Compounding: laat geld voor je werken

Compounding of rente is een trefzekere manier om uw geld om te zetten in een voertuig om meer inkomsten te genereren. Dit krachtige wiskundige concept is gebaseerd op twee fundamentele principes: tijd en het herinvesteren van uw winst. Compounding verhoogt het potentiële rendement op uw investering en kan ervoor zorgen dat geld voor u werkt in plaats van andersom. Om dit te bereiken, moet u echter enig idee hebben van wat compounding eigenlijk betekent en hoe u er optimaal van kunt profiteren.

Rente met rente combineren

Wat is samengesteld?

Compounding, of rente, is het vermogen van uw aandelen om winst te maken, waarna die winst wordt herbelegd en op zijn beurt weer winst oplevert. Met andere woorden, compounding betekent winst maken op basis van eerdere winsten. Om het volledige potentieel van compounding te benutten, moet u echter een paar basisregels in gedachten houden.

Hoe werkt samenstellen?

Stel dat u €10.000 investeert in een AbInbev-aandeel. Het eerste jaar stijgt het aandeel met 20%, dus uw aandeel is nu € 12.000. Gezien de goede prestaties van het aandeel besluit u het aandeel aan te houden. Het volgende jaar keert het aandeel terug naar een rendement van 20% en stijgt uw kapitaal van € 12.000 naar € 14.400. Uw aandelen zijn dus niet met € 2.000 maar met € 2.400 gestegen dankzij uw initiële winst van € 2.000 in het eerste jaar. Je kunt je voorstellen dat wanneer je dit proces opschaalt naar hele grote bedragen, de winst ook enorm is. Bovendien zal uw investering van $ 10.000 groeien tot slechts $ 1.000.000 over 25 jaar tegen 20% rente zonder uw initiële investering te verhogen!

Twee basisprincipes van compositie

Bron: PublicDomainPictures, Pixabay Samenstellen is een heel eenvoudig maar zeer krachtig concept. Zo krachtig dat Albert Einstein compounding ‘de grootste wiskundige ontdekking aller tijden’ noemde. Het heeft de mogelijkheid om uw geld om te zetten in een voertuig om meer inkomsten te genereren. Om dit te bereiken zijn slechts twee dingen nodig:
herinvestering van tijd en winst
. Hoe meer tijd u aan uw investering besteedt, hoe groter het rendement op uw initiële investering. Daarom is het belangrijk om vroeg te beginnen met beleggen. Stel dat u ervoor kiest om vanaf uw 25e € 15.000 te beleggen tegen een jaarlijkse rente van 5,5%. Tegen de tijd dat u 50 wordt, is uw belegging gegroeid tot 57.200 EUR (15.000 EUR) [1,055^25]). Als u echter wacht tot uw 35e en hetzelfde bedrag van $ 15.000 belegt tegen een jaarlijkse rente van 5,5%, is uw investering pas op 50-jarige leeftijd gegroeid tot $ 33.487 (€ 15.000 x). [1,055^15]). Met andere woorden, hoe eerder u begint met beleggen, hoe groter de kracht van de combinatie.

Volledig gebruik van samengestelde kracht

De samenstelling wordt ook bepaald door de uitbetalingsfrequentie van uw winsten. Stel dat u een jaarlijkse rente van 12% heeft en besluit $ 100 te investeren. Aan het einde van het jaar stijgt uw inleg dus naar € 112 (€ 100 x 1,12 = € 112). Financieel zou het echter veel interessanter zijn om maandelijks een rente van 1% over uw investering te ontvangen. Waarom? Nou, nu met een maandrente van 1% heb je aan het eind van het jaar geen € 112, maar € 112,68 (€ 100 x [1,01^12]). Met andere woorden, door de rentefrequentie te verhogen, vergroot u ook uw winst!

Bereken zelf uw rente

Met deze handige tool berekent u eenvoudig en snel hoeveel geld uw initiële investering zal opleveren. Let op: je gaat er hier van uit dat je APR een vast percentage is, maar fluctueert in feite!

Lees verder