Contactloos betalen: het nieuwe betalen

Betalen met een pinpas zonder pincode in te voeren? De nieuwste ontwikkeling is contactloos betalen. Onder andere ING en ABN Amro bieden deze betaalmethode sinds 15 april 2014 aan. Maar hoe werkt het en waar kun je contactloos betalen? En aangezien het om uw financiën gaat, is de logische vraag: is contactloos betalen veilig?

Inhoud

Hoe werkt contactloos betalen?

Dankzij contactloos betalen is het mogelijk om kleine bedragen te betalen zonder pincode in te voeren. U hoeft alleen de pinpas voor de betaalautomaat te houden. De betaalautomaat laat dan zien dat de betaling is gelukt. U hoeft geen contant geld meer bij u te hebben en de wachttijd bij de kassa’s is korter.

Welke bedragen?

Contactloos betalen kan alleen voor kleinere bedragen. De limiet is 25 euro. Voor grotere bedragen hoeft u alleen uw pincode in te voeren. Om veiligheidsredenen is het totale maximumbedrag vastgesteld op 50 euro. Dit betekent dat wanneer u meerdere kleine betalingen doet (elk minder dan € 25), u uw pincode moet invoeren wanneer het totaalbedrag € 50 bereikt. De betaalautomaat vraagt ​​u om een ​​pincode in te voeren. Na het invoeren van de pincode kun je weer contactloos betalen tot het totaalbedrag van €50 weer is bereikt. Het principe is weergegeven in onderstaand schema:

Betaling Som Som Pincode invoeren?
1 € 8,- € 8,- nee
2 € 6,- € 14,- nee
3 € 12,- € 26,- nee
4 € 10 € 36,- nee
5 € 4,- € 40,- nee
6 € 7,- € 47,- nee
7 € 8,- € 55,- Ja
8 € 11,- € 11,- nee

Hoe veilig is deze betaalmethode?

Is het veilig om zonder pincode te betalen? Wat als iemand bijvoorbeeld uw pinpas steelt of vindt? Er zijn echter geen noemenswaardige risico’s voor contactloos betalen. Je mag in ieder geval niet meer dan €25 uitgeven, bij grotere bedragen moet je altijd een pincode ingeven. En aangezien de totale limiet € 50 is, moet de onwettige eigenaar van uw bankpas ook een pincode invoeren wanneer € 50 is bereikt. Op dat moment kan die persoon de pinpas niet meer gebruiken. Daarnaast worden de bedragen die illegaal via contactloos betalen zijn afgeschreven door banken kosteloos en zonder eigen risico vergoed. Als u uw pinpas bent kwijtgeraakt of gestolen, is het raadzaam deze direct bij de bank te blokkeren.

Waar kunt u contactloos betalen?

Steeds meer betaalterminals worden aangepast aan contactloos betalen. De verwachting is dat deze betaalmethode binnen afzienbare tijd vrijwel overal zal worden gebruikt. Geschikte betaalautomaten herkent u aan onderstaand logo:

Komt mijn betaalpas in aanmerking?

Niet alle pinpassen zijn geschikt voor contactloos betalen. Alleen pinpassen met het logo contactloos betalen op de achterkant komen in aanmerking. Deelnemende banken (ING en ABN Amro) geven deze pasjes automatisch uit als je je huidige pas moet vervangen. Voor sommige mensen kan de vervangingsdatum van de pinpas lang duren. Wilt u sneller contactloos betalen, dan kunt u kosteloos een passende betaalpas bij uw bank aanvragen. Als u niet wilt dat uw pinpas in aanmerking komt voor contactloos betalen, geeft u dit door aan uw bank, die uw pinpas vervolgens ongeschikt maakt voor deze betaalmethode.

Rabobank

Rabobank doet nog niet mee aan contactloos betalen. Naar verwachting zullen zij echter in de nabije toekomst deelnemen.€