De beleggingsstrategie van Warren Buffett

Als kind kocht hij zijn eerste aandelen. Ondertussen heeft hij een fortuin van 65,6 miljard (Forbes, 2016) vergaard door middel van zaken en investeringen. Hij koopt alleen aandelen van bedrijven met een bewezen marktaandeel (“value investing”). De risicomijdende beleggingsstrategie van Warren Buffett heeft ervoor gezorgd dat hij niet werd getroffen door de dotcom-zeepbel en, in mindere mate, de crisis die in 2008 toesloeg. Dus beleggen zoals Buffett kan u zeker helpen. Hoe kunt u zelf de beleggingsmethode van Buffett toepassen?

De ondernemersgeest van Warren Buffett

Warren Buffett begon op jonge leeftijd verschillende ondernemingen. Hij verkocht kauwgom, Coca Cola of weekbladen van deur tot deur. Op 15-jarige leeftijd kochten hij en twee anderen een flipperkast en zetten die in een kapperszaak. Binnen een paar maanden hadden ze meerdere flipperkasten in verschillende kapsalons.

Maar hij vond het ook interessant om te investeren. Op 11-jarige leeftijd kocht hij zijn eerste aandelen. Tijdens zijn studie kreeg hij les van Benjamin Graham, waarop zijn beleggingstechniek is gebaseerd. Na zijn afstuderen werkte hij een tijd voor Graham voordat hij zijn eigen investeringsmaatschappij startte, Berkshire Hathaway Inc. begonnen en is nu de belangrijkste aandeelhouder en CEO. Het grootste deel van zijn portfolio bestaat uit Coca-Cola, Wells Fargo, International Business Machines (IBM), American Express en Proctor&Gamble.

Beleggingsstrategie voor beginners of niet-professionals

Voor iedereen die net begint, raadt Buffett een gediversifieerde beleggingsportefeuille aan. Koop met name 10% in kortlopende staatsobligaties en 90% in de goedkope S&P500-index. Zorg ervoor dat u uw positie niet in één keer inneemt, maar vergroot uw positie over een langere periode door meerdere aankopen te doen.

Buffett zegt dat je moet geloven in de economie voor de lange termijn. Het zal weer beter worden, maar het kan langer duren. Een lange adem is nodig.

Met een indexfonds als de S&P500 spreidt u uw risico. Zo hoef je geen ‘winnaars’ te kiezen maar spreid je het risico over verschillende bedrijven.

Tips voor professionele beleggers

Regel #1: Verlies geen geld

En regel nummer 2: vergeet regel nummer 1 niet. Het draait allemaal om de risicomijdende beleggingsstrategie van Buffett. Een goede voorbereiding zorgt voor slimme investeringen.

Verminder risico

Naast regel 1 moet u het risico zo veel mogelijk minimaliseren. Dit kan door uw kennis zorgvuldig voor te bereiden en uit te breiden – niet alleen over de aandelenmarkt en bedrijven, maar ook over kennis in het algemeen. Offer ook nooit iets op dat je nodig hebt voor iets dat je wilt. Praktisch gesproken: je ruilt nooit eten in voor een auto. Het maakt niet uit hoeveel de kansen in uw voordeel zijn, er is nog steeds een kans dat u verliest – en dat druist in tegen Regel #1.

Weet waar je in investeert

Het belangrijkste is om te weten wat u belegt. Als je het niet helemaal begrijpt, zou je het aandeel volgens Buffett niet moeten kopen. Besteed aandacht aan balansen, management en concurrentie. Doe een fundamentele analyse. Zorg ervoor dat u begrijpt wat het bedrijf doet en wat de concurrentievoordelen zijn.

Bron: Geralt, Pixabay
Zoek naar uniciteit: wat zijn de concurrentievoordelen?

Sommige bedrijven concurreren voornamelijk op prijs. Denk bijvoorbeeld aan luchtvaartmaatschappijen: klanten kiezen vaak voor de goedkoopste. Zodra iemand anders nog goedkoper aanbiedt, verliest het bedrijf een klant.

Aan de andere kant bijvoorbeeld Apple: klanten zijn meestal fan van het merk en blijven producten kopen. Loyale klanten, een uniek product en/of sterk leiderschap kunnen u een concurrentievoordeel opleveren. Pas nadat je een goed bedrijf hebt uitgekozen, kun je gaan kijken naar de koers van het aandeel.

Koop wanneer de prijs laag is

Met behulp van technische analyse kunt u proberen te peilen wanneer de prijs laag is. Als je een hele grote portemonnee hebt, kun je elke maand gedurende een langere periode dezelfde aandelen kopen om de gemiddelde prijs te krijgen (risicospreiding). (Bij een kleine beleggingsportefeuille heeft dit geen zin, want dan zijn de bankkosten relatief hoog.) Door laag te kopen kun je meer aandelen kopen. Dit heeft twee voordelen.

  1. Uw prijsverhoging is hoger; maar belangrijker op de lange termijn:
  2. U ontvangt een hogere dividenduitkering (voor elk aandeel dat u koopt als u het bezit op de betalingsdatum).
  3. Uw dividend/prijsverhouding is beter.

Waarde is anders dan prijs

“Prijs is wat je betaalt, waarde is wat je krijgt”, aldus Buffett. Aandelen kunnen bijvoorbeeld erg goedkoop zijn vanwege het marktsentiment. Een voorbeeld is American Express, dat veel geld verloor door een slechte investering en de prijs daalde. Buffett kocht destijds veel aandelen omdat hij geloofde dat American Express zou terugkeren en de waarde hoger was dan de prijs.

Bron: Geralt, Pixabay
Ga voor een (decennia) lange beleggingshorizon

Een beleggingshorizon op langere termijn is een van de belangrijkste kenmerken van de beleggingsstrategie van Buffett. Met een langetermijnbeleggingsfilosofie hoeft u zich niet te laten misleiden door dagelijkse koersschommelingen.

Herinvesteer uw winst

De rente op spaarrekeningen stijgt op de lange termijn. U kunt hetzelfde principe toepassen op investeringen. Herinvesteer dividenden en meerwaarden in nieuwe investeringen, zodat ze weer winst kunnen maken. Dit zorgt voor een exponentiële kapitaalgroei.

Vertrouw jezelf

Sociaal bewijs – de stemming van de dag – zorgt ervoor dat we soms gedachteloos volgen wat anderen doen. Maar dit is niet altijd de slimste manier om geld te verdienen. Zo ontstaan ​​onder andere bubbels in de markt.

“We proberen gewoon bang te zijn als anderen hebzuchtig zijn, en alleen hebzuchtig als anderen bang zijn.” – Warren Buffett

Maak je eigen analyse en gebruik je eigen oordeel – soms gaat het om dingen anders te doen dan andere. Als je het nog niet zeker weet, probeer het dan eerst met een schaduwportemonnee (“monopoliegeld”). Neem een ​​besluit en voer het uit.€