnen leven, hoeven minder extra af te lossen op de hypotheek. Deze groep huiseigenaren heeft de rest van hun leven een stabiel inkomen. In plaats van extra af te lossen, kunnen ze hun spaargeld beter besteden aan het verbeteren van hun kwaliteit van leven. Een andere mogelijkheid is om een ​​deel van het spaargeld aan kinderen te schenken.

Een deel van de afgeloste hypotheek kan niet meer worden opgenomen

Het geld dat in het huis wordt geïnvesteerd, blijft in het huis. Onder bepaalde voorwaarden is de bank bereid om de woning over te nemen, maar dan is de hypotheekrente niet aftrekbaar. Het in de woning geïnvesteerde geld is daardoor moeilijk terug te verdienen. Banken boden vroeger hypotheken aan, maar zijn nu terughoudend met het verstrekken van dergelijke hypotheken.

Je hypotheek houden hoeft geen probleem te zijn

Stel dat u met pensioen bent en nog een hypotheek van € 50.000 op uw huis heeft. De verkoopwaarde van uw huis is 250.000 euro. U moet $ 200 per maand aan hypotheekrente betalen. Als de hypotheek niet wordt afgelost, komen het huis en de hypotheek uiteindelijk in executie. Daarom krijgen de naaste verwanten samen een huis waarvan de waarde het bedrag van de hypotheek ver te boven gaat. Het huis kan worden verkocht en de kleine resterende hypotheek wordt afbetaald met de verkoopopbrengst. Het is natuurlijk anders als het hypotheekbedrag ongeveer gelijk is aan of zelfs hoger is dan de verkoopwaarde van de woning.

Doneer elk jaar een bepaald bedrag aan kinderen

U kunt uw kinderen een belastingvrij bedrag van € 5.000 per jaar schenken. In plaats van extra af te lossen met spaargeld, kunt u ook overwegen om het vermogen geleidelijk aan de kinderen over te dragen. Op deze manier kan erfbelasting worden vermeden over een deel van de nalatenschap na overlijden. Ook over de overwaarde van de woning moet belasting worden betaald. Het is beter om contant geld op te nemen op het onroerend goed in plaats van een hogere waarde van het eigen vermogen. Het probleem is dat het huis nog niet verkocht is. Zolang de woning te koop staat, lopen de vaste lasten van de woning gewoon door.€