Crowdfunding om privé-uitgaven te financieren
Geld inzamelen voor een grote operatie, een nieuwe auto of zelfs een huwelijksreis: steeds meer mensen in de Verenigde Staten starten succesvolle crowdfundingcampagnes om privékosten te financieren. Ook in Nederland begint het te werken: in 2014 berichtte het NOS journaal over een 38-jarige nierpatiënt die op deze manier geld wilde inzamelen om een donor te vinden. Een handig hulpmiddel of een moderne vorm van bedelen?
Geld inzamelen voor dure medische procedures
Tijdens het rijden met een groep fietsers in San Diego, werd Juan Carlos plotseling aangereden door een auto die op de groep reed. Hij werd naar een plaatselijk ziekenhuis gebracht waar hij een reeks dure behandelingen onderging voor zijn vele ernstige verwondingen. Omdat Juan Carlos de kosten van al deze procedures niet zelf kon dekken, startten zijn familieleden een crowdfundingcampagne. Er was meer dan $ 178.000 nodig om de behandeling mogelijk te maken.Andere succesverhalen hadden hen gemotiveerd om deze actie te ondernemen.
Succesverhalen op crowdfundingportaal GoFundMe
Duizenden mensen volgden de oproep en doneerden een bedrag om de kosten van zijn herstel te dekken. Zijn verhaal lees je op de crowdfunding portal GoFundMe onder succesverhalen. Bijna elke dag worden er nieuwe soortgelijke campagnes gelanceerd op GoFundMe, waarin om financiële hulp wordt gevraagd voor een patiënt of zijn naaste familie. Het gewenste bedrag is vaak al binnen enkele dagen opgehaald.
Financiële steun van familie en vrienden is niet ongewoon in Amerika
Het is dan ook niet verwonderlijk dat medische crowdfundingcampagnes in de Verenigde Staten sneller van de grond kwamen dan in Nederland. Het gezondheidszorgsysteem in Amerika is immers veel minder ontwikkeld dan hier. Daarnaast is het gebruikelijk om bij een dure medische ingreep financiële steun te vragen aan familie en vrienden.
Fondsenwerving voor particuliere doelen
Geld vragen voor dingen die eigenlijk privé zijn, is in Amerika heel gewoon. En de GoFundMe-site dekt meer dan alleen medische kosten:
- een atleet zocht bijvoorbeeld sponsors omdat hij zich wilde kwalificeren voor de Olympische Spelen in Londen;
- of een homostel dat donateurs zoekt om hun droomhuwelijk te financieren;
- of de 27-jarige gamer die $ 250 heeft ingezameld voor een nieuwe Nintendo die hij voor Kerstmis van zijn overleden vader zou krijgen.
Compensatie ontbreekt meestal bij private crowdfunding
Crowdfunding heeft zich herhaaldelijk bewezen als alternatieve financieringsvorm voor startups. In tegenstelling tot private crowdfunding ontvangen sponsors doorgaans een vergoeding, die kan variëren afhankelijk van het type project. Gerealiseerde kunstprojecten waren bijvoorbeeld een exemplaar van een uitgegeven boek of een kleine bijrol in een filmproject. Bij technische projecten krijgen kredietverstrekkers meestal een exemplaar van het nieuwe product dat vooraf is betaald (bijvoorbeeld Fairphone).
Is crowdfunding voor particulieren een moderne vorm van bedelen?
Crowdfunding voor particuliere bestedingen staat in Nederland nog in de kinderschoenen. Mensen moeten eerst ervaren hoe het werkt. Maar internetsociologen zijn nog niet bereid het te classificeren als een moderne vorm van bedelen. Hulpvragen zijn immers in eerste instantie niet gericht op onbekende donateurs, maar op familie en vrienden die net zo goed offline om geld kunnen vragen. Een medemens om geld vragen is een daad die velen de moed nodig hebben om hun verlegenheid te overwinnen. Op websites zijn deze beperkingen minder en kun je met relatief weinig inspanning veel meer mensen bereiken. Als je op straat geld inzamelt, is de situatie veel minder voorspelbaar.
Grote hoofdletters zijn niet altijd vereist
Een student uit Berlijn, Niniane Rheinfurth, maakte ook gebruik van het GoFundMe-platform, maar alleen voor een bescheiden hulpvraag. In december 2012 kwam haar man zonder winterjas thuis van zijn werk. Zijn baas nam geen verantwoordelijkheid voor de diefstal en even later verloor ook haar man zijn baan. Het echtpaar had niet genoeg geld om een nieuwe jas te kopen. Reinfurt had haar moeder kunnen vragen haar geld te lenen, maar ze wilde liever testen hoe haar Facebook-vrienden op het probleem zouden reageren. Met haar campagne “Laten we echtgenoten warm houden voor Kerstmis”, nodigde ze donaties uit. Ze vroeg 200 euro om een nieuwe jas voor haar man te kopen. Zo wist ze 115 euro op te halen en was het genoeg om te gaan winkelen.
Lees verder
€