Buy-to-let: je eigen huis kopen terwijl je huurt

Stel dat u een huis wilt kopen, maar het is iets boven uw budget. U verdient te weinig om de volledige hypotheek op deze eigen woning af te betalen. Wanneer de verkoper wil starten met de bouw, wat een aanbetaling wordt genoemd, huurt u uw droomhuis terwijl u de woning afbetaalt. Totdat u de volledige eigenaar van de woning bent of de resterende aankoopprijs is inbegrepen in de hypotheek die u kunt betalen. Klinkt fantastisch of niet? Het beste van beide werelden. Wat is huurkoop?

Wat is een koopwoning?

Met een huurkoop betaalt u de huur van uw huis terwijl u ook werkt aan het kopen van het betreffende huis. Een aanbetaling wordt vaak gebruikt om u in staat te stellen een huis te kopen dat al verhuurd is, zodat het echt uw eigendom wordt. Het komt echter ook voor dat de verkoper bereid is je een aanbetaling te doen zodat je uiteindelijk een huis kunt kopen dat je niet volledig krijgt met een hypotheek bij de bank.

Huurkoop komt vaak voor in situaties waarin u als huurder wordt aangeboden om de huurwoning waarin u woont te kopen. U betaalt dan huur en een deel van die huur wordt gebruikt als aanbetaling om de verkoopprijs van de betreffende woning af te betalen. Wanneer de laatste termijn is voltooid, wordt u echt de officiële eigenaar van het onroerend goed en is het eindelijk echt van u.

Wat zijn de voordelen van huren voor een huurder of een koper?

Voor particulieren die overwegen hun woning op deze manier te kopen, zijn de voordelen van een aankoop op afbetaling duidelijk:

Bouwen op afbetaling heeft ook duidelijke voordelen voor de verkoper of verhuurder: koop op afbetaling is een vorm van investering voor de verkoper, die een relatief hoger rendement op de vastgoedbelegging maakt dan bij andere soorten investeringen het geval zou zijn.

Zijn er ook nadelen?

Als u is aangeboden om uw huurwoning te kopen, is het een goed idee om te overwegen of het kopen van die specifieke huurwoning u een verbetering zal brengen. Wat is de staat van de woning? Liever blijven huren dan kopen? Houd er rekening mee dat wat je beslist aan jou is, en in dit geval moet je jezelf afvragen wat de motieven van de andere persoon, de verkoper, zijn. Het is aan jou wat je uiteindelijk beslist; je kunt niet worden gedwongen om een ​​huis te kopen in plaats van het te huren.

In tegenstelling tot huurkoop wordt u bij een aanbouw om te huren pas eigenaar van de woning als het overeengekomen bedrag volledig is terugbetaald, maar bent u al verantwoordelijk voor eventuele schade aan de woning tijdens de aflossingstermijn.

Bij een leaseconstructie kan de voormalige eigenaar de woning ook weer in bezit nemen als u de kosten niet meer kunt betalen en minder dan 75% van de prijs hebt betaald. Bij een hypotheek betaal je terug en bij een liquidatieverkoop wordt het bedrag dat je betaalt afgetrokken van de schuld. Bij leaseconstructie ben je in wezen je “investering” kwijt als er iets misgaat. Maar dat geldt ook voor de reguliere huur: ook als je huurt, betaal je elke maand een bepaald bedrag, en je spaart er niets mee. Daarom is huren veel minder voordelig.

Waar moet je op letten bij het overwegen van een huurkoop?

Zorg ervoor dat u alleen een woning koopt voor een aankoopprijs die overeenkomt met de reële waarde van de woning op de woningmarkt. Betaal dus niet te veel, dat zou je ook niet doen voor een eigen woning.

Zorg er ook voor dat je beter kiest voor gespreid betalen: je betaalt in termijnen totdat het resterende bedrag zo klein is dat je de rest met een hypotheek kunt betalen. Op deze manier vermijdt u de bovengenoemde nadelen die gepaard gaan met een aankoop op afbetaling. U zit niet vast aan de nadelen van wat in feite een persoonlijke lening is, maar gebruikt ze alleen voldoende om het huis af te betalen om: