Contract for Difference CFD: hoe werkt het?

Als handelaar heeft u een krachtig investeringsinstrument in handen met een Contract for Difference CFD. CFD’s worden gekenmerkt door hun multiplier en hefboomwerking, wat grote winsten mogelijk maakt met een relatief kleine investering. Maar er is ook een kleine vangst, want als je long gaat en de aandelenmarkt daalt, zul je verliezen lijden. U moet dus in staat zijn om beursbewegingen goed te meten en goed geldbeheer en risicobeheer te doen. Dit houdt onder andere in dat je van tevoren weet hoeveel verlies je uit de handel wilt halen en tegen welke winst je ook daadwerkelijk winst gaat maken. Doe je het goed dan kun je veel geld verdienen met beleggen, doe je het fout dan kun je beter op tijd een ander beleggingsinstrument kiezen.

CFD als geldautomaat

Bij beleggen in CFD’s, een contract voor verschil

CFD staat voor contract voor verschil. Wanneer u een CFD koopt, gaat u in feite een contract aan dat u recht geeft op de uitbetaling van de prijswinst die u maakt. U bezit dus niet de onderliggende waarde, maar het recht op winst of, bij koersdaling, de verplichting om het koersverlies te dekken. Aandelen, indexen, valuta of grondstoffen kunnen dienen als onderliggende waarden.

De rol van een tussenpersoon, een makelaar

U koopt CFD’s bij een tussenpersoon, een broker. Deze makelaar rekent een vergoeding voor deze service. Het contract heeft geen einddatum, maar wordt meestal niet lang bewaard. Er kunnen ook kosten in rekening worden gebracht voor het aanhouden van CFD’s. Leverage, een multiplier, is ook cruciaal, zodat u met een kleine investering een meervoudige prijsstijging kunt krijgen.

CFD-handelsvoorbeeld en multiplier en hefboomwerking

Stel dat u met 2000 euro wilt beleggen. Stel dat het aandeel van het bedrijf 25 euro per stuk kost. Dan zou u met uw inleg 80 aandelen kunnen kopen. Als je een CFD op dit bedrijf plaatst, geeft de broker je een vermenigvuldiger, leverage, bijvoorbeeld 10. Dit betekent dat je 2.000 euro stort, maar je hebt recht op tien keer het bedrag van het koersverschil, 20.000 euro, of 800 aandelen. Stel dat het aandeel omhoog gaat naar €30 en u heeft een CFD, dan maakt u een winst van 5 keer €800 of €4000 als u uw positie sluit op €30. Zonder de CFD en dus zonder de vermenigvuldiger zou je winst 400 euro zijn.

Marge van 10 tot 20%

De makelaar wil dat u de aanbetaling houdt. De vereiste marge is 10% overdag en 20% ’s nachts. Met andere woorden, als u uw positie een extra dag of een paar dagen wilt behouden, moet u een extra storting op uw account aanhouden. In het bovenstaande voorbeeld heeft u €2000 belegd in een CFD en als u uw positie niet op dezelfde dag sluit, is ook een storting van €2000 vereist.

CFD lang of kort

Als u verwacht dat de prijs van een aandeel of een andere onderliggende waarde zal stijgen, gaat u long. Dan koop je CFD’s. Als u een shortpositie wilt sluiten en dus wilt profiteren van een prijsdaling, dan opent u een shortpositie door een CFD te verkopen. Een CFD-positie wordt alleen een geldmachine als u gelijk heeft met de veronderstelde prijsbeweging. Aan de andere kant, als u short zit terwijl de prijzen van de onderliggende waarde stijgen, kunt u grote verliezen lijden. Het zal duidelijk zijn dat de vermenigvuldiger en leverage die je veel geld kan opleveren, je veel geld kan kosten als je de verkeerde keuze maakt.

CFD is voor de professional

Hoe luider wordt gezegd dat CFD’s eigenlijk alleen voor professionals zijn, hoe meer mensen zich aangetrokken zullen voelen tot deze beleggingstool. Je kunt nu immers veel sneller rijk worden dan je voor mogelijk had gehouden. Maar er is natuurlijk een reden voor de waarschuwingen. Deze investeringstool wordt veel geadverteerd op internet. Bent u ook geïnteresseerd, lees er dan eerst meer over. Er zijn verschillende CFD-aanbieders die handelsruimtes aanbieden die u een tijdje gratis kunt proberen. Sommige CFD-aanbieders zijn:

Gaming-CFD’s en voorwaarden

Kijk altijd goed naar de voorwaarden van de broker als je echt wilt gaan handelen, let op de gebruikte hefboom en de kosten als je de CFD nog een tijdje wilt aanhouden. Bij elke transactie moet u nadenken over het stop loss- en winstdoel dat u invoert wanneer u de positie invoert. Zo beperk je eventuele verliezen en laat je geen winsten op de juiste momenten voorbij gaan. De kosten voor het kopen van CFD’s zijn relatief laag, maar variëren van broker tot broker. Ook geeft niet elke handelaar de voorkeur aan hetzelfde handelshuis. Door een tijdje in het droge te trainen kun je ervaring opdoen en je keuze verder bepalen. Misschien zijn CFD’s iets voor u.€