De armste landen ter wereld in 2010

De lijst van de armste landen ter wereld in 2010 wordt dit jaar bezet door Burundi. Het kleine land, dat halverwege de jaren negentig werd verscheurd door een burgeroorlog, stond vorig jaar opnieuw op de inkomensranglijst van het IMF. Welke landen staan ​​achter Burundi in de lijst van de 20 armste landen en welke landen zijn gestegen of gedaald?

Het inkomen per hoofd van de bevolking wordt ook uitgedrukt in het bruto binnenlands product per hoofd van de bevolking (BBP), wat een complexe uitdrukking is van hoeveel de gemiddelde inwoner van een land in een jaar verdient. Hieronder staat een lijst van de 20 armste landen ter wereld in 2010. Cijfers zijn gebaseerd op IMF-gegevens.

Land BBP per hoofd van de bevolking in dollars
1 Burundi 177
2 Democratische Republiek Congo 188
3 Liberia 226
4 Sierra Leone 325
5 Malawi 354
6 Ethiopië 364
7 Niger 383
8 Madagascar 391
9 Guinea 420
10 Eritrea 423
11 Gaan 441
12 Centraal Afrikaanse Republiek 468
13 Mozambique 473
14 Zimbabwe 475
15 Guinee-Bissau 497
16 Oeganda 503
17 Oost Timor 535
18 Nepal 536
19 Tanzania 542
20 Afghanistan 560

Afrikaanse landen

We zullen enkele opmerkelijke landen uit deze lijst nader bekijken. Een vluchtige blik op de lijst leert dat de meeste landen in Afrika liggen. Alleen Afghanistan, Nepal en Oost-Timor zijn geen Afrikaanse landen. Het verrassende aan deze laatste drie landen is dat ze tot voor kort allemaal ernstige interne problemen ondervonden of nog steeds ervaren. Instabiliteit, zwak binnenlands bestuur en burgeroorlog lijken de ingrediënten te zijn die de meeste landen op de lijst kenmerken. Dit geldt voor zowel Afrikaanse als Aziatische landen op deze lijst.

Burundi

Burundi was in 2010 het armste land ter wereld. In 1995 en 1996 werd het land verwoest door een burgeroorlog tussen Hutu’s en Tutsi’s. Deze burgeroorlog heeft het land zo ontwricht dat het ook nu nog een van de armste landen ter wereld is. In 2009 was Burundi ook het armste land. Positief voor Burundi is dat het inkomen van het land is verbeterd ten opzichte van vorig jaar.

Congo, Liberia, Sierra Leone

Verrassend, en misschien voorspelbaar, wordt de top van de lijst van arme landen gedomineerd door landen met recente burgeroorlogen. Tot voor kort leden ook Congo, Sierra Leone en Liberia onder interne onrust.

Zimbabwe

Dat Zimbabwe op deze lijst veertiende is, is echt jammer. Een land dat zo rijk is aan mineralen en tot de jaren tachtig een zeer welvarend land was, is onder het bewind van dictator Robert Mugabe gevallen. In de jaren zeventig ontwikkelde Zimbabwe zich, net als buurland Zuid-Afrika, zeer voorspoedig. De zaken werden langzaam erger nadat Mugabe aan de macht kwam. Mugabe was in zijn jonge jaren een gematigde dictator, maar regeerde toen met harde hand.

Zijn landhervormingen, die blanke boeren van hun land beroofden, verstoorden de economie. De blanken die feitelijk de economie leidden, ontvluchtten het land massaal naar Zuid-Afrika. Het culmineerde uiteindelijk in de verkiezingen van 2008, waarin zijn tegenstander, Tsvangirai, het presidentschap leek te hebben gewonnen. Mugabe weigerde zijn functie op te geven en na veel opschudding werd uiteindelijk een regering van nationale eenheid gevormd, die feitelijk ter ziele is. Zimbabwe; een land met veel kansen die nauwelijks worden benut.

Nepal

Nepal heeft de potentie om zich gunstig te ontwikkelen, waardoor het inkomen vorig jaar is gestegen. Het afgelopen decennium is politiek zeer turbulent geweest. Op 1 juni 2001 werd de koninklijke familie bijna vernietigd door kroonprins Dipendra. Hij was boos op zijn ouders omdat ze zijn keuze voor een vrouw niet accepteerden. Dus schoot hij zijn vader, koning Birendra en zijn moeder, koningin Aishwarya neer en vermoordde hij ook verschillende andere koninklijke familieleden.

Zijn oom Gyanendra werd de nieuwe koning. In 2002 nam koning Gyanendra tijdelijk de macht over, maar later dat jaar werd de democratie hersteld. Op 1 februari 2005 greep koning Gyanendra de macht en vernietigde de grondwet. Hij ontsloeg de premier en nam zelf het stokje over. De koning beschuldigde de premier ervan de vrede in het land niet te kunnen herstellen en dat hij zelf beter zou kunnen doen. Sindsdien regeert koning Gyanendra als een autoritaire monarch, maar werd in 2006 gedwongen af ​​te treden. Sindsdien lijkt de rust te zijn teruggekeerd en gaat het redelijk goed met de economie van Nepal.

Somalië

Hoewel Burundi bovenaan de lijst staat, is in werkelijkheid waarschijnlijk Somalië het armste land ter wereld. Somalië heeft echter al jaren geen gecentraliseerde autoriteit, en daarom zijn er geen gegevens beschikbaar over het werkelijke BBP van het land.

Lees verder