Crowdfunding: geld investeren in bedrijven met Symbid

Het is een zeer aantrekkelijke mogelijkheid om geld te investeren in kleine bedrijven met behulp van het Symbid-platform. Dit bedrijf geeft je de mogelijkheid om aandelen van startups te kopen. De eerste gebruikerservaring is goed. Het initiatief is ontstaan ​​omdat het voor het MKB steeds moeilijker wordt om leningen van banken te krijgen.

Er ontstaan ​​steeds meer crowdfunding-initiatieven. Het idee achter crowdfunding is dat de crowd investeert in een project, plan of bedrijf waar het bedrijfsleven of de overheid niet in wil of kan investeren. Dit kan zowel het steunen van een goed doel zijn als het lenen van geld aan een nieuw bedrijf. Over crowdfunding wordt al jaren gesproken, maar pas sinds ongeveer 2010 is het echt van de grond gekomen. De verkiezingscampagne van president Barack Obama in 2008 speelde daarbij een grote rol, waarbij veel jongeren kleine bedragen overmaakten om hem te steunen. Een andere factor is dat er inmiddels grotere online crowdfundingplatforms zijn ontstaan ​​en geld overmaken steeds makkelijker wordt. Aanvankelijk ontbrak deze infrastructuur.

Nieuwe crowdfunding-initiatieven

Een van de nieuwe initiatieven is de website mkbcrowdfunding.nl. Deze site is in 2010 tot leven gekomen en is opgericht door Symbid. Via de website is het voor kopers mogelijk om te informeren naar kleine bedrijven en startups. Deze site is gemaakt omdat startups het vaak moeilijk vinden om financiering te krijgen van banken voor nieuwe ideeën. Dat komt omdat banken sinds de kredietcrisis kritischer zijn geworden over aan wie ze wel en niet lenen. Daarnaast is het MKB voor banken minder aantrekkelijk om geld aan uit te lenen dan grotere bedrijven. De risico’s zijn veel hoger en het rendement veel lager.

Geld inzamelen met Symbid

Symbid is een cadeau voor ondernemers die moeite hebben om krediet te krijgen. Zij kunnen financiering aanvragen met een goed onderbouwd plan. Het bedrag varieert van twintigduizend euro tot een kwart miljoen euro. Aanvragen worden beoordeeld door financiële specialisten van Symbid. Een bedrijf wordt gewaardeerd door een externe, onafhankelijke partij. Het bedrijf in kwestie kan dan beslissen hoeveel aandelen het wil laten zweven. Beleggers kunnen dan inschrijven op de aandelen. Ze kopen certificaten die 20 euro per stuk kosten. Ze betalen ook ongeveer drie procent aan Symbid voor hun investering. Dit bedrag wordt in mindering gebracht wanneer het geld wordt overgemaakt naar Symbid. Dat kan met een creditcard, maar ook met IDeal. Zodra het volledige streefbedrag is bereikt, kan de investering niet meer worden opgenomen.

Geld verdienen met Symbid

Na het bereiken van het streefbedrag worden investeerders samengevoegd tot een onderneming. Deze vennootschap heeft dan een bepaald aandeel in de vennootschap. Deze vorm is gekozen zodat niet alle aandeelhouders naar een notaris hoeven te gaan. Symbid biedt dan een online samenwerkingsomgeving waar werkgevers en ondernemers met elkaar kunnen overleggen. Er zijn verschillende manieren waarop aandeelhouders kunnen profiteren. Een manier is dat het bedrijf in kwestie winst uitkeert. Dit kan ook met kortingsbonnen. Ook kan een investeerder extra geld verdienen door onderling aandelen te verkopen of als de ondernemer op termijn besluit het hele bedrijf te verkopen. Onder meer de eigenaren van Donner Bookstore financierden hun plannen via de website. Andere succesverhalen waren onder meer Sellanapp, Brightnl en Kidswatcher.€