Cashmanagement: wat is het verschil tussen activa en passiva?

Bij het beheren van uw geld is het belangrijk om onderscheid te maken tussen inkomsten en uitgaven, evenals activa en passiva. Dit is de essentie van geldbeheer. Activa zijn dingen die actief voor u werken en u geld opleveren, denk maar aan aandelen die u dividenden opleveren of appartementen die u huurinkomsten opleveren. Rijk worden met onroerend goed is de grootste droom van veel mensen. Verplichtingen daarentegen zijn vooral een last: ze kosten geld en genereren geen inkomsten. Een voorbeeld hiervan is een huis met een hypotheek. Wat is het belangrijkste verschil tussen activa en passiva?

Geldbeheer: inkomsten en uitgaven

Als het om jouw
stroom
Ten eerste kun je een onderscheid maken tussen inkomsten en uitgaven. Je krijgt elke maand een bepaald bedrag
inkomen
bijvoorbeeld je maandsalaris, en je hebt ook elke maand een volledige lijst met uitgaven. Daarom is het interessant om in een maand alles op te schrijven wat je als inkomen ontvangt en uitgeeft. Soms sta je voor een verrassing als het gaat om je uitgaven en hoe weinig geld je elke maand overhoudt.

Verschil tussen activa en passiva

Het andere onderscheid dat interessant is bij het maken van een overzicht van uw vermogen is het verschil tussen uw vermogen en uw verplichtingen. Zelf maken
stroom
Het is belangrijk om zoveel mogelijk bezittingen te hebben en zo min mogelijk schulden. Grofweg komt het verschil tussen activa en passiva neer op activa die u geld opleveren en passiva die ervoor zorgen dat u geld verliest. Activa brengen geld binnen en passiva nemen geld op. Als u meer activa dan passiva bezit, heeft u een betere kans
rijk worden
dan iemand die voornamelijk schulden heeft.

Geldbeheer: wat zijn activa?

Ten goede komen

Vermogen wordt ook wel inkomen genoemd. Activa zijn, zoals de naam al doet vermoeden, goederen die actief zijn en dus geld verdienen. Met activa werkt uw geld actief om nog meer geld te creëren. Vaak hoef je niet eens iets te doen om er inkomen uit te halen. U bezit bijvoorbeeld een appartement dat huurinkomsten genereert. In dat geval is uw appartement actief omdat het u actief geld oplevert. Het moeilijkste is om te weten wanneer een item u inkomsten kan opleveren en dus een aanwinst kan worden. Er wordt ook gezegd dat je niet “voor je geld moet werken, maar dat je je geld voor je moet laten werken”. Het is inderdaad de ultieme droom voor iedereen die dat wil
rijk worden aan activa
. Maar onder activa vallen ook de liquide middelen die u heeft en waar u nog recht op heeft, dat wil zeggen contanten en eventuele schuldvorderingen die u nog kunt innen. In de bedrijfseconomie worden inventaris, gebouwen en machines ook als activa beschouwd, evenals de geldwaarde van de totale activa van het bedrijf. Activa worden weergegeven aan de debetzijde van de balans.

Andere voorbeelden van activa

Geldbeheer: wat zijn verplichtingen?

vergoedingen

Schulden worden ook wel betalingen genoemd. Passiva zijn activa die passief zijn en niet onmiddellijk inkomsten genereren. Vaak betalen ze je zelfs geld terwijl je naar je werk gaat. Een voorbeeld hiervan is een huis met een hypotheek. Zelfs als u een woning bezit, kost het u tegelijkertijd geld omdat u nog steeds maandelijks de hypotheek moet betalen. Daarom is uw huis verantwoordelijk voor zolang:
de hypotheek is niet afgelost
is de. En het kan alleen een actief worden als het uw inkomen genereert. Hetzelfde appartement, dat u niet verhuurt en dus geen inkomsten genereert, is geen troef, maar een verplichting. In de economische context van het bedrijfsleven worden onder verplichtingen verstaan ​​leningen waarmee de onderneming is gefinancierd en schulden die nog moeten worden afgelost (“schuldkapitaal”), evenals de verplichtingen van de onderneming jegens de eigenaren/aandeelhouders van de onderneming (“eigen vermogen”) . Schuld en eigen vermogen vormen samen het passief- of kredietgedeelte van de balans.

Andere voorbeelden van toezeggingen