Creditcard kwijt of gestolen, wat te doen?

Een creditcard (ook wel geschreven als creditcard) is een handig betaalmiddel waarmee zowel online als dagelijks betalingen kunnen worden gedaan. De creditcard is ook zeer geschikt voor betalingen in het buitenland. Ondanks de veiligheidsmaatregelen is het nog steeds mogelijk dat uw creditcard verloren of gestolen wordt. U kunt ook uw bankkaart kwijt of kwijtraken. Dan moet je direct handelen. Wat moet u in dit geval doen?

bankkaarten
en
kredietkaarten
is veilig
betaalmiddelen
. Bijna iedereen betaalt tegenwoordig regelmatig met een
kredietkaart
of een andere betaalkaart. Als uw kaart echter in handen van anderen valt, moet u onmiddellijk handelen en niet wachten. Als u uw creditcard of betaalpas bent kwijtgeraakt, dient u onmiddellijk contact op te nemen met het bedrijf dat uw betaalpas heeft uitgegeven en de kaart te blokkeren. Ook als je je creditcard kwijt bent maar niet zeker weet of deze in verkeerde handen is gevallen, is het beter om de kaart direct te blokkeren. Je kunt het risico niet lopen met pinpassen. Bij diefstal dient er rekening mee te worden gehouden dat de kaart snel tot fraude kan leiden. Dieven die uw kaart hebben gestolen, kunnen uw account binnen enkele minuten plunderen. Blokkeer de kaart dus zo snel mogelijk.

Verloren, gestolen, verloren creditcard… Waar melden?

Als uw creditcard is gestolen, verloren of zoekgeraakt, kunt u de speciale telefoonnummers van de creditcardmaatschappij bellen. Dan zijn er noodnummers die u dag en nacht kunt bereiken. Nadat de kaart is geblokkeerd, ontvangt u binnen een week of twee (soms korter) een nieuwe creditcard. Bent u uw bankpas kwijt, bel dan de bank. Op de website van uw bank vindt u alle benodigde informatie.

Afschrijving niet zelf gedaan

Als er transacties zijn gedaan met afschriften die u niet zelf hebt besteld, moet u dit ook direct melden aan het bedrijf dat u de kaart heeft verstrekt. Ook in dat geval wordt de kaart geblokkeerd.

Hoe is een creditcard beveiligd?

Bij betaling met creditcard wordt een kopie van uw kaart gemaakt. De kopie moet worden ondertekend met dezelfde handtekening als op de kaart. Dit geeft u toestemming om de betaling te doen. Steeds vaker heeft uw creditcard echter ook een pincode. Als u online met een creditcard betaalt, moet u uw kaartgegevens invoeren. Die zijn:

Verzekerd tegen diefstal

Aankopen met een creditcard zijn meestal verzekerd tegen diefstal. Let goed op de voorwaarden voordat u een kaart aanschaft.

Creditcard gestolen of verloren, meld het

Als uw kaart is gestolen, moet u aangifte doen bij de politie. Hiervoor heeft u de volgende gegevens nodig:

Creditcard gestolen in het buitenland

Als uw creditcard in het buitenland wordt gestolen, doet u daar aangifte bij de politie. Het is ook noodzakelijk om uw bank in Nederland te bellen om ervoor te zorgen dat de kaart zo snel mogelijk wordt geblokkeerd.

Creditcard thuis kwijt

Als je je creditcard thuis bent kwijtgeraakt en je weet zeker dat hij niet gestolen kan zijn, doe er dan alles aan om hem terug te vinden. Lukt het niet meteen, wacht dan niet, maar blokkeer de kaart voor de zekerheid. Misschien bent u uw kaart op straat kwijtgeraakt of is deze uit uw huis gestolen.

Lees verder