Creditcard: kosten en rente

Creditcard is een wereldwijd geaccepteerde betaalmethode. Betalen in restaurants, winkels of door online treinkaartjes te bestellen: met een creditcard is veel mogelijk. De gebruiker moet echter ook de kosten dragen in de vorm van rente en jaarlijkse termijnen.

Hoe werkt een creditcard?

U kunt met een creditcard betalen, maar ook geld opnemen. Hoeveel het is, hangt af van de kredietlimiet van de kaart. Betalen met een creditcard is snel en eenvoudig. Soms is het tonen van een handtekening en een kaart voldoende, maar sinds betalen met een creditcard relatief onveilig werd, is het nu ook mogelijk om met een pinpas te betalen. Wanneer je een creditcard gebruikt, vraag je eigenlijk een persoonlijke lening aan. U betaalt de lening terug met rente. Pas daarna hoeft de gebruiker te betalen.

Aankoopkosten creditcard

Aan een creditcard zijn kosten verbonden in de vorm van een vast bedrag per jaar. De gebruiker moet een jaarlijkse bijdrage betalen: lidmaatschapsbijdrage. Voor een kaart met een kredietlimiet van 1.500 tot 3.500 euro per maand kunnen ze meer dan 45 euro bedragen. Hoe hoger het maximumbedrag, hoe hoger de eigen bijdrage.

Gebruikskosten creditcard

Een van de creditcardopties is geldopname. Er worden opnamekosten in rekening gebracht, die per aanbieder verschillen en gemiddeld rond de EUR 4,50 per opname liggen. De kosten kunnen echter ook een percentage van het opgenomen bedrag zijn. In landen die lid zijn van de Europese Unie is het gebruik van andere soorten creditcards vaak gratis.

Boete voor overschrijding van de kredietlimiet van de creditcard

Bij overschrijding van de kredietlimiet moet de gebruiker een (zware) boete betalen.

Creditcardrente

Bij een creditcard wordt de betaling aan het einde van de maand van de rekening afgeschreven. U hoeft alleen rente te betalen als u later of in termijnen wilt betalen.

Indien de aflossing in termijnen geschiedt na gebruik van de creditcard, kan de jaarlijkse rente oplopen tot 15%. Als er in één keer geld van de betaalrekening wordt afgeschreven, wordt er geen rente in rekening gebracht.

Creditcardrente is veel hoger dan doorlopend krediet. Banken geven ook graag creditcards uit. Daarom is er een risico op schulden, vooral omdat sommige gebruikers meerdere creditcards gebruiken.

Creditcard terugbetaling

Een creditcard is eigenlijk een lening. Met een creditcard bepaalt u zelf wanneer u uw kosten wilt terugbetalen. Daarom kan de gebruiker de betalingsvoorwaarden vrij bepalen. Dit wordt “flexibel betalen” genoemd.

Vergoedingen voor creditcardverkopers

De verkoper moet een commissie betalen (onkostenvergoeding). In de meeste gevallen is de commissie een percentage van de aankoopprijs.€