Contant betalen in Duitsland

Nergens is contant betalen zo populair als in Duitsland. Dit maakt het leven van betaalterminalfabrikanten er niet gemakkelijker op. Maar over de toekomst hoeven ze zich nog geen zorgen te maken.

Betaalterminals in Duitsland

Sommige producten zijn gewoon moeilijk te verkopen in Duitsland:

Nergens ter wereld is het zo moeilijk om die kleine kaartlezers met toetsenborden te verkopen die bij praktisch elke supermarktkassa te vinden zijn. Duitsland is wat dat betreft een heel bijzondere markt.

Duitsers zijn erg gehecht aan contant geld

Aan de ene kant komt dit doordat Duitsers zo gehecht zijn aan contant geld. Bijna geen enkel ander land ter wereld heeft munten en bankbiljetten zo populair als dit land. Maar liefst 80% van alle betalingstransacties vindt contant plaats. De emotionele waarde van contant geld in Duitsland is erg hoog: een briefje vertelt een Duitser meer dan zwarte of rode cijfers op een bankafschrift. Geld kun je altijd bij je hebben of onder je kussen leggen.

Duitse consumenten vertrouwen betaalkaarten niet

Aan de andere kant is geld in Angelsaksische landen als de VS, Groot-Brittannië of Scandinavië veel abstracter. Mensen betalen graag met een betaalkaart. Het argument dat in Duitsland altijd tegen kaartbetalingen wordt aangevoerd, is een zeker wantrouwen jegens “plastic geld”. En niet zonder reden: betalingen met een betaalkaart zijn makkelijker te volgen. Met contant geld is het veel moeilijker.

Gegevensbescherming en privacy

Ook het aspect gegevensbescherming is iets heel specifieks op de Duitse markt voor betaalautomaten. Enerzijds zijn er tientallen keurmerken en testen waar zo’n apparaat aan moet voldoen. Anderzijds worden er hoge eisen gesteld aan de bescherming van privacygevoelige gegevens: niemand mag de pincode kopiëren.

Of anderen zijn meer goedgelovig of Duitsers zijn meer achterdochtig. Overigens heerst er in Duitsland een zekere schizofrenie wat betreft de bescherming van de privacy: zo mag internetgigant Google geen foto’s maken van huizen van buitenaf, maar is het tegelijkertijd verbazingwekkend stil als de Amerikaanse dienst NSA aanklopt een privételefoon. gesprekken en controleert internetverbindingen.

Enkele innovaties in de Duitse POS-terminalmarkt

Ook op de Duitse betaalautomaatmarkt heeft innovatie een lagere prioriteit dan bijvoorbeeld in Turkije of Brazilië. Betaalterminals moeten in ieder geval elke vijf jaar vernieuwd worden. Meestal heeft dit te maken met nieuwe veiligheidsvoorschriften, maar soms ook met nieuwe technologieën. Een daarvan is contactloos betalen, bijvoorbeeld met behulp van NFC-technologie. Betaalkaarten die met zo’n chip zijn uitgerust, hoeven alleen voor de terminal te worden gehouden om de betaling te starten. Sommige mobiele telefoons zijn ook uitgerust met zo’n chip. Als er voldoende betaalterminals voor waren uitgerust, kon het betalen met een smartphone gewoon doorgaan. Maar in Duitsland zijn dergelijke betaalterminals nog niet wijdverbreid, heel anders dan bijvoorbeeld de VS.

Lees verder