Carlos Slim, ooit de rijkste man ter wereld

De carrière van Carlos Slim Helu, die verschillende keren de rijkste man ter wereld is genoemd, is niet die van een afwasser die hard heeft gewerkt om miljonair te worden. Maar als je naar de geschiedenis van de Slim-familie kijkt, kun je nog steeds typische elementen van zo’n succesverhaal vinden. Trouwens, de rijkste man van Mexico is niet erg trots op zijn rijkdom. Hij heeft geen luxe privéjet of superjacht, en hij rijdt nog steeds in een oude Mercedes-Benz. Slim woont ook al tientallen jaren in hetzelfde huis en geeft de voorkeur aan huisgemaakte maaltijden als gezin.

De Libanese roots van Carlos Slim

De vader van Carlos Slim, Yusuf Selim Haddad, ontvluchtte op 14-jarige leeftijd wat nu Libanon is, omdat hij anders zou worden ingelijfd bij het Ottomaanse leger. Hij arriveerde in 1902 in Mexico, waar hij zijn oosterse naam Selim veranderde in Slim, omdat het voor Mexicanen gemakkelijker was om uit te spreken.

In deze beginjaren werkte hij als koopman voordat hij in 1911 zijn eerste winkel opende.

Lage huizenprijzen als basis voor werkkapitaal van de familie Slim

De revolutie van Pancho Villa veroorzaakte een aanzienlijke daling van de grond- en huizenprijzen in Mexico-Stad en stelde Slim in staat het goedkoop te kopen, wat als basis diende voor de huidige rijkdom van de familie.

Door het huwelijk met Linda Helú, die ook uit een rijke Libanese familie kwam, nam het vermogen van de familie nog verder toe. Daardoor kon Carlos Slim Helu terugkeren naar een solide financiële buffer.

Maar vergeleken met zijn latere rijkdom (Carlos Slim is de rijkste man ter wereld), was het slechts een bescheiden begin.

Carlos Slim is op 17-jarige leeftijd al beursmiljonair

Carlos Slim werd in 1940 geboren als vijfde van zes kinderen en groeide op volgens de strenge normen van zijn vader, die hem aanmoedigde ijverig en trouw te zijn. Al op achtjarige leeftijd hielp hij mee in het bedrijf van zijn vader. Het leerde hem vooral zijn geweldige zakelijke vaardigheden, waardoor de jonge Carlos Slim Helu zijn eerste miljoen verdiende door op 17-jarige leeftijd te speculeren op de aandelenmarkt.

Het fantastische fortuin van $ 53,5 miljard dat hij later verwierf, is echter niet gebaseerd op speculatie, maar op hard werken, zakelijk inzicht en een solide zakelijke geest die hij heeft geërfd. Zo vond hij het de normaalste zaak van de wereld om met al zijn eerste zakgeld een rekening aan te houden.

Verdere uitbouw van het zakenimperium door overname van bedrijven

Cijfers hebben Carlos Slim altijd gefascineerd, en zelfs zijn favoriete sport, honkbal, werd in dat perspectief gezien. Toen hij in 1961 afstudeerde als burgerlijk ingenieur, was hij volgens de familietraditie in alle opzichten goed uitgerust om het familievermogen gestaag te vergroten door middel van bouwprojecten.

In 1980 begon hij ook bedrijven op te kopen. Hij kocht een keten van tabakswinkels (Sanborn) en aandelen in Sears en Condumex in Mexico. Zo ontstond een zakenimperium genaamd Grupo Carso. Carso staat trouwens voor Carlos Slim en Soumay Domit, zijn eerste vrouw. (overleden 1999).

Om de telecommunicatie-industrie te betreden in 1990

Tegelijkertijd legde hij belangrijke politieke contacten. Carlos Slim had er dan ook geen probleem mee om in 1990 het staatstelefoonbedrijf Telmex over te nemen toen het werd geprivatiseerd.

Het was overigens nooit Carlos Slim’s doel om bedrijven over te nemen en daar meteen een compleet nieuw management aan te stellen. In plaats daarvan probeerde hij zoveel mogelijk te comprimeren door bestuurslagen te verminderen. Hij pleit voor zo min mogelijk lagen om managers dicht bij uitvoering te houden.

De overname van Telmex als voorbeeld van mislukte privatisering

De prijs van Telmex was extreem laag op $ 1,8 miljard. De werkelijke waarde werd geschat tussen de 10 en 12 miljard dollar. In de periode daarna schoten de telefoonkosten in Mexico omhoog, maar de kwaliteit van het netwerk bleef gelijk. De beltarieven behoren tot de hoogste ter wereld en de langeafstandsmarkt is tot op de dag van vandaag nauwelijks opengesteld voor andere providers. De overname van Telmex werd gezien als een leerzaam voorbeeld van mislukte privatisering die een grote marktspeler in de handen van een monopolist dreef.

Tijdens het bewind van Slim groeide Telmex aanzienlijk, voornamelijk dankzij investeringen in de Zuid-Amerikaanse markt, die al snel deze regio’s domineerde via haar dochteronderneming América Móvil.

Investeringen op de Amerikaanse markt

Sindsdien investeert Carlos Slim ook steeds meer in de Amerikaanse markt. Hij kocht aandelen van Philip Morris, OfficeMax, Saks, Apple en andere bedrijven in de VS. Zijn invloed op de media werd daardoor steeds duidelijker. Hij is een van de grootste aandeelhouders van de televisiezender Televisa en kocht in 2008 6,4% van de aandelen van de New York Times Company, die hij in 2009 vergrootte.

De Europese markt voor mobiele telefonie betreden via TAC

En nu is ook Amerika klein geworden voor Carlos Slim. De rijkste man ter wereld wil ook de Europese markt voor mobiele communicatie beheersen en richtte in 2012 zijn aandacht op de dochteronderneming van KPN. Inmiddels heeft hij ook daar veel belangstelling gekregen en de enige vraag is hoe Europa deze reus in toom kan houden.

Carlos Slim domineert de aandelenmarkt en de markt voor mobiele telefoons

Je kunt niet de rijkste man ter wereld zijn zonder kritiek te krijgen, zeker niet als je zoveel invloed op het land hebt als Carlos Slim. Er werken 250.000 mensen en is na de regering de grootste werkgever in Mexico.

Zijn bedrijf, Telmex, domineert de Mexicaanse aandelenmarkt en América Móvil domineert bijna de hele Latijns-Amerikaanse mobiele markt. De kosten van telecommunicatie zijn zeer hoog, wat vooral wordt bekritiseerd gezien de armoede die in de betrokken landen heerst.

Carlos Slim voelt geen glamour en luxe

Ook in 2012 stond Carlos Slim opnieuw bovenaan de lijst van de rijkste mensen ter wereld met een totale rijkdom van meer dan 75 miljard dollar, dat is 21,6% meer dan in 2011! Of het een aangeboren bescheidenheid is of een gevolg van deze kritiek is moeilijk in te schatten, maar feit is dat glamour en luxe hem vreemd zijn. Hij leeft bescheiden, leeft teruggetrokken en draagt ​​goedkope pakken. De enige luxe die hij zich veroorlooft zijn dure sigaren en een kunstverzameling.

De maatschappelijke betrokkenheid van Carlos Slim, of die nu waar is of niet

Sinds 2000 maakt hij zich zorgen over de restauratie van het oude gedeelte van Mexico-Stad, die hem volgens critici nog steeds miljoenen oplevert.

En via verschillende stichtingen neemt hij ook deel aan tal van andere maatschappelijke projecten:

Ondanks zijn grote maatschappelijke betrokkenheid geldt hij als een ijskoude zakenman. Zijn regel “Ik ben de kerstman niet, liefdadigheid lost de armoede niet op” is keer op keer bekritiseerd. Sinds de dood van zijn vrouw en de toestand van zijn eigen hart is hij echter aanzienlijk veranderd. Blijkbaar realiseert hij zich steeds meer dat er na de dood niets meer meegenomen kan worden.

Vooral veel critici maken zich zorgen over de macht en politieke invloed van Carlos Slim

Wat critici zorgen baart, is niet zozeer het feit dat hij de rijkste man ter wereld is. Het is eerder de macht en politieke invloed die aan Carlos Slim wordt toegeschreven.

De bedrijven die tot het “Smart Empire” behoren, zijn goed voor bijna 10% van de totale economische activiteit in Mexico. In Mexico kan niets worden gedaan zonder de rijkdom van Carlos Slim te vergroten:

Bill Gates weer de rijkste

Als je het Amerikaanse tijdschrift Forbes gelooft, verloor Carlos Slim in 2013 opnieuw zijn eerste plaats als rijkste persoon ter wereld aan de oprichter van de softwaregigant Microsoft, Bill Gates. De Amerikaan wist de Mexicaanse telecombaas (“slechts” 52 miljard) te verslaan met een schatting van 55 miljard euro.

Hoe verdien je je eerste miljoen?

Voor iedereen die Carlos Slim wil evenaren, zijn er drie belangrijke punten uit zijn carrière: