Checklist voor renteherzieningen voor hypotheken met vaste rente

U denkt misschien dat een nieuwe hypotheekrente goedkoper moet, maar welke rentevaste looptijd kiest u als uw huidige looptijd afloopt? Tijdens renteherzieningen en hypotheekherfinancieringen wordt uw rentepercentage opnieuw vastgesteld door de bank. Renteherzieningen voor een rentevaste periode zijn niet te verwachten als de nieuwe rente lager is dan de hypotheekrente, maar een herziening kan ook leiden tot een forse daling van de maandelijkse woonlasten. De bank moet de huiseigenaar drie maanden van tevoren op de hoogte stellen wanneer de rentevaste periode afloopt. Het is ook een goed moment om een ​​deel boetevrij terug te betalen. Bij het openen van een rentevaste periode kunt u kiezen voor een gemiddelde rente in plaats van boeterente. Bij spaarhypotheken zijn er geen voordelen, omdat een lagere rente ook een grote investering in het spaargedeelte met zich meebrengt.

Welke hypotheek heb je?

Het effect van een andere rente op je maandelijkse woonlasten is sterk afhankelijk van de hoogte en het type hypotheek dat je hebt. Heeft u bijvoorbeeld nog een spaarhypotheek, dan is het effect van een andere rentestand effectief nul. Ook zullen de gevolgen van een lagere rente geen voordeel opleveren, omdat u een hogere premie moet betalen. Een lagere hypotheekrente en een hogere premie heffen elkaar grotendeels op.

Checklist hypotheken, voorwaarden wijzigen bij renteherzieningen na rentevaste periode

Rentebeoordelingen zijn ook een goed moment om nog eens goed naar uw hypotheek te kijken. Vraagt ​​u zich al vroeg af of de hypotheek heeft opgeleverd wat u ervan verwachtte en of de hypotheek nog past bij uw gezinssituatie? Het kan zijn dat u te veel rente betaalt. Ondanks de mogelijke boeterente bij het oversluiten van uw hypotheek, kan overstappen naar een andere bank een veel betere optie zijn dan blijven waar u bent. U heeft misschien een grote aflossingsvrije hypotheek en het is tijd om een ​​deel van uw hypotheek af te lossen. Op het moment van de renteherziening en nog beter een paar maanden voor de renteherziening, zie ik hoe de APK regelmatig gekeurd moet worden, net als de auto. Na de review zou je lang vooruit moeten kunnen met je hypotheek, dus je moet er ook zeker van zijn dat je de juiste hypotheek bij de juiste bank hebt.

Checklist renteherziening rentevaste periode, waar op letten?

Als er in de nabije toekomst een renteherziening moet komen, gebruik dan onderstaande checklist.

Het is altijd een goed idee om de voorwaarden van de hypotheekovereenkomst goed te lezen om uw positie te kennen. Hierin staat wat uw rechten en plichten zijn en in welke gevallen u mogelijk een boete moet betalen. Bij de renteherziening bent u in de meeste gevallen vrij om een ​​keuze te maken en daar zijn geen kosten aan verbonden. U kunt bij uw huidige bank blijven, maar dat hoeft niet. Overstappen naar een andere bank heeft als voordeel dat de hypotheekrente lager kan zijn, maar ook als nadeel dat de nieuwe aanbieder mogelijk uw woning wil laten taxeren en dat u weer naar de notaris moet. Dit zijn beide extra kosten zodat een lagere hypotheekrente elders niet goedkoper hoeft te zijn.

Conclusie Checklist Renteoverzicht

Een tijd van renteherzieningen is een bijzonder goed moment om orde op zaken te stellen. Ontvang scherpe aanbiedingen en wacht niet tot uw bank met een aanbieding komt. Dit aanbod kan een goede deal blijken te zijn waardoor je niet geïnteresseerd bent in overstappen, maar dat weet je pas als je goed voorbereid bent op de komende renteherziening en precies weet wat je wilt en waarover je kunt onderhandelen.

Lees verder