Contactloos betalen in de winkel: pin zonder pincode!

In 2014 werd contactloos betalen geïntroduceerd in winkels in Nederland. U hoeft dus geen pincode meer in te voeren, maar houdt de kaart gewoon boven de automaat. Contactloos betalen kan ook telefonisch via de app internetbankieren. De klant heeft geen pincode meer nodig bij het kopen van goederen voor een bedrag van maximaal € 25 per transactie. In 2016 was ongeveer een kwart van alle pintransacties contactloos.

Wijzer

Technologie

Bij contactloos betalen houdt de klant zijn pinpas bij de geldautomaat. Hierdoor kan via de zogenaamde
NFC-technologie
er is gecommuniceerd tussen de geldautomaat en de pinpas en het bedrag kan van de rekening worden afgeschreven. Naast contactloos betalen is deze techniek bijvoorbeeld ook terug te vinden in de OV-chipkaart, die wordt gebruikt om reizen in het openbaar vervoer te betalen. Vanaf augustus 2017 zijn er ook meerdere parkeerplaatsen in Amsterdam waar je met deze technologie kunt betalen.

NFC

De afkorting NFC staat voor
Near field communicatie
. Het bereik van deze technologie is maximaal tien centimeter. NFC is een uitbreiding van RFID-technologie (
Radio Frequentie Identificatie
). Deze technologie werkt door middel van een zender en een ontvanger die snelle gegevensuitwisseling via radiofrequentie mogelijk maken. Deze technologie was in eerste instantie bedoeld voor gebruik in mobiele telefoons.

Beperkingen

Om de veiligheid van contactloos gebruik te vergroten en eventuele financiële verliezen zoveel mogelijk te beperken, hebben banken bij de introductie van contactloos betalen in 2014 limieten ingevoerd. Hierdoor kunnen bij verlies of diefstal geen grote bedragen van de rekening van het slachtoffer worden afgeschreven. Tot juni 2017 zijn de in 2014 gestelde limieten niet gewijzigd. Hieronder ziet u de ingevoerde limieten.

€25 per transactie

“Kleine hoeveelheid, pin toegestaan”; Een veelgehoorde slogan onder winkeliers is om minder contant geld in huis te hebben. Met de introductie van contactloos betalen hoef je niet eens meer een pincode in te voeren. Klanten kunnen kleine bedragen, tot een maximum van € 25, betalen zonder een pincode in te voeren. Als u een bedrag boven de € 25 moet betalen, hoeft u uw pinpas niet in de automaat te steken, maar vraagt ​​de betaalautomaat u altijd om uw pincode in te voeren.

maximaal 50 euro

Wanneer je meerdere kleine contactloze betalingen achter elkaar doet, worden deze bedragen bij elkaar opgeteld. Als het bedrag hoger is dan 50 euro, moet de klant een debetkaart en pincode invoeren. Er is geen tijdslimiet aan verbonden. Oude contactloze betalingen worden in het geheugen opgeslagen en pas wanneer er een PIN-betaling met een pincode ertussen wordt gedaan, wordt de positie gereset. Door deze transacties met de pincode wordt de limiet weer teruggebracht naar € 0 en is contactloos betalen voor € 50 weer mogelijk.

Tussendoor betaalt de kaarthouder ook vaak grotere bedragen met de pinpas, bijvoorbeeld bij het betalen van boodschappen of het tanken van de auto. Volgens hem hoeft de kaarthouder bij lage contactloze betalingen bijna nooit een pincode in te voeren, maar dat komt doordat de positie tussentijds wordt gereset.

Is contactloos betalen veilig?

Veiligheidsbank in het algemeen

Zoals bij alle betaalmethoden kun je nooit 100% zeker zijn dat een contactloze betaling volledig veilig is. Maar dat geldt natuurlijk ook voor vals geld in winkels, het doorsturen van betaalterminals, het versturen van valse e-mails om je verkeerd in te laten loggen, etc. Uiteraard doen banken, winkeliers en politie er alles aan om het betalen zowel preventief als achteraf zo veilig mogelijk te laten verlopen.

Natuurlijk zijn er veiligheidsrisico’s bij contactloos betalen, maar er is van tevoren alles aan gedaan om eventuele schade zoveel mogelijk te beperken. En natuurlijk is het altijd belangrijk dat de klant zelf oplet!

Wat is het financiële risico van de kaarthouder?

Elke cent die de kaarthouder verliest, is natuurlijk te veel. Deze schade valt echter mee in vergelijking met het skimmen en pinnen van pinpassen na het kopiëren van de pincode. Als de hele rekening kan worden vereffend met een gekopieerde pincode, kunt u contactloos betalen
enkel en alleen
Een kwaadwillende kan maximaal 50 euro opnemen van de rekening van de kaarthouder.

Voorbeeld:

Iemand steelt of vindt een pinpas en neemt deze mee naar de winkel. In een bepaalde winkel mag hij niet meer dan 25 euro contactloos betalen. Daarna kan hij naar een andere winkel. Maar er kan maximaal € 50 op een contactloze kaart worden gepind voordat de persoon wordt gevraagd om een ​​pincode in te voeren. Zonder pincode is de schade dus nooit groter dan 50 euro. Zo heeft de kaarthouder de tijd om zijn kaart te blokkeren en een nieuwe aan te vragen bij de bank zonder veel geld te verliezen.

Maar wat zijn de voor- en nadelen van contactloos betalen?

Voordelen:

Het grootste voordeel is natuurlijk de veel snellere betaling; niet meer rondsnuffelen in uw portemonnee, geen tijd meer verspillen aan het invoeren van de verkeerde pincode, gewoon scannen en gaan. Debetkaarten worden ook minder snel vergeten omdat ze constant in de hand zijn. Bovendien is de veiligheid veel hoger: aangezien de pincode niet hoeft te worden ingevoerd, kan deze niet worden gekopieerd! Anderzijds is er natuurlijk ook het risico van financiële schade tot 50 euro.

minpuntjes

Bij verlies van de kaart kan de vinder deze tot 50 euro gebruiken. Voor een hoger bedrag is een dubbele pincode vereist. Criminelen kunnen ook proberen uw kaart af te schrijven met zelfgemaakte scanners. Dit doen ze door dicht bij de kaarthouder te gaan staan ​​en vervolgens de scanner onopvallend dicht bij hun tas of broekzak te houden. Om contactloos zakkenrollen mogelijk te maken, moet de zelfgemaakte scanner vijf centimeter van de pinpas worden gehouden. Ook mag de scanner op dat moment niet op andere kaarten zijn aangesloten. Andere pinpassen of een OV-chipkaart zijn significante stoorzenders, waardoor het onmogelijk is om een ​​goede verbinding met een pinpas tot stand te brengen. Tot en met juni 2017 is er bij de Consumentenbond echter nog geen sprake van contactloze zakdiefstal.

Bank

Trauma

Het kan voorkomen dat er bij een contactloze betaling iets misgaat en de klant ongewenst geld kwijtraakt. Daarna dient de klant zo snel mogelijk contact op te nemen met de bank. Op basis van het verhaal bepaalt de bank of de klant nalatig is geweest of dat iemand anders er met het geld vandoor is gegaan. Als het niet de schuld van de klant is, krijgt hij het geld terug van de bank. Dit omvat kaartverlies of diefstal; als de klant dit snel bij zijn bank meldt, is de bank vaak coulant. Hoe later de klant het meldt, hoe minder toegeeflijk de bank zal zijn. Sterker nog, zodra hij zijn kaart verliest of een vreemde transactie op zijn rekening ziet, moet de klant onmiddellijk contact opnemen met de bank om dit te melden.

De functie uitschakelen

Bij de meeste banken is het mogelijk om de functie contactloos betalen via internetbankieren uit te zetten, of kan dit door bankmedewerkers worden uitgezet. Daarom is het niet meer mogelijk om de kaart van dichtbij te scannen en ongewenst geld van de rekening af te halen. Daarna is het nog steeds mogelijk om op de “ouderwetse” manier te pinnen. In 2017 heeft ABN Amro ook de mogelijkheid om een ​​pinpas aan te vragen die niet gebruikt kan worden voor contactloos betalen.

Bescherming

Ook kan de klant gebruik maken van een metalen hoes waarin de pasjes kunnen worden opgeborgen, het metaal verstoort de communicatie tussen de betaalpas en de scanner waardoor afschrijven niet mogelijk is. Het is ook handig om uw bankpas in de buurt van andere kaarten te houden, omdat deze ook het signaal verstoort.

Pin met smartphone: NFC-methode

Bij veel banken is het mogelijk om in winkels contactloos te betalen met een smartphone. Toegegeven, deze smartphone moet zijn uitgerust met de bovengenoemde NFC-technologie. Zonder deze technologie is contactloos betalen met een smartphone onmogelijk. Voor betalen met een smartphone gelden dezelfde beperkingen als voor contactloos betalen. Bij grotere bedragen zal de telefoon altijd om een ​​pincode vragen.

Lees verder