Daghandel: de richting van de trend bepalen

Voor daghandel is het bepalen van de richting van de huidige trend een van de meest gebruikelijke methoden om geld te verdienen. Immers, wanneer een persoon een speculatieve positie inneemt met een trend, kan hij geld verdienen zonder de positie te veranderen. De positie, long of short, zal automatisch in waarde stijgen. Maar hoe bepaal je de richting van de trend?

Als het gaat om trends met technische analyse, zijn de twee meest gebruikte technieken prijsgolven (
prijsschommelingen
) en voortschrijdende gemiddelden (
voortschrijdende gemiddelden
). Daarnaast kan volume ook worden gebruikt om een ​​trend of indicatoren die onder de prijsgrafiek liggen te ondersteunen. Een voorbeeld hiervan is de ADX-indicator (Average Directional Index).

Prijsschommelingen

Wanneer de prijs zich in een uptrend bevindt, gaat de prijs omhoog als gevolg van de golfbeweging (swing), en in een downtrend daalt de prijs als gevolg van de swing. De reden voor prijsschommelingen is dat de markt over het algemeen volatiel is. Rechte lijnen in wiskundige grafieken zijn zeldzaam in de markt. vooral
vluchtig
zeer volatiele markten omvatten forex en grondstoffen (goud/olie enz.). Amerikaanse indices zoals de Dow en Nasdaq zijn minder volatiel. Europese indices zijn het minst volatiel. Wanneer u zich verdiept in de componenten van de index, aandelen, kunt u aandelen vinden die bijna volatiel zijn. Dit zijn voornamelijk aandelen van de belangrijkste indices (bijv. AEX-25 en DOW-30). AsCX/OTC-BB, smallcaps, aandelen kunnen bijvoorbeeld volatieler presteren vanwege een laag handelsvolume. Door het lage volume beweegt het aandeel echter meestal weinig. Als richtlijn geldt: hoe volatieler de markt, hoe belangrijker het is om een ​​expert te zijn voordat u een bepaalde markt betreedt. Volatiliteit kan zowel goed als slecht zijn voor handelaren.

Parabolische groei wordt gekenmerkt door opwaartse hellingen van derivaten. Hier is de “internetbubbel”. Een ander voorbeeld is te zien in de oliegrafiek van 1990 tot 2007, waar de hellingen ook constant stegen. Door de steunen en weerstanden te tekenen die overeenkomen met de boven- en onderkant van de schommel, kunt u de punten in de markt zien waar de trend gaat verder. Hoewel men kan proberen tegen de trend in te handelen, wordt dit zeker niet aanbevolen. Als de trend naar beneden is, moet je niet altijd van de steun kopen (het is een tegentrend). Handelt men toch tegen de trend in, dan moet daar een goede reden voor zijn. De reden kan bijvoorbeeld zijn dat de prijs is aangegeven in een
parabolische beweging
bevindt. Dergelijke prijsbewegingen zijn zeldzaam, maar het zijn altijd tekenen van een zeepbel. Een andere factor kan zijn dat de trend naar verwachting tijdelijk zal stoppen en de winst zal verminderen. Maar waar plaats je de stop-loss? Besteed altijd speciale aandacht aan geldbeheer bij het doen van tegentrendtransacties!

voortschrijdende gemiddelden

Een voortschrijdend gemiddelde, of voortschrijdend gemiddelde, is een grafische ontwikkeling van een wiskundige formule die gemiddelde waarden bepaalt. De meest gebruikte formule is het eenvoudige voortschrijdend gemiddelde, ook wel bekend als
SMA
genaamd. Het telt alle kaarswaarden van verschillende prijzen op en deelt deze door het aantal kaarsen. Prijzen worden gemiddeld, vandaar het woord “gemiddeld”. De 10 SMA is het gemiddelde van de prijzen van de vorige 9 kaarsen en de huidige kaars. De tijdseenheid (tijdbereik) van de kaars kan variëren. De 10 SMA zal er anders uitzien op de 5-minutengrafiek dan op de 4-uurgrafiek. De kaarsen zelf hebben immers verschillende hoogte-, dieptepunten, sluitingen en openingsuren.

Verdeling van het aan de huidige kaarsen toegekende gewicht ten opzichte van oudere kaarsen van 10 MA. Andere veelgebruikte voortschrijdende gemiddelden zijn het exponentieel voortschrijdend gemiddelde en het gewogen voortschrijdend gemiddelde. Ze worden ook wel
EMA
en
WMA
genaamd. Beide laten de huidige kaarsprijzen een groter deel van de formule spelen. De EMA doet dit volgens een exponentieel verloop en is daardoor populairder dan de WMA. Dit geldt met name voor handelaren die scalperen gebruiken, een versie van daghandel waarbij u snel handelt voor kleine winsten. Wanneer een persoon snel handelt, wordt actuele informatie belangrijker geacht dan oudere informatie.

Met behulp van voortschrijdende gemiddelden

Wanneer het voortschrijdend gemiddelde een stijgende trend vertoont, is de trend omhoog en wanneer het voortschrijdend gemiddelde een dalende trend vertoont, is de trend omlaag

Als de prijs in een trend zit, zal de prijs een uptrend of een downtrend hebben. Als gevolg hiervan zullen ook de voortschrijdende gemiddelden veranderen. In een opwaartse trend zal het omhoog zijn en in een neerwaartse trend zal het naar beneden zijn. Het voortschrijdend gemiddelde wordt verondersteld de prijs te volgen, omdat het het gemiddelde is van de prijskandelaarwaarden. Het kan dus ook andersom worden beargumenteerd. Een stijgende MA duidt op een uptrend, terwijl een dalende MA een bearish trend aangeeft. Daarom kunnen voortschrijdende gemiddelden gemakkelijk worden gebruikt om een ​​waargenomen trend te ondersteunen, zoals:
visuele indicatie
.

Het getal dat het voortschrijdend gemiddelde vertegenwoordigt, bepaalt of de MA voor de korte of de lange termijn wordt gebruikt

Het meest populaire cijfer om een ​​voortschrijdend gemiddelde te gebruiken is de 200 kaars SMA of de 200 bar SMA. Dit is een gemiddelde van meer dan 200 kaarsen. Het is een willekeurig getal, maar het is populair omdat het langetermijntrends kan aangeven. Sommige mensen hechten meer waarde aan langetermijntrends. Het is gebaseerd op het idee dat een langetermijntrend een hoger rendement biedt. Voor korte termijn trends worden vaak de volgende ma’s gebruikt: 3,5,8,12,14,20,21,22,26,34,50,54,55 en 100 MA SMA of EMA. Het maakt niet uit welke lengte iemand gebruikt voor moeders. Het hangt af van het doel van een bepaalde handelsstrategie.

Zwart – 50 SMA, Groen – 200 SMA, wanneer de 50 SMA de 200 SMA kruist, is de trend bearish. Dan zien we de prijs dalen.
Een voortschrijdend gemiddelde crossover kan wijzen op een trendverandering

Een voortschrijdend gemiddelde met een laag getal zoals 5 is altijd “sneller” dan een voortschrijdend gemiddelde met een groot getal zoals 200. Nieuwe kaarsen zijn belangrijker met het voortschrijdend gemiddelde, dat wordt berekend met minder kaarsen. Dit principe creëert een nieuwe toepassing van het voortschrijdend gemiddelde, de voortschrijdend gemiddelde crossover. Wanneer een snellere MA een langzamere MA kruist, kan dit betekenen dat zich een nieuwe trend vormt. Snellere voortschrijdende gemiddelden die meer afhankelijk zijn van nieuwe kaarsen, geven aan dat de kortetermijntrend aan het veranderen is. Elke kruising van de MA kan wijzen op een trendomkering. het nadeel van de crossover is dat de effectiviteit ervan sterk wordt verminderd wanneer er sprake is van consolidatie en volatiliteit in de markt. Aangezien de richtlijn is dat de markt 80% van de tijd een consolidatiepatroon is, kan het gebeuren dat een strategie die alleen gebaseerd is op crossovers veel geld verliest.

Een MA op korte termijn boven een MA op lange termijn geeft de sterkte van de trend en het momentum van de trend voor de lange termijn aan, terwijl het tegenovergestelde waar is voor de korte termijn.

Wanneer u long of short gaat, wilt u de transactie zo snel mogelijk zien gaan.
Tijd is een risico
. Daarom zoekt men naar een instappunt waar de trend veel momentum of kracht heeft om te beginnen of door te gaan. Dit kan door betekenis toe te kennen
plaatsing
voortschrijdend gemiddelde tegen elkaar. Hoe verder de kortetermijn-MA zich van de langetermijn-MA bevindt, hoe sterker de trend en hoe groter het momentum. Momentum verwijst naar momentum, het vermogen van een trend om door te gaan zonder externe druk. Een veelgebruikte MA-combinatie is 21/34 en 12/26. Dit laatste is meestal niet zichtbaar op de grafiek zelf, maar maakt deel uit van de standaard MACD (Moving Average Convergence Divergence indicator). Omdat niet iedereen experimenteert met andere standaard MACD-opties, gebruiken ze impliciet de 12/26-combinatie om de sterkte van de trend aan te geven.

Er kunnen combinaties van SMA’s en EMA’s worden gemaakt om trendzones te creëren

Een handelsstrategie kan alleen long zijn als de prijs boven de MA ligt of short als de prijs onder de MA ligt. Omdat mensen echter niet altijd dezelfde tools gebruiken, kan een globaal trendgebied worden gecreëerd om de trend te ondersteunen. Men kan bijvoorbeeld besluiten alleen door te gaan als de prijs de 50 SMA en 50 EMA overschrijdt. De WMA zelf bevindt zich in dit trendgebied en maakt geen deel uit van de extremen zoals de SMA en EMA, dus het is niet nodig om het te gebruiken.

Voortschrijdende gemiddelden als dynamische ondersteuning en weerstand

MA kan ook worden gebruikt als ondersteuning en weerstand, maar hoe?
dynamisch
steun en weerstand. Dit is anders dan de statische steun en weerstand die door technische analisten wordt getrokken. Als de prijs boven de 200 SMA uitkomt en teruggaat naar de 200 SMA, kan worden verwacht dat de 200 SMA als ondersteuning fungeert. Dit is geen vaststaand feit, maar een richtlijn. Het is gebaseerd op het idee dat wanneer de prijs onder de MA ligt, de trend omlaag is en boven de MA de trend omhoog is. Als de trend intact is, proberen zowel stieren als beren de strijd te winnen, stieren proberen bijvoorbeeld de prijs boven 200 SMA te houden en beren proberen deze onder 200 SMA te houden.

Trends identificeren met indicatoren

De meest gebruikte trendindicator is de ADX. Het heeft twee lijnen, -DI en +DI, en een basislijn die een combinatie van beide is, ADX genaamd. Een stijgende ADX-lijn betekent dat de trend lang is
en
kort, sterker worden. Wanneer de ADX boven een bepaalde waarde komt, kunt u kopen
en
zijn verkoopsignalen.

Over het algemeen is er
indicatoren
, evenals trendgebaseerde indicatoren die alleen in bepaalde gevallen kunnen worden gebruikt. Indicatoren alleen leiden niet tot een winstgevend systeem. De Aroon-indicator kan bijvoorbeeld worden gebruikt om bullmarkten op lange termijn aan te geven. In honderd jaar zijn er echter maar een paar signalen gegeven. Omdat er weinig signalen zijn, kunnen statistieken in dit geval niet bepalen of de indicator altijd zal werken. Om te bepalen of een indicator potentieel heeft en statistisch potentieel winstgevend kan worden beschouwd, moeten er minimaal 30-50 signalen aanwezig zijn. Het belangrijkste is een systematisch en compleet handelsplan.€