De beste hypotheekvoorwaarden, waar moet je op letten?

Vanuit de voorwaarden van de hypotheek maakt het een groot verschil wie uw bank of geldverstrekker is. Hypotheekvoorwaarden kunnen immers sterk verschillen. Kortom, waar moet je zeker op letten? U sluit een hypotheek voor vele jaren af, waardoor u mogelijk jarenlang aan dezelfde voorwaarden gebonden bent. Maak je keuze dus niet alleen op basis van de lage hypotheekrente, kijk goed naar de voorwaarden.

De voorwaarden van de hypotheek zijn belangrijk

Veel mensen die een hypotheek willen afsluiten, zoeken in de eerste plaats de geldverstrekker of bank die de laagste hypotheekrente biedt. Begrijpelijk, want een lagere hypotheekrente betekent ook lagere maandlasten. Maar net zoals de goedkoopste vis in de winkel niet altijd de beste vis is, is de goedkoopste hypotheek niet altijd hetzelfde. Een hypotheek heeft hypotheekvoorwaarden en deze kunnen sterk verschillen per bank of hypotheekverstrekker. De combinatie van een lage hypotheekrente en de beste hypotheekvoorwaarden voor uw situatie zorgt ervoor dat u ook de beste hypotheek krijgt.

Hypotheekadvies of niet?

Het begint eigenlijk met hypotheekadvies. Hypotheekadvies hoef je niet per se te krijgen en hypotheekadvies kost ook geld, maar de een weet al precies wat hij wil en kent de kneepjes van het vak, een ander wil graag advies en is bereid daarvoor te betalen. Bepaal dus wat bij u past: hypotheekadvies of zelf de hypotheek afsluiten met Hypotheek Online.

Hypotheek overzetten naar een andere woning

Het kan zijn dat u jarenlang een huis koopt waar een hypotheek op zit. Het kan echter voorkomen dat u in de toekomst wilt verhuizen, u wat groter wilt gaan wonen omdat het gezin uitbreidt of iets kleiner omdat de kinderen het huis uit gaan. De vraag is of u de hypotheek mee kunt nemen naar de tweede woning. En als het mag, moet u een boete betalen aan de bank omdat u gaat verhuizen. Sommige banken en kredietverstrekkers maken het je niet moeilijk, andere kunnen verhuizen een dure aangelegenheid maken. U kunt een budgethypotheek afsluiten, maar het verhuizen van uw hypotheek kost extra geld.

Extra aflossen hypotheek, maar geen boete

Ook uw hypotheekaflossing is een aandachtspunt. U moet maandelijks betalen om de hypotheekrenteaftrek te krijgen, maar er kunnen jaren en omstandigheden zijn dat u meer wilt betalen op uw uitstaande hypotheek. Hoeveel kunt u boetevrij terugbetalen? Sommige banken staan ​​10% toe, andere 20%, en weer anderen zien u liever helemaal niet vervroegd aflossen, en zeker niet zonder kosten en boetes.

U heeft snel een hypotheek nodig

U heeft al een huis gekocht, maar de hypotheek moet nog zo snel mogelijk worden afgewikkeld. Houd er rekening mee dat sommige banken u snel kunnen helpen, terwijl andere kredietverstrekkers er minimaal een maand of langer over doen. Daarnaast zijn er van die deadlines die kunnen voorkomen dat u te lang wacht. Bijvoorbeeld als u een hypotheek met NHG-garantie wilt afsluiten of als u de transactie voor het einde van het jaar wilt laten plaatsvinden. Welke bank staat klaar om u snel te helpen en welke kredietverstrekker verliest?

Krijg korting op je hypotheek

Het is een goede gewoonte dat als de hypotheek lager is in verhouding tot de waarde van het huis, de bank korting geeft op de rente, maar niet elke bank geeft dezelfde korting en hanteert niet alleen dezelfde hypotheekklasse, tijden. Dit betekent dat een extra hypotheekbetaling bij de ene bank direct geld oplevert, maar bij de andere niet. Hoe hoger de hypotheekklassen, hoe kleiner de kans dat u korting krijgt bij elke extra aflossing.

Overstappen naar een andere bank

Wat gebeurt er als u wilt overstappen naar een andere bank? Hoeveel moet u aan boetes betalen, hoe wordt dit berekend? Na hoeveel jaar kunt u probleemloos overstappen of is overstappen naar een andere hypotheek bij een andere aanbieder bij de betreffende bank altijd een probleem? Bekijk hier de hypotheekvoorwaarden.

Conclusie over de beste hypotheekvoorwaarden

Een bank kan een onderscheiding krijgen als de beste hypotheekbank, maar dat betekent niet per se dat het de beste bank voor u is. Bekijk de hypotheekvoorwaarden die voor u van belang zijn. Als u dit van tevoren doet, kunt u veel geld besparen. Een lage hypotheekrente is leuk, maar niet alles.

Lees verder