Commerciële Hypotheek: Een commerciële hypotheek voor commercieel vastgoed

Commercieel vastgoed kopen is een slimme investering en vaak goedkoper dan commercieel vastgoed voor langere tijd huren. Maar hoe werkt dit eigenlijk met een zakelijke hypotheek? Hoe wordt gecontroleerd hoeveel u kunt lenen? Wat is een goede maar betaalbare hypotheek? Wist u dat er een verschil is tussen een zakelijke hypotheek bij een bank en objectfinanciering bij een gespecialiseerde hypotheekbank? Wat moet je echt weten als je een zakelijke hypotheek wilt afsluiten?

Waarom zou u ervoor kiezen om commercieel vastgoed te kopen?

Het kopen van commercieel vastgoed is een investering in waardegroei van vastgoed. Als de markt omhoog gaat, wordt commercieel vastgoed duurder, en zo bouw je vermogen op. De situatie is dus niet zo verschillend van individuen op de woningmarkt. Zelfs voor een particulier is het beter om te kopen dan te huren, als je het je kunt veroorloven.

Kopen is meestal goedkoper dan huren. U betaalt lagere maandlasten dan huren en aan het einde van de hypotheektermijn is het bedrijfspand echt van u.

Het derde en laatste voordeel is dat u bedrijfspanden kunt afschrijven, wat bij verhuurd bedrijfspand natuurlijk niet het geval is. Let op: u mag niet meer dan de helft van de WOZ-waarde van de woning afschrijven.

Hoe kies je een zakelijke hypotheek of een zakelijke hypotheek?

Wanneer u ervoor kiest om commercieel onroerend goed te kopen, moet u een hypothecaire lening afsluiten om het onroerend goed te financieren. Maar hoe weet u nu welke zakelijke hypotheek bij uw zakelijke en individuele situatie past?

Er zijn verschillende soorten hypotheken beschikbaar voor ondernemers, elk met hun eigen voor- en nadelen. Afhankelijk van uw situatie en die van uw onderneming kiest u voor een financiering die veilig is en er toch voor zorgt dat u uw bedrijfsdoelstellingen kunt behalen. Bepalen welke financieringsvorm dat is, is wat ingewikkelder dan bij een particuliere hypotheek.

In het begin kunt u kiezen of u de woning zelf financiert of via uw bedrijf koopt. Qua financiering maakt het niet veel uit, maar fiscaal gezien kunnen er verschillen zijn in de aftrekbaarheid van hypotheeklasten. Kijk dus goed welke optie voor jou het voordeligst is.

Daarnaast zijn er twee mogelijkheden voor financiering met een zakelijke hypotheek:

Bij een zakelijke hypotheek via een bank kijken we vooral naar hoe uw onderneming er in de praktijk voor staat. Er wordt daarom gevraagd naar jaarcijfers van de afgelopen jaren. Met name commerciële belangen zijn ook afhankelijk van hoe gezond uw onderneming is. Over het algemeen is de rente ongeveer een procentpunt hoger dan bij een particuliere hypotheek. De bank regelt graag al uw financiële zaken en regelt daarom ook graag uw zakelijke hypotheek, maar dit kan goed of slecht zijn.

Bij objectfinanciering via gespecialiseerde hypotheekbanken ligt de focus niet zozeer op uw bedrijf, maar op het bedrijfspand zelf. Het taxatierapport is erg belangrijk en de financiering hangt hier meer af van de waarde van het onroerend goed van de onderneming dan van u als debiteur. De laatste tijd is de rente hier lager dan bij traditionele banken, en dit geeft ook meer vrijheid als ondernemer om later te herfinancieren naar een andere bank als je die wilt veranderen.

De beste financieringsvorm hangt af van uw persoonlijke en zakelijke situatie. U dient daarom meerdere partijen te informeren zodat u een goede keuze kunt maken over de financiering die bij u past.

Hoe sluit ik deze zakelijke hypotheek of zakelijke hypotheek af?

Omdat het niet zo eenvoudig is om de meest geschikte financieringsvorm voor het bedrijf te bepalen, heeft het de voorkeur dat u zowel door een makelaar als door een accountant wordt begeleid. Een makelaar is gespecialiseerd in alles wat met vastgoedwaarde en vastgoed te maken heeft. Op deze manier kan ook een taxatieakte worden opgemaakt, indien dit nodig is voor het nemen van een handelspand. Een accountant kan beoordelen hoe hij het beste kan financieren: is het verstandiger om zelf te financieren of via een bedrijf? Hoe zien de jaarcijfers eruit?

Overweeg in ieder geval zowel traditionele hypotheekfinanciering via uw eigen of een andere bank als de mogelijkheden om facilitaire financiering te krijgen bij een gespecialiseerde hypotheekbank. Laat je niet beperken door je huidige bank, die natuurlijk graag al je zakelijke financiën regelt. Als dat een meer geschikte of goedkopere zakelijke hypotheek betekent, zorg er dan voor dat u diversifieert waar u dingen neerzet.

Check bij verschillende banken, hypotheekbanken en andere financiële instellingen en laat je altijd begeleiden door je accountant en makelaar.