Crowdfunding, hoe werkt het?
Kortom, crowdfunding is het financieren van bedrijven of projecten zonder banken, maar van individuen (mensen) die kleine (of grote) bedragen investeren. Alle kleine bedragen tellen op tot het bedrag dat het bedrijf ontvangt. Het is een vrij nieuwe manier voor ondernemers om geld te lenen, en het wordt steeds populairder.
Oorsprong van crowdfunding
Door de kredietcrisis die in 2008 begon, zijn banken voorzichtiger gaan lenen. Kleine bedrijven die geld nodig hadden om hun bedrijf te starten of uit te breiden, kregen geen geld meer van banken. Ondernemers gingen naar de VS om zelf geld op te halen bij kennissen en andere connecties. Meer ondernemers gingen hiermee aan de slag en andere ondernemers begonnen zelfs met crowdfundingwebsites. Dit fenomeen verspreidde zich al snel naar andere landen. Crowdfunding is nu goed
een kans voor bedrijven om geld te lenen en voor investeerders als een investeringsmogelijkheid. Het bedrag dat wordt geïnvesteerd in crowdfundingprojecten groeit elk jaar snel.
De basis van crowdfunding
Als het bedrijf geld nodig heeft voor expansie en een lening nodig heeft, maar niet wil/kan lenen bij een bank, dan kan het:
hij leent van particulieren. Dit kan door het project/de campagne te openen op de crowdfundingsite. De crowdfundingsite zal dienen als platform tussen bedrijven en particuliere investeerders. Via een crowdfundingsite kan iedereen een bedrag bijdragen. Als het streefbedrag is bereikt, ontvangt het bedrijf het, anders worden de gedoneerde bedragen teruggegeven aan de investeerders. Crowdfunding is niet één specifiek financieringsmodel, er zijn vier verschillende crowdfundingmodellen:
Donaties
Met donaties doneren particuliere investeerders geld aan een bedrijf/stichting zonder er iets voor terug te verwachten, zeker voor goede doelen die een crowdfundingproject zijn gestart.
Beloningen
De particuliere belegger schenkt tegen vergoeding geld in de verwachting van een geschenk/geschenk in ruil, zoals een product dat de belegger heeft gefinancierd om het product te ontwikkelen. Beloningen worden niet alleen gebruikt door bedrijven die een nieuw type product willen ontwikkelen, maar door elk type bedrijf dat geschenken als beloning wil geven in plaats van financiële compensatie.
Lenen
Bij het lenen leent de particuliere belegger geld aan het bedrijf door obligaties te kopen. De belegger wordt dan obligatiehouder van het bedrijf. Hiervoor ontvangt de belegger een vaste rente op zijn geïnvesteerde bedrag. Bedrijven die willen starten of uitbreiden maken vaak gebruik van dit financieringsmodel.
Acties
Met aandelen koopt de particuliere belegger bedrijfsaandelen. Bedrijven beloven vooraf een bepaald bedrag aan dividend per jaar uit te keren en beloven ook om de aandelen na een paar jaar tegen die prijs terug te kopen. Sommige grotere bedrijven die willen uitbreiden en denken veel financiële groei te zullen doormaken, gebruiken dit financieringsmodel.
Hoe werken crowdfundingsites?
Crowdfundingsites fungeren als platform tussen bedrijven en particuliere investeerders. Elke crowdfundingsite heeft zijn eigen regels en specifieke onderwerpen. Op de ene plek kun je beleggen vanaf 10 euro, op een andere plek vanaf 100 euro. De sites hanteren ook verschillende prijzen om een project te starten en te kunnen investeren. Op sommige crowdfundingsites wordt het ingezamelde bedrag alleen aan het bedrijf toegekend wanneer het volledige doelbedrag is bereikt, terwijl op andere het ingezamelde bedrag aan het bedrijf wordt toegekend, ongeacht of het het doel heeft bereikt.
Crowdfundingwebsites richten zich ook op specifieke onderwerpen (zoals onroerend goed, apps, muziek en hernieuwbare energie). Ze gebruiken ook verschillende crowdfundingmodellen (zie hierboven). Niet alle crowdfundingsites zijn wettelijk goedgekeurd in Nederland, dus zorg ervoor dat de site een AFM-vergunning heeft bij het beleggen.
Crowdfunding zonder crowdfundingsites?
Niet alle projecten/campagnes worden uitgevoerd op de crowdfundingsite. Het is ook mogelijk om een crowdfundingproject op uw website te hosten. Dit heeft zijn voor- en nadelen voor bedrijven en investeerders. Het nadeel is dat beleggers die de site normaal niet bezoeken, niet zien dat ze kunnen investeren, vooral op minder bezochte sites, wat een nadeel kan zijn. Dit kan een voordeel zijn voor drukbezochte sites, omdat vaste bezoekers op deze manier meteen kunnen zien dat ze kunnen investeren in iets waarmee ze vertrouwd zijn.
Voor investeerders kan een project/campagne op de website van een bedrijf onveilig zijn, zeker als je het bedrijf nog niet kent. Voor beleggers is het veiliger om te beleggen via een door de AFM gelicentieerde crowdfundingsite.€