Contant betalen in België: regels voor het kopen van contant geld

Bij contant betalen in België werden vanaf 2014 nieuwe regels toegepast. De regering meende een stap te zetten in de strijd tegen belastingfraude en witwassen. Als je sinds 2014 een grote aankoop wilt doen, kan dat alleen in België tot een maximum bedrag van 3.000 euro. Bij het kopen van een huis of een stuk grond kunt u helemaal niets contant betalen. Wat zijn de regels voor contante betalingen in België en hoe kan je anders aankopen betalen?

Contant betalen in België

Wie in België gewend is grote aankopen met contant geld te doen, mag zich aan strikte regels verwachten. Vanaf 1 januari 2014 zijn in België strikte regels voor het betalen van aankopen met contant geld van kracht. Deze stap is door de overheid genomen in het kader van de strijd tegen het witwassen van geld
zwart geld
. Als u een nieuwe auto wilt kopen, een huis of een ander waardevol item wilt repareren, zijn er beperkingen op het betalen met contant geld.

Voorwaarden voor contante aankoop

Tot 3000 euro

Meer precies, de regels houden in dat je maar tot een bepaald bedrag kunt kopen
3000 euro
kan volledig contant worden betaald. De betaling van 2.999 euro kan gemakkelijk contant betaald worden. Als de kostprijs van het product meer dan 3.000 euro bedraagt, kan maximaal 10 procent van dit bedrag contant worden betaald. Deze 10 procent kan maximaal 3.000 euro zijn. Als u bijvoorbeeld een nieuwe auto koopt voor € 10.000,- mag u maximaal 10 procent van dat bedrag contant betalen, dus € 1.000. Als u bijvoorbeeld een aankoop doet van € 35.000, is deze limiet beperkt tot € 3.000 in contanten.

Professionele handelaren

Voor alle duidelijkheid: de regels voor contant betalen zijn alleen van toepassing op aankopen bij professionele handelaren. Als u een aankoop doet bij een professionele verkoper, zijn de opgegeven voorwaarden van toepassing, maar niet bij een particuliere verkoper. Iemand die bijvoorbeeld een gebruikt artikel van een particuliere verkoper koopt, kan die aankoop volledig contant en in onbeperkte hoeveelheden betalen. De regels zijn daarom niet van toepassing op de verkoop van goederen door particulieren via online advertenties of in kranten.

Een huis kopen: contant geld is ten strengste verboden

De eigenaardigheid van de regels is sinds 2014 dat contante betalingen voor onroerend goed in België volledig verboden zijn. Daarom zal iedereen die een huis of een stuk grond wil kopen het helemaal anders moeten doen. Zelfs een voorschot of aanbetaling van
De aankoopprijs:
u kunt niet meer contant betalen vanuit het huis. Deze voorwaarden zijn van toepassing op kopers, verkopers, professionele handelaren en particulieren. Daarom zijn de regels voor onroerend goed strenger dan voor andere goederen. De meest voorkomende is dat de bank waar u de hypotheek afsluit de koopsom rechtstreeks aan de notaris betaalt. Kopers die een deel van de totale koopsom betalen, kunnen dit bedrag ook rechtstreeks op de rekening van de notaris overmaken.

Alternatieven voor contante betalingen

Overschrijving

Als gevolg hiervan zijn kopers door beperkingen op contante betalingen gedwongen om andere betaalmethoden te kiezen. Betalingen kunnen zowel met debet- of kredietkaart als via klassieke overschrijving aan de kassa van uw bankkantoor. Ook kunt u gebruik maken van internetbankieren, dat steeds populairder wordt, om het aankoopbedrag over te maken. U dient op de hoogte te zijn van mogelijke overboekingsbeperkingen die door sommige banken worden opgelegd. Deze limieten kunnen bijvoorbeeld per dag of per week zijn. Bij aankopen voor particulieren kunt u nog steeds contant betalen.

Extra tips

Ondanks het verbod om contant te betalen, zullen er altijd verkopers of kopers zijn die zich niet aan de regels houden. De reden hiervoor is bijvoorbeeld het ontwijken van de wettelijke omzetbelasting. Als koper is het belangrijk om u niet door de verkoper te laten overtuigen om contant te betalen. Als u ermee instemt om contant te betalen om belasting te ontwijken, kunt u een boete krijgen van de belastingdienst, net als de verkoper die het geld heeft ontvangen. Als koper is het ook altijd handig om een ​​betalingsbewijs van de verkoper te vragen om misverstanden of conflicten later te voorkomen.€