Coronacrisis en uw pensioen

Door de coronacrisis van 2020, de lage rente en mogelijk een bankencrisis zullen veel mensen in 2020 nauwelijks nog naar hun pensioensparen en pensioenoverzicht durven kijken. De hoogte van de schade aan uw collectief pensioen, ABP-pensioen of andere schade is afhankelijk van de manier waarop u uw pensioen opbouwt, de dekkingsgraad van het pensioenfonds en waarmee u spaart. Het is tijd om extra te gaan sparen voor uw pensioen. Neem het heft in eigen handen.

Corona zorgt voor een coronacrisis en een mogelijke kredietcrisis

Coronacrisis en uw pensioen

Wie bovenop de AOW een aanvullend pensioen ontvangt, zal de gevolgen van de crisis waarschijnlijk vooral ondervinden doordat pensioenen tijdelijk niet of gedeeltelijk geïndexeerd worden. In tijden van inflatie is dat vervelend, want met een pensioen kun je steeds minder kopen. Even leek er sprake van deflatie, maar ook dat is voorlopig gestopt. Deflatie is vaak slecht voor de economie omdat mensen grote aankopen eerder uitstellen. Met deflatie worden dingen goedkoper. Wie een pensioen heeft, heeft baat bij deflatie omdat deflatie goed is voor iemands koopkracht. Deflatie daarentegen is slecht voor mensen die veel schulden hebben, omdat bij deflatie de schuld toeneemt.

Ophoping van pensioenen

Niet iedereen die nog pensioen opbouwt, wordt even hard geraakt door de crisis. In die zin is het niet alleen waarmee u uw pensioengeld spaart, maar ook op welke manier. Er zijn meerdere keuzes mogelijk.

Wat is de dekkingsgraad bij sparen via een pensioenfonds?

Extra pensioenopbouw via een pensioenfonds is in Nederland het populairst. Ook via je werkgever heb je vaak geen keuze: Negentig procent van de Nederlanders bouwt pensioen op via een pensioenfonds met zo’n 600 onafhankelijke pensioenfondsen. De grootste zijn ABP en PGGM. Een veelgehoord thema bij pensioenfondsen is dat hun dekkingsgraden sterk zijn gedaald. Dit betekent niet dat mensen hun pensioen niet kunnen betalen, maar dat de verhouding tussen wat er naar verwachting zal worden uitgekeerd en wat er aan vermogen is en zal zijn, is verslechterd. Gepensioneerden kunnen getroffen worden door twee maatregelen: volledige pensioenindexatie of misschien zelfs een lager pensioen. Het zal voor mensen niet makkelijk zijn om voor een kleiner pensioen te kiezen. Wie nog premie betaalt, krijgt een tijdelijke premieverhoging. Met lagere inflatieverwachtingen, of zelfs deflatie, valt het misschien allemaal wel mee, zolang het maar niet gepaard gaat met lagere rentetarieven en een zwakke beursindex. De wet stelt een minimale dekkingsgraad van 105% vast.

Via de verzekeraar

Er zijn veel verzekeringsproducten op de markt die zorgen voor aanvullend pensioen. Uitzondering zijn spaarproducten op basis van een spaarrekening of obligaties. Soms hebben deze producten ook een gegarandeerd eindrendement. Raadpleeg uw lijfrentepolis voor meer informatie over uw zaak.

Ophoping van pensioenen in eigen beheer

Wie kiest voor banksparen hoeft niet veel te vrezen. Nu zijn er meerdere banken die je een goede deal kunnen geven. Banksparen is ook fiscaal gunstig voor mensen met een pensioentekort. Degenen die hun pensioensparen hebben geïnvesteerd, zijn mogelijk hard geraakt. Aan de andere kant, als uw pensioendatum nog ver weg is, is er de komende jaren nog een goed rendement te behalen. Bovendien wordt het totale vermogen niet gebruikt bij pensionering.

De coronacrisis kan leiden tot kredietcrisis en hyperinflatie

Om de impact van corona op de economie te verminderen, investeren de overheid en de centrale bank enorme sommen geld in de economie. Het drukken van dit geld kan leiden tot hyperinflatie, een eurocrisis en angst bij banken dat de schulden niet worden terugbetaald. Als de leningen bij de banken moeten worden afgeschreven, kunnen veel banken in de problemen komen. Overigens zal de ECB proberen ervoor te zorgen dat banken genoeg geld hebben, maar eindeloos geld creëren kan ook voor grote problemen zorgen. Daarnaast worden banken voorzichtiger met kredietverlening. Dit is bijvoorbeeld te zien aan een stijgende hypotheekrente, waarbij de risicopremie stijgt. Banken vragen ondernemers die een lening willen om aan te tonen waarom de coronacrisis hen niet raakt. Aan de andere kant wordt er veel geld geïnvesteerd in de financiële markten, wat kan leiden tot enig herstel op de aandelenmarkten. Als de beurzen herstellen, neemt de kans op pensioenkortingen af. Overigens zou het kabinet Rutte 3 ook graag zien dat de pensioenen in 2021 niet gekort worden, 2021 is immers een verkiezingsjaar. Op een dag zullen de rekeningen echter moeten worden betaald en dat zou in 2022 kunnen gebeuren.

Slot

Wat te doen op de beurs? Alles in paniek verkopen is natuurlijk een slecht advies. Denk beter na of je portefeuille voldoende saldo heeft: niet alleen aandelen, maar ook spaargeld, vastgoed en obligaties. En het belangrijkste: kies voldoende spreiding en laat je eventueel goed adviseren. Wie weet hoe zaken als turbo’s en opties werken, kan ook geld verdienen aan dalende aandelenkoersen.

Lees verder