Creditcards, creditcards

Je kunt gemakkelijk betalen met een creditcard, maar hoe werkt het eigenlijk? Wat zijn de voor- en nadelen van een creditcard?

Hoe werkt een creditcard?

Een creditcard wordt gebruikt om goederen te betalen. De creditcard wordt door een apparaat gevoerd dat de kaart leest. Met behulp van de magneetstrip aan de achterkant van de creditcard verkrijgt het apparaat het creditcardnummer. Dit nummer wordt samen met het verschuldigde bedrag naar de creditcardmaatschappij gestuurd. Na goedkeuring door dit bedrijf is de aankoop voltooid. Meestal laat de verkoper de klant de cheque ondertekenen als bewijs. Vaak ontvangt de klant ook een kopie van deze bon. De creditcardmaatschappij zorgt ervoor dat de verkoper zijn geld krijgt. De verkoper ontvangt echter niet het volledige bedrag dat de klant heeft betaald omdat de creditcardmaatschappij een percentage van dit bedrag als compensatie heeft ingehouden.

Elke maand krijgt de klant een overzicht van al zijn aankopen gedaan met een kredietkaart. Hiervoor wordt een bepaalde rente betaald. De klant zal het bedrijf het aangegeven totaalbedrag betalen.

Creditcard herkomst

In het begin van de jaren twintig waren er hotels in de Verenigde Staten die klanten kaarten verstrekten waarmee ze producten op krediet konden kopen. Zo is de creditcard geboren. Pas dertig jaar later, in 1950, introduceerde Diners Club een creditcard die op meerdere locaties kon worden gebruikt.

Creditcard voordelen

Als klant zijn er verschillende voordelen aan het gebruik van een creditcard. De klant hoeft bijvoorbeeld geen contant geld mee te nemen. Dit is vooral handig bij grote hoeveelheden. Bij veel creditcards zijn de producten die je met de creditcard koopt voor een bepaalde tijd verzekerd. Soms kan het meer dan een jaar duren. Een ander groot voordeel van een creditcard is dat deze vaak in termijnen kan worden afbetaald. Dit kan handig zijn als u weinig geld heeft.

Verkoper zijn heeft ook enkele voordelen. Op deze manier weet de verkoper zeker dat hij geld krijgt. Ook krijgt de verkoper vrijwel direct zijn geld.

Nadelen van een creditcard

Natuurlijk heeft een creditcard ook enkele nadelen. Natuurlijk wil de creditcardmaatschappij er ook een deel van houden. U moet vaak betalen voor een creditcard, zelfs als u deze niet gebruikt. Daarnaast hebben de aankopen die u doet een hoge rente. Als gevolg hiervan betaalt u uiteindelijk meer dan u eigenlijk zou moeten betalen.

Er is ook een keerzijde voor de verkoper. Dit betekent dat een deel van het door de klant betaalde bedrag in mindering wordt gebracht op het bedrag van de verkoop. Dit zijn kosten die het bedrijf maakt.

Conclusie

Een creditcard is een handig alternatief voor contant betalen, maar niet voor iedereen. Bij de keuze om wel of geen creditcard te gebruiken, is het belangrijk dat de voordelen duidelijk opwegen tegen de nadelen.€