China: koopt Europese en Amerikaanse staatsobligaties

China investeert al enkele jaren massaal in Amerikaanse en Europese staatsobligaties. Dit komt omdat veel landen extra kapitaal nodig hebben om hun staatsschuld te financieren, en China heeft dat kapitaal. De overheid koopt veel staatsobligaties van onder meer de VS, Griekenland, Portugal, Ierland en Italië. Tegelijkertijd is China soms terughoudend, bijvoorbeeld door de val van de Amerikaanse dollar.

Westerse landen zijn in toenemende mate afhankelijk van China om staatsobligaties op te kopen. Dit komt omdat China veel geld over heeft en zoekt naar manieren om daar geld mee te verdienen. Landen gebruiken staatsobligaties om hun staatsschuld te financieren. Op staatsobligaties kan worden ingeschreven door landen, bedrijven, beleggers en particulieren. Ze zouden geld lenen aan het land in kwestie. Dit kan voor een kortere periode, zoals een jaar, maar ook voor dertig jaar. Zij ontvangen rente over deze lening. De hoogte van deze rente hangt af van de kans dat het land zijn leningen kan terugbetalen. Is er een groter risico dat het land groeit, dan is de rente hoger. Dit wordt gedaan om het voor beleggers aantrekkelijk te maken om in te schrijven op staatsobligaties. Zo is de rente in landen als Griekenland, Italië en Portugal hoog. Als het land een betrouwbare financiële reputatie heeft, is de rente laag. Dit is bijvoorbeeld het geval in Nederland en Duitsland. De kredietwaardigheid van het land wordt beoordeeld door het ratingbureau. Dit geeft het land een rating.

China’s snelle economische groei

China maakt een snelle economische groei door. In 2010 was het het grootste land in termen van totale omvang naar bruto binnenlands product. Zo haalde het de Verenigde Staten in als de grootste economische macht. De Chinezen verdienen beduidend minder per hoofd van de bevolking. De Chinese economie is al jaren de snelst groeiende economie ter wereld. Een van de manieren waarop het groot kapitaal uit het westen aantrekt, is door veel producten goedkoop aan te bieden. Dit is mogelijk doordat de waarde van de Chinese munt, de yuan, kunstmatig laag wordt gehouden. China kan ook de arbeidskosten laag houden. Met zoveel mensen die er wonen, zijn er altijd genoeg arbeiders die het werk willen doen.

China belegt in Europese staatsobligaties

Als gevolg van de kredietcrisis is de staatsschuld van de meeste Europese landen snel opgelopen. Verschillende landen moesten ingrijpen toen verschillende banken dreigden in te storten. Ook de belastinginkomsten daalden, terwijl de uitgaven vaak stegen. Ze moesten extra staatsobligaties uitgeven. Het is echter ook steeds moeilijker geworden om investeerders te vinden die willen inschrijven op staatsobligaties. Veel banken hebben een tekort aan contanten. Daarom keken veel Europese landen naar China als een verlosser. Daar is veel kapitaal voor. China besloot fors te investeren in Europese staatsobligaties. De exacte maat is niet bekend, maar het is duidelijk dat de maat groot is. Veel politici vrezen dat Europa steeds afhankelijker zal worden van China, want wie betaalt bepaalt, maar Europa kan op dit moment niet veel doen. Ook de Europese Centrale Bank (ECB) koopt massaal staatsobligaties op van onder meer Portugal, Italië, België, Ierland en Griekenland.

China koopt en verkoopt Amerikaanse staatsobligaties

Ook China belegt al jaren in Amerikaanse staatsobligaties. Op het hoogtepunt bezat China meer dan een biljoen euro aan Amerikaanse staatsobligaties. China is echter voorzichtiger geworden doordat de Amerikaanse dollar fors is gedaald. Daardoor daalt ook de waarde van Amerikaanse staatsobligaties die in handen zijn van China. Dus China is begonnen langzaamaan een deel van zijn staatsobligaties te verkopen en is de verliezer geworden. De kans is groot dat de waarde van de dollar in de toekomst alleen maar verder zal dalen. Dollar daalt terwijl de Amerikaanse staatsschuld blijft stijgen. In de zomer van 2010 verlaagden kredietbeoordelaars ook de kredietwaardigheid van de Verenigde Staten.€