De Amerikaanse hypotheekcrisis is een veenbrand

De wereld draait op geld en krediet. Dat laatste is er met de krediet- en hypotheekcrisis sinds de zomer van 2007 niet makkelijker op geworden. Een crisis die in 2014 en 2015 nog voelbaar zal zijn (Griekenland). Banken willen iets een beetje normaliseren en de indruk wekken dat er niets aan de hand is. Het lijkt waar te zijn.

Amerikaanse hypotheekcrisis

De subprime-crisis in de VS heeft veel levens geëist en er zullen er naar verwachting nog veel meer volgen. Ten eerste zijn het huiseigenaren die een hypotheek hebben afgesloten in de VS
markt met een hoog risico
en direct erboven. Veel hypotheken bevinden zich nog in de gevarenzone of moeten worden geherfinancierd. Vaak tegen een veel hogere rente dan de rente die ze tot voor kort hadden. Anderen hebben een lening afgesloten om ermee te investeren. Alles over hoge rente:

Amerikaanse herfinancieringsrente

Op 18 september 2007 verlaagde Fed-voorzitter Ben Bernanke de rente met 50 basispunten. Commentaren en de aandelenmarkt zeiden dat deze verlaging van de rente de consumenten meer ruimte zou geven om te besteden. Nu is het tegendeel gebleken. De dertigjarige hypotheekrente is inmiddels gestegen van 6,375% naar 6,625%. Hierdoor nemen de maandelijkse verplichtingen van huiseigenaren alleen maar toe. Hierdoor lijkt de spanning op de hypotheekmarkt verder op te lopen en vult de zeepbel zich weer. Niet voor niets verlaagde de FED op 31 oktober 2007 de rente opnieuw.

Internationale kredietcrisis

De hypotheekcrisis in de VS is bijna stilletjes veranderd in een kredietcrisis. De kredietmarkten waren bijna gesloten. Centrale banken moesten verschillende keren ingrijpen om te voorkomen dat het krediet volledig zou wegvloeien. En er zijn nog steeds enorme hoeveelheden geld op de markt die moeten worden geherfinancierd. Grote overnames dreigen of zijn erg moeilijk. Verschillende banken rapporteerden zware verliezen. Sommigen waren overweldigd. De fondsen stortten in. Dit alles zet veel druk op banken om door te gaan. Er worden grote kortingen tot 4% gegeven om $ 300 miljard aan krediet van derden op te halen. Het is alle hens aan dek, maar het publiek mag zeker niet de indruk krijgen dat de situatie onveilig is. Daarom moeten grote overnames als ABN AMRO zo soepel mogelijk verlopen.

Rentemarges stijgen

Door de liquiditeitscrisis worden banken in de praktijk strenger als het gaat om kredietverlening. De rentetarieven voor leningen boven de 1 miljard euro gingen door. Ook hier wordt een hogere risicopremie berekend. Een opsteker voor de banken omdat ze zo meer geld kunnen verdienen. Voor bedrijven en andere klanten een domper en vertraging van de economische groei.

Eerlijk

Doen alsof alles weer in orde is op de beurs. De grote daling nadat de subprime-crisis op de meeste beurzen bekend werd, is meer dan goedgemaakt. Nu heeft de markt altijd gelijk en loopt de aandelenmarkt voor op de economie. Maar stijgende aandelenmarkten, met waarschuwingen van instanties zoals het IMF voor een verdere vertraging van de economische groei volgend jaar, staan ​​in schril contrast.

gevoed

De Fed pompt regelmatig geld in de markt. Op 1 november 2007 gooide de Fed 41 miljard dollar in de markt om banken van nieuw geld te voorzien.

Verkoop van bezems, gordijnen

Er zijn veel tekenen aan de muur dat de pijn nog lang niet voorbij is. Ook als er grote partijen zijn die ons willen geloven. En iedereen weet dat een veenbrand forse schade kan aanrichten. Struisvogelpolitiek zal niet helpen. Verder is het verder verlagen van de rente een omstandigheid die ik niet geloof. De
vertrouwenscrisis
is nog lang niet voorbij. Hoe zit het met Citigroup? Volgens CIBC World Markets moet Citigroup mogelijk al $ 30 miljard aan fondsen vrijgeven of opnemen omdat de bank niet langer aan haar kapitaalratio’s voldoet. Hoe zit het met de scheepvaart die al jaren aan de gang is?€