De bankrekening uitgelegd

Vele jaren geleden kregen ze hun salaris of loon nog contant uitbetaald. Je nam het mee naar huis en betaalde de rekeningen voor huur, eten en drinken, elektriciteit, gas, verzekeringen en meer. Als er geld over is, zet je het op een spaarrekening zodat je wat over hebt of je kunt het later gebruiken om iets leuks te kopen.

Opkomst van niet-kasstroom

Na verloop van tijd stopten veel werkgevers echter met het betalen van het loon van hun werknemers in bankbiljetten en/of munten (valutatransacties). Het geld werd rechtstreeks van de bankrekening van het bedrijf naar de bankrekening van de werknemer overgemaakt (contante overboeking). Het was dus niet meer nodig om geld bij je te hebben. De bank incasseert de vergoeding eenvoudig van de rekening van de werkgever en schrijft deze bij op de bankrekening van de werknemer. In jargon: “een overboeking doen”. En individuen hoefden niet langer contant geld bij zich te hebben om betalingen te doen aan bijvoorbeeld het elektriciteitsbedrijf, de telefoonmaatschappij of de verhuurder. Banken hielden geld voor hun klanten op girorekening of betaalrekening.

Hoe het geld op de bankrekening komt

Het is hierboven al min of meer gezegd: als iemand geld naar de bank brengt, houdt hij daar krediet. Hij kan er naar eigen goeddunken over beschikken. Zo maakt een bedrijf bijvoorbeeld salaris of loon over op de bankrekeningen van zijn werknemers. Computerprogramma’s hebben van dit soort transacties een routine gemaakt: het bedrijf weet hoeveel het de werknemers moet betalen en geeft de bank opdracht om het bedrag van haar bankrekening te halen en over te schrijven naar de bankrekeningen van de werknemers. Dergelijke bankrekeningen hoeven niet per se bij dezelfde bank te staan. Maar het is niet nodig om een ​​overboeking te doen om geld toe te voegen aan uw bankrekeningsaldo. Het kan ook contant op een bankrekening worden gestort. Maar om de cashflow te verminderen en girale transacties aan te moedigen, rekenden banken er steeds meer voor.

Hoe krijg ik geld van mijn bankrekening?

Sommige klanten van de bank halen het geld nog steeds direct na de lening op en gebruiken het om hun rekeningen te betalen zoals voorheen. Maar tegenwoordig is het niet meer nodig om in de rij te staan ​​voor de balie van de bank. U kunt ook gemakkelijk geld opnemen bij geldautomaten. Maar het vereist een bankpas en een geheime pincode om bij die geldautomaten in te voeren. Geen geld zonder pincode. Bent u het vergeten, dan moet u een nieuwe code aanvragen bij uw bank. Totdat u een nieuwe pincode heeft, kunt u alleen geld opnemen met uw handtekening bij de bankautomaat.

Automatische incasso

Ook kunt u als bankrekeninghouder een hoop ellende voorkomen als u de bedrijven die u geld schuldig bent, dat geld via automatische incasso van uw bankrekening laat afschrijven. Dit wordt ook geleverd door computerprogramma’s. Deze bedrijven hoeven alleen een Incassomachtiging in te dienen.

Betalen met pinpas

Veel mensen betalen in winkels met een pinpas. In plaats van contant te betalen in winkels zoals supermarkten, wordt het geld direct van de bankrekening van de klant afgeschreven en op de supermarktrekening gestort. Het gebruik van creditcards werkt ook min of meer vergelijkbaar, waardoor het heel gemakkelijk is om online te betalen.

Een bankrekening kost geld

De meeste banken doen niet veel met klantrekeningen. De meeste contante transacties worden immers door klanten zelf uitgevoerd bij geldautomaten of internetbankieren. Maar de machines en bijbehorende software kosten natuurlijk geld en worden door mensen bediend en onderhouden. En toch heb je af en toe de hulp van een bankmedewerker nodig, bijvoorbeeld als je je pinpas kwijt bent of niet meer werkt. Daarom zijn bankrekeningen meestal niet gratis.

Een bankrekening voor betalingstransacties

Als er aan het einde van de maand nog geld op de bankrekening staat nadat alle betalingen van de rekening zijn afgeschreven, dan kan dit worden overgemaakt naar een spaarrekening. Het is ook mogelijk dat u een doorlopende opdracht aan de bank geeft, zodat uw bankrekeningsaldo altijd op een afgesproken tijdstip op een spaarrekening staat. Grotere sommen geld op een betaalrekening houden is immers niet verstandig. Een reguliere bankrekening is bedoeld voor betalingsverkeer.€