Consistentie van prijsgroei, dividendrendement en totale winst
Rendementen op aandelen en beleggingsfondsen zijn een veelbesproken onderwerp onder beleggers. Maar wat is het verschil tussen koersrendement, dividendrendement en totaal beleggingsrendement en wat is de relatie tussen deze verschillende rendementen?
Beleggingsfondsen en aandelen leveren (als alles in orde is) rendement op. Dit rendement bestaat uit het koersrendement (prijsrendement) en het dividendrendement, deze twee rendementssommen vormen samen het totaalrendement, ook wel het totaalrendement genoemd. Belangrijk om te weten is dat er een relatie is tussen deze rendementen, een fonds kan 0% dividend uitkeren maar toch een hoog totaalrendement behalen doordat de koersstijging erg hoog is. Of de koers van het fonds kan dalen terwijl het dividendrendement ervoor zorgt dat het totaalrendement positief blijft.
Gedeeld
Dividend van
dividendrendement
is het inkomen dat door het fonds wordt uitgekeerd. In het geval van een aandeel kan dit deel uitmaken van de winst. In het geval van een beleggingsfonds zijn het de dividenden die het fonds ontvangt, die vervolgens door het onderlinge fonds worden uitbetaald aan de belegger in het betreffende fonds. Dividendrendement is een inkomenscomponent van de totale winst.
Prijs delen
De koers van een fonds of aandeel verandert voortdurend. Het verschil tussen de biedkoers en de verkoopkoers geeft u
prijs verhoging
of als de aankoopprijs hoger was dan de verkoopprijs.
Totale teruggave
De
Totale teruggave
is de optelling van de inkomstencomponent en de waardestijging van het fonds of de aandelenkoers. Voor beleggers in aandelen en beleggingsfondsen is het kijken naar totaalrendement belangrijk omdat het u een goed beeld geeft van het totale rendement dat u heeft behaald met beleggen in een fonds of aandeel.
Voorbeeld Totaalrendementberekening
Stel dat er op 1 januari 10 aandelen van investeringsfonds XYZ worden gekocht tegen een koers van 10 euro. De dividenden worden halverwege het jaar uitgekeerd. U kiest ervoor om deze dividenden te herbeleggen in dit fonds. Hierdoor heeft u aan het einde van het jaar 11 aandelen ter waarde van € 10,50. Gebruik de volgende formule om uw totaalrendement te berekenen.
De oude waarde (oorspronkelijke waarde) wordt berekend door het aantal aandelen te vermenigvuldigen met de aankoopprijs (of vanafprijs). De nieuwwaarde (actuele waarde) wordt berekend door de huidige waarde te vermenigvuldigen met het aantal aandelen. Hier komt het volgende:
Zoals je ziet is het totaalrendement dat je dat jaar behaald hebt 15,5%, je kunt bovenstaande formule ook gebruiken om het totaalrendement op je investering te berekenen om zo een beter beeld te krijgen van wat je daadwerkelijk hebt. bereikt.€