De beste vorm van sparen kiezen voor uw spaargeld

Door kritisch naar verschillende soorten spaargeld te kijken, kunt u een hoger rendement op uw spaargeld halen. U kunt niet altijd overstappen op de hoogste spaarrente, maar u kunt wel op een slimme manier een hoger rendement behalen.

Iedereen die al vijf jaar of langer dezelfde spaarrekening heeft, kan misschien een hoger rendement halen door zijn huidige spaarrekening te vergelijken met de spaarrekening die nu beschikbaar is. Met nieuwe spaarproducten proberen banken nieuwe spaarders aan te trekken om ze interessanter te maken. Zij blijven de oude spaarrekeningen aanbieden, maar verwachten geen grotere rentestijgingen. Banken profiteren optimaal van spaarders die blij zijn met lage spaarrentes.

Moet ik overstappen naar een andere bank voor een hoger rendement?

Vaak is dit niet nodig. De huidige bank waar u bij zit kan u een interessante spaarrekening aanbieden, rekening houdend met de hoogte van de spaarrente en/of aanvullende voorwaarden en voordelen.

Kiest u voor een vaste rente of een variabele rente?

Niemand kan deze vraag voor je beantwoorden. Niemand weet hoe de rente zich de komende jaren zal ontwikkelen, en daarmee de spaarrente. Naarmate de rente op sparen stijgt, kiest u best voor een variabele rente. Deze rekeningen zijn onderhevig aan renteverhogingen. Als de rente daalt, is een vaste spaarrente de beste keuze. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een stortings- of oplopende spaarrekening.

Kies je voor een deposito of een stijgende rente?

U kunt eenvoudig de beste keuze berekenen door te bepalen hoeveel rente u elk jaar krijgt bij verschillende soorten spaargeld. Bij een spaarrente van 3,5 procent op een inleg gedurende vijf jaar en op een oplopende spaarrekening, ontvang je in eerste instantie een spaarrente van 2,75 procent, die in vijf jaar oploopt tot 4,25 procent. U kunt eenvoudig het rendement van twee spaarvormen berekenen en vergelijken.

Voordelen van een vaste rente

Het grootste voordeel van vaste rente is dat u weet hoeveel rente u gedurende een bepaalde periode op uw spaargeld krijgt. Bij de spaarvormen met variabele spaarrente is het nog even afwachten hoe de spaarrente zich gaat ontwikkelen.

Kies de hoogste spaarrente

Op sparen kunt u zich niet altijd aan de hoogste rente houden. U moet altijd geld opnemen van de andere rekening en eerst terugboeken naar uw vaste tegenrekeningnummer. Het bedrag kan dan worden overgeschreven naar de nieuwe spaarrekening. Deze overboeking duurt ongeveer een week. Gedurende deze periode ontvangt u geen rente. U kunt dit niet elke keer doen als een andere bank u een hogere spaarrente gaat geven.

Blokkeer geld dat je lang kunt missen

Banken geven doorgaans een hoog rendement op langlopende deposito’s gedurende vijf tot tien jaar. Geld dat u opzij heeft gezet voor uitgaven die nog ver in de toekomst liggen, kunt u in deze periode het beste zeker stellen met een hoge rente. U moet er echter wel zeker van zijn dat u het geld tussentijds niet nodig heeft.€