Bux – App voor beginnende beleggers

Bux is een gratis app waarmee de gebruiker eenvoudig en overzichtelijk kan beginnen met beleggen op de beurs. Dit gebeurt op basis van CFD’s, oftewel contracts for difference. Wat zijn CFD’s precies en wat zijn de risico’s? Kun je het gewoon voor de lol doen of moet je geld inzetten?

doos

Bux is een app waarmee gebruikers eenvoudig kunnen speculeren en beleggen op de aandelenmarkt. In de gratis versie gebeurt dit met virtueel geld zonder enige waarde: FunBux. Later kan verhuizen naar SeriousBux waar het echt geld is.

Bux is opgericht door Nick Bortrot, die eerder een bestuursfunctie bekleedde bij zakenbank Binck. Volgens Nick is het doel van de app om beleggen in de aandelenmarkt voor iedereen toegankelijk te maken. Er geld mee verdienen is niet het hoofddoel, het is vooral om beleggen leuker en spannender te maken.

Naast technische ondersteuning geeft Bux, indien nodig, dagelijks updates over de ontwikkelingen op de beurs. De site heeft ook een gebruikershandleiding en een ondersteuningsforum.

Beschikbaarheid

Bux is beschikbaar op Android telefoons en tablets via de Google Playstore en iPhone en iPad via de App Store. De app is op beide platformen gratis te downloaden.

CFD’s

Bij Bux zet je in met CFD’s of contracts for difference. Het is alsof u speculeert op het verschil in waarde van een bepaald aandeel, in plaats van een echt aandeel te kopen. Het voorspellen van de mogelijke verandering in waarde heet een in Bux zetten
handel
.

In deze special wordt een brede beschrijving gegeven van wat CFD in bredere zin betekent.

Hoewel CFD’s ingewikkeld lijken, verschillen ze niet van aandelen in een bedrijf. Volgens Nick Bortrot zijn beurshandelsbureaus behoorlijk omslachtige apparaten die ook hoge transactiekosten met zich meebrengen. Aangezien CFD’s voornamelijk digitaal worden verhandeld via een broker (een tussenpersoon die handel mogelijk maakt), bespaart dit de gebruiker hoge transactiekosten. In tegenstelling tot een echt aandeel van een bedrijf of andere vormen van beleggen, kunt u met CFD’s geld verdienen wanneer de waarde van het aandeel daalt. In Bux kun je op deze manier punten verdienen in de gratis optie in plaats van geld.

Uitvoering van de transactie

Bij het handelen in de app moet u eerst een aandeel selecteren. Als u denkt dat het aandeel in waarde zal stijgen, kiest u de pijl omhoog. Wanneer u denkt dat een aandeel in waarde gaat dalen, kiest u een pijl naar beneden. Vervolgens zet u in op de waarde van uw transactie, die standaard 100 is. Indien u wilt, kunt u deze verhogen of verlagen om uw winst te vergroten of uw risico te beperken. Daarnaast kunt u ook een hefboomwerking gebruiken om uw winst of verlies te vermenigvuldigen. In Bux wordt een hefboom a . genoemd
vermenigvuldiger
.

Bux gebruikt transactiekosten om een ​​transactie uit te voeren. Ze zijn een klein percentage van je transactiewaarde, bijvoorbeeld bij 100 FunBux is dat 0,10.

Vermenigvuldigers

Bux gebruikt vermenigvuldigers die je winst (maar ook je verliezen) kunnen vermenigvuldigen. Wanneer je zeker weet dat een bepaalde breuk zal stijgen, kun je een vermenigvuldiger gebruiken. Het procentuele verschil dat het aandeel daadwerkelijk is gestegen, wordt vermenigvuldigd met de vermenigvuldiger die u instelt. Houd er rekening mee dat als u verliest, dat verlies ook wordt vermenigvuldigd met de vermenigvuldiger die u instelt. Het gebruik van een multiplier is dan ook niet geheel zonder risico.

risico’s

CFD’s brengen, net als alle vormen van beleggen, risico’s met zich mee.

Wat Bux echter bijzonder maakt, is dat u nooit meer kunt verliezen dan uw initiële inleg. Als andere CFD-makelaars geen plafond aanhouden, stopt Bux automatisch uw handel als u het risico loopt er te veel mee te verliezen. U kunt de app ook automatisch laten stoppen met handelen wanneer deze een bepaald percentage bereikt.

Daarnaast heeft de betaalde versie een limiet van 500 euro, in dat geval ben je verplicht je beleggingen te spreiden. Bux is geautoriseerd en gereguleerd door de FCA of “Financial Conduct Authority”.

SeriousBux en FunBux

Na het installeren van de app begint de gebruiker met 1000 FunBux; virtueel geld. Met deze bux kun je leren hoe de app werkt en hoe de beurs in globale zin werkt door je eerste transacties te doen.

Als je klaar bent, kun je overstappen naar de betaalde versie van SeriousBux. Dit is echter optioneel en je kunt zo lang als je wilt doorspelen zonder geld. In de SeriousBux-modus handel je in principe hetzelfde als met FunBux, alleen is het nu voor echt geld.

Voorbeelden van enkele transacties

’s Ochtends lees je de krant van een beursgenoteerd bedrijf dat tegenvallende kwartaalcijfers publiceert. Met Bux voorspel je dat het aandeel van het bedrijf in kwestie zal dalen: je plaatst een weddenschap van 50 euro op de waardedaling, de pijl wijst naar beneden. De aandelen van het bedrijf zijn aan het eind van de dag zelfs met 5 procent gedaald. Uw winst is dan 0,50 euro.

In het nieuws zie je dat de VN gunstige stappen zet om stabiliteit te brengen in de olierijke regio. U opent uw app en doet een transactie van € 200 waarin u voorspelt dat de olieprijs zal stijgen. Een half uur na dit nieuws steeg de olieprijs met 2 procent. Je hebt zojuist 2% winst gemaakt op € 200 in een half uur!

Het spreekt voor zich dat het voordelig is om meerdere transacties tegelijk te openen, zodat u ook uw risico’s spreidt.€