Compensatie in geval van annulering van de vlucht wegens staking

Zodra je je vlucht hebt geboekt, bestaat de kans dat je vlucht wordt geannuleerd vanwege de staking. Afhankelijk van of de staking binnen de invloedssfeer van de luchtvaartmaatschappij valt, kunt u mogelijk een claim indienen voor de kosten die u heeft gemaakt om op een andere manier op uw bestemming te komen. Als de luchtvaartmaatschappij geen invloed heeft op de staking, zoals stakingen van de luchtverkeersleiding of de beveiliging van de luchthaven, kunt u alleen restitutie krijgen op het ongebruikte ticket.

Inhoud

Vlucht geannuleerd of vertraagd wegens staking

Als je een vliegticket hebt geboekt voor een vakantie of zakenreis, kan het gebeuren dat je vlucht wordt geannuleerd
staken
. Stakingen komen regelmatig voor in de luchtvaartwereld. Stakingen, dreigende stakingen en stiptheidsacties vonden in 2016 plaats bij onder meer KLM, Air France, Air Berlin, Alitalia, Qantas en Easyjet. Niet alleen kan een staking van het cabinepersoneel een moersleutel opleveren, maar soms kunnen stakingen door bagageafhandelaars, luchtverkeersleiders of beveiligingspersoneel op de luchthaven leiden tot vertragingen of annuleringen van vluchten. Als reiziger die net een flink bedrag voor een vliegticket heeft betaald, wil je natuurlijk weten waar je bent. Heb je recht op vergoeding en/of compensatie als je vlucht geannuleerd of vertraagd is door een staking?

Staking luchtverkeersleiding: nieuw ticket of restitutie

De barre werkomstandigheden van luchtverkeersleidingspersoneel leiden soms tot eisen voor hogere lonen of betere arbeidsomstandigheden. Als werknemers en werkgevers botsen, hebben luchtverkeersleiders natuurlijk een krachtig wapen. Als ze stoppen met werken, stopt al het luchtverkeer en kunnen vliegtuigen tijdelijk niet opstijgen of landen. In dat geval wordt een staking van de luchtverkeersleiding helaas gezien als een ‘buitengewone omstandigheid’ buiten de invloedssfeer van luchtvaartmaatschappijen. U kunt als reiziger daarom geen aanspraak maken op een vergoeding van het bedrijf waar u uw ticket heeft gekocht. Ook als dit de reden is voor een aanzienlijke vertraging, kunt u hiervoor geen aanspraak maken op schadevergoeding. Als je vlucht wordt geannuleerd, krijg je natuurlijk je geld terug of krijg je een vervangend ticket voor een andere vlucht. Als je vastzit op een luchthaven door een staking van de luchtverkeersleiding, kun je ook vouchers claimen voor eten en drinken en eventueel een overnachting in een nabijgelegen hotel (met vervoer daarheen).

Staking luchtvaartmaatschappij eigen personeel: recht op aanvullende vergoeding voor vervangend vervoer

Luchtvaartpersoneel stak veel vaker. Het kan een staking zijn door cabinepersoneel, grondpersoneel of beide. Tarieven zijn vaak loonniveaus of arbeidsvoorwaarden. Als uw vlucht om deze reden wordt geannuleerd of ernstig vertraagd, heeft u recht op vergoeding van de kosten die u maakt om uw bestemming op een andere manier te bereiken. De voorwaarden worden beschouwd als de invloedssferen van de luchtvaartmaatschappij en zij moeten ervoor zorgen dat werknemers niet gaan staken.

Heeft u bijvoorbeeld een KLM-ticket geboekt voor een vlucht naar Moskou, maar is deze geannuleerd vanwege een pilotenstaking van KLM? Dan kunt u het ticket bij een andere luchtvaartmaatschappij boeken en deze kosten declareren bij KLM. Dit geldt ook als de kosten van het bij Aeroflot geboekte ticket bijvoorbeeld hoger zijn dan de kosten van het ticket dat u oorspronkelijk bij KLM heeft geboekt. In dat geval moet KLM u gewoon de kosten vergoeden die u heeft gemaakt om op tijd op uw bestemming te komen.

Gebruik van de komende staking

Een staking wordt vaak voorafgegaan door een dreigende staking. Soms is de dreiging van een werkonderbreking voldoende om werknemers te krijgen wat ze willen in collectieve overeenkomsten. Wanneer in de media het nieuws verspreidt dat er een staking dreigt bij een bepaalde luchtvaartmaatschappij, kan dat het bedrijf al enorm veel geld kosten. Dit bericht kan voor de reiziger bepalend zijn wanneer hij nog moet bepalen bij welk bedrijf hij een ticket koopt. Hierdoor loopt de kaartverkoop terug en hebben luchtvaartmaatschappijen vaak lege stoelen. Om deze plaatsen toch te kunnen invullen, worden er in periodes van dreigende stakingen sneller uitreikingen gedaan. Hoewel je het risico loopt je vlucht te missen, kun je profiteren van de dreigende staking door eerder een goedkoper ticket te krijgen.

Verwacht geen snelle terugbetaling!

In geval van overmacht hoeft de luchtvaartmaatschappij geen schadevergoeding te betalen. Volgens de geldende Europese regels wordt een aangekondigde staking niet beschouwd als een vorm van overmacht. Veel luchtvaartmaatschappijen stellen echter in hun algemene voorwaarden dat een staking een vorm van overmacht is. Als het bedrijf de claim om deze reden afwijst, moet u als passagier naar de rechter om uw zaak te bewijzen. De kans is dan groot dat de rechter oordeelt dat de bepaling van de algemene voorwaarden nietig is en dat u inderdaad recht heeft op schadevergoeding. Houd er echter rekening mee dat deze strijd lang en tijdrovend kan zijn. Luchtvaartmaatschappijen lijken erop te gokken dat veel klanten het nut niet inzien en alleen tevreden zijn met compensatie voor het ongebruikte vliegticket. Als u een rechtsbijstandverzekering heeft, is het een goed idee om contact met hen op te nemen. Rechtsbijstandverzekeraars hebben veel ervaring met dit soort zaken.

Lees verder