De dollar, de altijd dalende dollar

De dollar is fors gedaald ten opzichte van de euro en zal dat waarschijnlijk blijven doen ondanks de huidige eurocrisis. Verdere verlagingen van de kredietwaardigheid van de VS zullen ook niet goed zijn voor de dollar, maar er is veel schulden en het schuldenplafond. Maar hoe zit het met de andere valuta? Profiteer van de lage maar ook de hoge dollarkoers.

De dollar als wereldvaluta

Dollarzitjes worden over de hele wereld gezaagd. Velen vragen zich af hoe lang de dollar de valuta van de wereld zal blijven. Zodra dummies niet meer in dollars willen betalen en de rente in de VS relatief laag blijft, is er zeker geen sprake van een opleving van de dollar ten opzichte van de euro. De EUR/USD-ratio stond onlangs op 1,30 en we trekken nu terug naar 1,38 en hoger. En een stijging naar 1,50 vanaf 2007 is zeker niet uitgesloten. Een stijging van ruim 15%, een verslechtering van onze exportpositie.

Profiteren van de lage dollar

Natuurlijk hebben wij Europeanen veel voordelen te herkennen aan de lage dollar. Als consument kunt u profiteren van een lage dollarkoers of een hoge koers als u de juiste dingen koopt. Met producten als jeans en vergelijkbare Amerikaanse merkkleding die in Europa worden verkocht, zie je bijvoorbeeld nauwelijks voordelen. Maar er zijn ook duidelijke nadelen.

Nadelen van de lage dollar

De lage dollar heeft ook zijn nadelen. Denk aan export vanuit Europa. De stijging van de dollarkoers maakt deze export alleen maar duurder. Nu willen ze in de VS bijvoorbeeld een bloem uit Nederland kopen, maar als het 10% duurder wordt, stoppen ze ermee.

Markten

Daarnaast betekent de lage dollar ook gevaar voor de beurzen. Ten eerste is er het effect van carry trade. De goedkope yen is massaal gekocht en omgezet in dollars. Dit was slim omdat de yen goedkoop was, de rente van de yen laag en de dollarrente relatief hoog. Aan de andere kant zie je nu de yen stijgen ten opzichte van de dollar, de inflatie in Japan stijgen en de rentetarieven dalen in de VS. Als gevolg hiervan worden handelaren gedwongen hun dollars snel weer in de yen te wisselen en posities te sluiten. Het resultaat: verdere daling van de dollar. Een dalende dollar betekent lagere winsten voor Nederlandse multinationals. Hun winst wordt immers genoteerd in euro’s. Met alle gevolgen van dien. En de waarde van de dollar daalt niet alleen ten opzichte van de yen en de euro.

Enkele andere valuta’s

Om nog een paar andere valuta’s te noemen en hun appreciatie ten opzichte van de dollar in 2007, toen de euro-dollarverhouding ook 1,50 was:

Toon plafond, toon plafond

De VS kampen met zowel een hoog financieringstekort als een schuldenplafond dat alweer bijna bereikt is. In oktober 2013 werden weer allerlei overheidsgebouwen gesloten. Hierover is nu overeenstemming bereikt, maar begin 2014 wordt de discussie over schulden hervat. Als de VS hun schuld niet kunnen betalen, treedt er een wanbetaling op en gaat de VS failliet. Al dit lawaai en al deze dreigementen zijn niet bevorderlijk voor de kracht van de dollar. De euro doet het niet zo goed, maar de dollar doet het veel slechter.

Slot

Er ontstaat een nieuw economisch evenwicht en het valt nog te bezien hoe ver de dollar en de VS het zullen volhouden. Aan de andere kant is een zwakke dollar relatief goed voor de Amerikaanse economie en vooral slecht voor landen die naar de VS exporteren. Het is tenminste Europa en China. De zwakke dollar heeft ook gevolgen voor de Chinese economie en daarom zal China voorlopig niet zo snel kunnen groeien, maar er komt een moment dat China de VS heel hard inhaalt. Het lijkt meer op uitstel van executie. Maar als je goedkoop op vakantie wilt, ga dan naar een dollarland als de VS want dat is weer lekker goedkoop geworden.

Lees verder