Consumentenkrediet geeft ook belastingvoordeel

Geld lenen betekent ook minder belasting betalen omdat de schuld aftrekbaar is bij uw belastingaangifte. Als het om fiscaal aftrekbare rente gaat, denkt bijna iedereen alleen aan de hypotheekrenteaftrek. Maar ook een consumptief krediet, persoonlijke lening of doorlopend krediet biedt fiscale voordelen. Geen rente, maar consumptief krediet en consumptief krediet is een fiscaal aftrekbare post in kolom 3 van de inkomstenbelasting. Profiteer van de fiscale voordelen van consumptief krediet. Laat de belastingdienst uw lening dus afbetalen door minder onroerende voorheffing te betalen.

Leningen en belastingen

De Belastingdienst maakt bij het lenen onderscheid tussen lenen voor een woning in de vorm van een hypotheek en lenen voor de aanschaf van verbruik, zoals een auto. De financiering van de woning is opgenomen in kolom 1 van de inkomstenbelasting, inclusief hypotheekrenteaftrek en overige leningen, in kolom 3. In de praktijk hoeft het niet zo zwart-wit te zijn, aangezien een persoonlijke lening of doorlopend krediet kan worden gebruikt om een ​​eigen woning te verbeteren en te renoveren, zodat rente ook aftrekbaar is als hypotheekrente. Daarnaast bieden consumptieve leningen in kolom 3 ook belastingvoordelen, omdat u waarschijnlijk minder belasting betaalt over spaargeld en vermogen.

Hypotheekrente aftrekken betekent minder belasting betalen

Een woning met een hypotheek geeft u de mogelijkheid om de hypotheekrente dertig jaar af te trekken. Verhoging van uw hypotheek start een nieuwe periode van dertig jaar voor het verhogen van uw hypotheek als de extra hypotheek wordt gebruikt voor verbeteringen aan uw woning. Het spreekt voor zich dat de hypotheekrenteaftrek behoorlijk duur kan zijn, zeker voor mensen met een hoog inkomen. Met een marginaal tarief van 52% betaalt u slechts 48% van de hypotheeklasten. En het doet pijn.

Consumptief krediet geeft u ook belastingvoordeel, uw schulden zijn fiscaal aftrekbaar

Een consumptief krediet is meestal een lening die u niet gebruikt om uw woning als hoofdverblijf te kopen of te verbeteren en die u niet gebruikt om openstaande schulden af ​​te lossen. Een tweede woningkrediet is ook een consumptief krediet. Er zijn veel vormen
consumentenkrediet
sluiten. De meest bekende vorm van lenen is:
persoonlijke lening, doorlopend krediet of gewoon een rekening-courantkrediet
. Het internet biedt veel informatie over soorten leningen. Er zijn veel dienstverleners, veel tarieven en eigenlijk veel opties. In tegenstelling tot de hypotheekrenteaftrek is de hypotheekrenteaftrek niet fiscaal aftrekbaar. Maar u kunt nog steeds een groot deel van uw rente via de Belastingdienst krijgen. Dit gebeurt met behulp van kolom 3. Leningen die u niet hebt afgesloten voor de aankoop of verbetering van een eigen woning, worden in kolom 3 als aftrekpost opgenomen en verminderen zo het belastbaar vermogen. Denk aan persoonlijke lening voor een auto, wasmachine, vakantie, noem maar op. Zo’n lening moet in 2016, 2017 en 2018 minimaal € 3.000 zijn en voor fiscale partners € 6.000 als aftrekpost. In 2019, 2020 en 2021 wordt dat respectievelijk 3100 euro en 6200 euro. Profiteer van deze kansen. Als de lening wordt gebruikt voor de aankoop of verbetering van een eigen woning of om een ​​restschuld te financieren, is de rente aftrekbaar als hypotheekrente in kolom 1.

De Belastingdienst draagt ​​bij aan uw lening

Spaar- en vermogensbelasting, onroerendezaakbelasting of vermogenswinstbelasting staat vermeld in kolom 3 van de aangifte inkomstenbelasting. De Belastingdienst kijkt aan het begin en het einde van het jaar naar uw netto vermogen en spaargeld, bepaalt de gemiddelde waarde van dat bedrag en laat u daarover 1,2% belasting betalen. Ongeacht het rendement op uw vermogen gedurende het jaar. Aan de andere kant zijn bezittingen die u voor persoonlijk gebruik uitgeeft, zoals een auto of een mooi schilderij aan de muur, belastingvrij. En daarin ligt uw belastingvoordeel. In 2019, 2020 en 2021 is een drempel van 3100 euro vastgesteld.

Aftrekbare schulden

De volgende schulden zijn fiscaal aftrekbaar minus de drempel van 3.000 euro:

Sparen en lenen tegelijk

Wil je je spaargeld intact houden omdat je denkt er nog een goed rendement op te kunnen halen, maar wil je ook een auto kopen, dan moet je overwegen of je de auto met eigen geld wilt betalen. Met eigen geld betalen is vaak goedkoper, maar dat hoeft niet. Als u geld leent voor uw auto, kunt u die lening in kolom 3 van uw vermogen aftrekken zonder de waarde van de auto bij uw vermogen op te tellen. Concreet betekent dit dat de lening van 5,5% netto pas tussen de 4 en 5% kost als je spaargeld boven de drempel van meer dan € 30.000 komt. En dat is geen slechte deal, want er zijn nog genoeg spaargelden die een hogere rente opleveren. Denk bijvoorbeeld aan een spaarrekening.

Neem een ​​spaardeposito

Nu de rentes op reguliere spaarrekeningen dalen, zijn de hoge rentes op spaardeposito’s nog interessanter geworden. Daar zitten nogal wat hoge rentes tussen. Let op de garantie van De Nederlandse Bank. Het bedraagt ​​100.000 euro per persoon in één instelling.

Eindconsumentenkrediet en consumptief krediet, aftrekbare schulden

Iedereen met wat spaargeld bevindt zich in een bevoorrechte positie. Maar ook dan kan een consumptief krediet uitkomst bieden, omdat op deze manier de belasting in kolom 3 kan worden verlaagd. Zo houdt u geld achter de hand en bespaart u op onroerendgoedbelasting.

Lees verder